Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

1. oktobar 2019.

Sumnje da u radu v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu postoji niz nezakonitih radnji, iznosili smo i ranije, a njegovo hapšenje te sumnje čini osnovanim, poručili su na konferenciji za novinare kraljevački Starosedeoci

Tema današnje konferencije odborničke grupe Starosedeoci Kraljeva (i okoline)  bila je nedavmo hapšenje direktora Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu, koji se prema saznanjima ove odborničke grupe, tereti za uzimanje mita od 2.000 evra.

Prema rečima, Ivana Matovića, predsednika ove odborničke grupe, značajan je broj objekata na teritoriji grada Kraljeva pod zaštitom države, koji su, kako tvrdi, srušeni za vreme mandata uhapšenog direktora.

- Naše interesovanje za njegov rad potiče još od rušenja Šah kluba – objekta u Omladinskoj ulici pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U pitanju je objekat koji, propustom nije zaštićen po propisima, a u kojem je bila prva opština grada na Ibru. Tada smo počeli da, po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja tražimo i neke nove informacije i o tome smo redovno obaveštavali javnost - naglasio je Matović

- Prisetimo se kuće u Karađorđevoj ulici,  koja je u procesu stavljanja pod zaštitu države, srušena pre nego što je stiglo takvo rešenje, što nije dozvoljeno. Na sličan način srušena je i kuća u ulici Cara Lazara. U ovom slučaju,  rešenje o zaštiti države isteklo je u petak, a ugovor je trebalo da se produži u ponedeljak. Kuća je srušena u subotu, neradnim danom. Imamo saznanja i da je pod sumnjivim okolnostima sagrađena i Balon-sala u Borićima, kao i da su rušene kuće u Vrnjačkoj Banji, takođe u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu - tvrdi Matović.

Prema njegovim tvrdnjama,  Starosedeoci Kraljeva (i okoline) više puta su bezuspešno , pravnim putem, pokušavali da dođu do dokumentacije, koja bi potkrepila njihove tvrdnje, Međutim, kako kaže, svaki put nailazili su na otpor.

- Direktora Zavoda je neko duže vreme štitio i branio, kako na skupštinskim sednicama, tako i u javnosti, a mi smo bili predstavljeni kao neko ko napada radnike u kulturi, jadne umetnike koji tobože nemaju hleba da jedu, dok se mi bahatimo po raznim letovalištima - naveo je Matović.

Starosedoci tvrde  da je upravo uhapšeni direktor, kao osnivač Udruženja likovnih i primenjenih umetnika, dobijao najviše sredstava iz gradskog budžeta na konkursima za sredstva namenjena udruženjima građana, koja je kasnije, kaže Matović – često nenamenski trošio.  

Hapšenje direktora kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, predsednik Starosedelaca okarakterisao je kao „igricu Srpske napredne stranke, zarad prikupljanja jeftinih političkih poena“.

- Po principu  „vrana vrani oči ne vadi", sigurni smo da je on žrtveno jagnje, a da takvih u gradskoj vlasti u Kraljevu ima još. Sigurni smo i da će ova vrsta naprednjačke igrice, biti iskorišćena u nekom od narednih govora tvrdnjom da se oni tobože bave protiv korupcije i kriminala, a da na tom putu nisu pošteđeni ni njihovi članovi - zaključio je Matović.

      Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - Lokalac

  Gost - Lokalac

  A sta je ova izjava Matovica nego prikupljanje politickih poena pred izbore? Brze-bolje potrcao da se pohvali da je direktor uhapsen. Ko da je on imao neke zasluge!
  • Ime: Lokalac
 • Gost - Trifke

  Gost - Trifke

  Tacno tako!
  Najveci Kraljevacki tajkun je Nebojsa Simovic,covek ima milione a bio obican policijski sluzbenik
  • Ime: Trifke
  • Gost - Zoki

   Gost - Zoki

   Bio je običan stražar ,pa sad on postavlja direktore pa i Stefanovića koji mora vratiti dug kroz zapošljavanje rodbine i partijskih drugova.Jul je kul...
   • Ime: Zoki
 • Gost - Glasnik naroda

  Gost - Glasnik naroda

  Nisam ja njega birao nego Simovic Nebojsa sa svojim Predsednistvom jer,kako je oobraylozio treba stranci,dobro peva himnu ,recituje narocito uz dosta vina.Kvalitet ni vina ,ni Milisica nije bitan.A Milunovic!!!Da je imao obraza ne bi sedeo ni dan u direktorskoj fotelji pored takvih strucnjaka.
  • Ime: Glasnik naroda
  • Gost - Rade

   Gost - Rade

   
   • Ime: Rade