Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. oktobar 2019.

Većnici u Kraljevu nisu danas usvojili predlog odbornika Lokalnog fronta da se na dnevnom redu sutrašnje sednice gradske skupštine nađe predlog o moratorijumu na izgradnju MHE uz obrazloženje da skupština za to - nije nadležna

Svih devet prisutnih članova Gradskog veća u Kraljevu ostali su danas uzdržani na Predlog za dopunu dnevnog reda sutrašnje sednice gradske skupštine, koji je podneo Vladimir Marović, odbornik Lokalnog fornta, pa se na sutrašnjoj sednici pred odbornicima neće naći Predlog odluke o moratorijumu na izgradnju malih hidroelektrana na teritoriji grada Kraljeva.

Zvonko Kovačević, načelnik Odeljenja za urbanizam, pojasnio je da je odluka o moratorijumu imala četiri čkana i da su se oni pojednačno razmotrili svaki od njih.

U članu jedan navedeno je da se uvodi moratorijum za dalju izgradnju i izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju malih hidroelektrana na teritoriji grada Kraljeva, a prema rečima Kovačevića, Statut grada u članu tri, jasno propisuje izvorne i poverene poslove lokalne skupštine. Povereni poslovi se, rekao je on, posebnim zakonom, odnosno propisima, poveravaju lokalnim samoupravama na izdavanje, odnosno na rešavanje. In je dodao da je, kad je u pitanju izgradnja malih hidroelektrana i izdavanja lokacijskih uslova, Zakon o planiranju i izgradnji propisao da je to povereni posao. Članom 133, kaže Kovačević, propisano je da građevinske dozvole, odnosno lokacijske uslove koji prethode izdavanju dozvole, izdaje resorno ministarstvo i taksativno je navedeno za koje sve vrste objekata.

- Izgradnja malih hidroelektrana poverena je gradu Kraljevu, osim na prostorima koji su proglašeni za prostor od javnog značaja, kao zaštićeno prirodno dobro ili park prirode, kao što je slučaj u Kraljevu. Iz tog razloga, skupština nije nadležna da donosi ovakvu vrstu odluke, odnosno da propiše donošenje ovakve odluke Odeljenju za urbanizam – istakao je Kovačević.

Pogledajte celu njegovu izjavu

Kada bi se i donela ovakva odluka, u postupcima izdavanja lokacijskih uslova, dodao je on, Odeljenje za urbanizam ne bi moglo da se poziva na nju.

- Čak i da se pozove i odbije zahteve za izdavanja lokacijskih uslova, u drugostepenim postupcima bi se poništavali takvi akti i vraćali nadležnom organu, obzirom da nisu zasnovani na zakonskim propisima odnosno Zakonu o planiranju i izgradnji na osnovu koga se izdaju dozvole. Iz tog razloga smo se izjasnili da gradska skupština nije nadležna da donosi ovakve mere – kazao je Koavčević.

Članom dva predloga Odluke o moratorijumu, predloženo je da se pokrene inicijativa za izmenu prostornog plana.

- U toj zakonskoj proceduri, kako bi se lokacija predviđena za izgradnju malih hidroelektrana izbrisala iz postupka, još 2014. godine je doneta Odluka oizmeni prostonog plana grada Kraljeva i taj posao izmene i dopune plana je poveren Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo. Između ostalog, ideja je bila da se takve stvari kao što je izgradnja malih hidroelektrana, koja izaziva veliko interesovanje u javnosti, regulišu prostornim planom i utvrde ta pravila građenja. Nažalost, Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta tu izmenu još uvek nije dostavilo, pa nije ni mogao da se sprovede postupak, a to je rani javni uvid odnosno javni uvid u trajanju od mesec dana gde bi javnost imala prilike da stavlja primebe - pojasnio je Kovačević.

Odluka o izradi prostornog plana doneta je 2009. godine, podsetio je on, 2010. i 2011. godine se izrađivao prostorni plan i na osnovu tada raspoloživih podataka predviđeno je bilo 50 malih hidroelektrana na prostoru teritorije grada Kraljeva. Kako je naveo, to su pretežno derivacioni cevovodi, a ne male hidorelektrane (predviđeni su vodozahvati i cevovodi određene dužine i nakon toga mašinsko postrojenje koje proizvodi električnu energiju iz vide kao obnovljivog izvora).

- Odeljenje za urbanizam zastupa tezu da je mnogo primenljivije za naše prostore da se primenjuju pribranske male hidroelektrane, znači male ustave i da se odmah u blizini izgradi mašinsko postrojenje u kome bi se proizvodila električna energija i voda ponovo pustila u vodotoke. Time bi bio zaista značajno zaštićen taj prostor – smatra Kovačević, dodajući da bi kod javnog uvida i građani, i zainteresovana javnost i struka mogli da se izjasne protiv izgradnje MHE.

Prema njegovim rečima, upućivanje inicijative Ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja za pokretanje pocedure izmene relevantnih prostornih planova, zasnovano je na zakonskim propisima i gradska skupština i odbornici mogu da donose inicijative.

- Prostorni planovi područja posebnih namena se praktično i donose na nivou Srbije, odnosno usvaja ih Vlada. Dakle, moguće je da se inicijativom predloži da se na zaštićenim prostorima ne grade male hidroelekre, pa se Odeljenje za urbanizam u tom smisls pozitivno izjasnili na član tri Odluke o moratorijumu – naveo je Kovačević, objasnivši da je moguće organizovati komisiju koju će činiti svi predstavnici odborničkih grupa, jer je to i predviđeno Statutom grada Kraljeva, a što je bio član četiri Predloga odluke o moratorijumu.

Na pitanje kako komentariše to što su nedavno odbornici u skupštini grada Pirota nedavno izglasali gotovo sličnu odluku, Kovačević je odgovorio da to ne može da komentariše i da pretpostavlja da su i tamo stručne službe imale istovetan stav kao i Odeljenje na čijem je on čelu.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Milan- Minja Milunovic

    Gost - Milan- Minja Milunovic

    U OVOJ ZEMLJI ODGOVORNA LICA I CLANOVI KOMISIJA SVIH INSTITUCIJA IZ JAVNOG SEKTORA ZA POGRESNE ODLUKE NIKADA NISU ODGOVARALE I TO SE ODNOSI I NA GRADSKO VECE.
    • Ime: Milan- Minja Milunovic