Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

18. septembar 2019.

Kraljevački Starosedeoci tvrde da su nedavno na oštećenim putevima i mostovima zatekli identično stanje kao i par dana nakon poplava, a uvereni su da će obnova infrastrukture početi neposredno pred izbore na proleće i biti deo kampanje

Na današnjoj konferenciji za medije Starosedelaca Kraljeva (i okoline), fokus pažnje bio je na obnovi porušenih mostava i puteva tokom junskih poplava. Prema rečima, predsednika udruženja, Ivana Matovića, članovi tog udruženja, proteklih dana, obišli su oštećene saobraćajnice i zaključili da za prethodna tri i po meseca, koliko je prošlo od poslednjih poplava,  gotovo ništa nije urađeno po pitanju infrastrukture.

Prema tvrdnjama Matovića, na oštećenim putevima, zatekli su identično stanje kao i samo par dana nakon poplava, ne samo kada su u pitanju lokalne saobraćajnice i zaseoci, već i prilaz ka  groblju u Adranima.

- Pored Ibarske magistrale, gde je rečica Musača probila bedem i poplavila groblje u Adranima, i dan danas stoje zaštitne vreće. Prva kiša, preko ovih vreća izazvaće poplave, a kompletno Adransko groblje biće ponovo pod vodom - upozorava Matović.

On smatra da nije realno očekivati da će gradski čelnici ispuniti obećanje i da će do kraja godine štete od poplava na saobraćajnicama biti sanirane. Na večini oštećenih puteva, tvrdi Matović, još uvek stoje zaštitne vreće, postavljene kao mera odbrane od poplava. Predsednik Starosedelaca podsetio je i da su meštani Sirče, prilikom posete predsednika Srbije, dobili javno obećanje Aleksandra Vučića da će pontonski most u tom selu, biti uklonjen do oktobra i da će na njegovom mestu biti izgrađen nov most.

- Jučerašnja slika mosta u Sirči, identična je onoj koju smo zatekli nekoliko dana nakon poplave. Pontonski most stoji i dalje netaknut. Niko ništa nije uradio, niti je dolazio, a svi znamo šta je Vučić obećao meštanima Sirče, prilikom posete Kraljevu -- tvrdi Matović.

On je dodao da su Starosedoci bili i u Leševu i da je i tamo most u potpuno istom stanju kao i nakon poplava.

- Kada je u pitanju most u Vrdilima, meštani su bili primorani da naprave  improvizovani drveni prelaz, a most koji je obećan još nije započet, niti je bilo ko od gradskih čelnika dolazio. Što se tiče mosta u Miločaju, napravljen je alternativni prelaz kroz rečno korito. Prva jača kiša, odneće taj prelaz i meštani tog sela, biće u gotovo bezizlaznoj situaciji – kategoričan je Matović.

Put ka selu Petropolju bio je najviše oštećen u junskim poplavama.

- Mosta nema, a altrernativni prilaz je odrađen kroz rečno korito. Niko se nije setio da bar naspe kamenom ili šljunkom. Na putu u Oplanićima, u zaseoku Binićki potok, vozila se kreću na svega pet centimetra od ivice odrona. U Zamčanju, kod Mataruga, put je u totalnom prekidu. Ne postoji način čak ni pešice da se dođe do tog zaseoka. Most u Mrsaću, koji vodi ka Babskom polju, zatvoren je bio tri i po meseca. Meštani ovog sela zahtevali su od gradskih čelnika, pre nego što se napravi most koji je obećan, da se obezbedi srednji noseći  betonski stub. Posle tri i po meseca molbi, pa i pretnji da će doći do blokade i prekida puta, gradski čelnici su postavili, ni manje ni više nego -- metalne šipke. Most je zabranjen za saobraćaj za vozila nosivosti više od tri tone, tako da preko ovog  mosta i dalje ne mogu autobusi, traktori pod teretom – nabrajao je predsednik Starosedelaca.

On je dodao da i most ispod srednjovekovnog utvrđenja Maglič, koji se nalazi u turističkoj ponudi Kraljeva, nije „“pipnut".

- Kako očekivati od ljudi koji nisu sposobni da naprave običan metalni most da izgrade 23 mosta do kraja godine, ako nadvoznjak grade 575, umesto 75 dana i osam puta su probili rok za njegovu izgradnju? Šta očekivati od onih koji su izgubili juniorsku Balkanijadu u atletici i Seniorsko državno prvenstvo, zbog toga što nisu sposobni da u roku završe atletski stadion? – pitao je Matović.

On je najavio da će Starosedeoci pokušati ovu temu da nametnu za dnevni red naredne sednice gradske skupštine. Dodao je i kako – nisu optimisti, zato što oni koji treba da rade svoj posao, kako je naveo, to rade samo ako mogu i lično da imaju finansijsku korist.

- Da se razumemo, siguran sam da će se ove saobraćajnice graditi, ali ne sada, nego pred izbore, a da će rukovodeći gradski organi itekako znati kako da se fotografišu pored svakog izgrađenog prelaza – završio je Matović.

                   Jovana Dražinac

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments