Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. oktobar 2019.

Prva faza rekonstrukcije skupštinske sale koštala je gradski budžet 24 miliona dinara, druga još 8.620.680 dinara sa PDV-om, ali će investicija, prema rečima nadležnih, kroz uštede, sama sebe otplatiti u narednih desetak godina 

Kasnio je završetak obe faze radova na rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji skupštinske sale u Kraljevu, bilo je prolongiranja rokova, ali će u salu potpuno novog izgleda sutra, konačno, ponovo ući gradski odbornici. Nova skupštinska sala formirana je kao blagi amfiteatar, broj sedišta smanjen je u odnosu na prethodni, ali sala zadovoljava potrebe održavanja sednica skupštine koja ima 70 odborrnika. Sto predsedavajućeg sada se nalazi na zidu na kojem su se ranije nalazila ulazna vrata, a amfiteatar je formiran ka prozorima.

Projekat rekonstrukcije ove sale postojao je još od 2009. godine, kada su sredstva za taj posao bila obezbeđena preko ambasade Švajcarske. Kada se u Kraljevu 2010. godine dogodio zemljotres, novac za rekonstrukciju skupštinske sale, na inicijativu donatora, preusmeren je za pomoć građanima Kraljeva.

Do sada su samo troškovi štampanja materijala za pojedine sednice koštali po više od 200.000 dinara. Prelazak na elektronsku skupštinu, sa željom da se smanje troškovi štampanja, korišćenja papira i kopiranja materijala, osmišljen je tako da stolovi imaju izvore napajanja električnom energijom zbog korišćenja tableta ili lap topova koji će morati da se pune, budući da skupštinske sednice traju po deset ili više sati.  

Početkom februara ove godine, u razgovoru za portal Krug, predsednik gradske skupštine Nenad Marković ocenio je da 24 miliona dinara izdvojenih za prvu fazu predstavljaju ozbiljan novac, ali da će, s druge strane, biti stvoreni uslovi za ozbiljne uštede, a grad će dobiti reprezentativnu salu koju će koristiti udruženja građana, a kasnije, po zahtevu i političke partije.

- Sala će imati najsavremeniji sistem grejanja i hlađenja, pa će se sa uštedama koje se tiče energetske efikasnosti i uštedama na štampanju materijala, investicija isplatiti posle osam – devet godina – kazao je tada Marković.

Prva faza radova, koje su izvodili radnici predzeća „Alfaco inženjering“ iz Čačka, započeta je sredinom januara, a radovi je trebalo da budu završeni u roku od tri meseca, odnosno do polovine aprila. Prema obrazloženju Markovića, radnici nisu mogli da rade za vreme sastanaka u okolnim salama, pa je svaki dan takvog kašnjenja produžavao rok za završetak prve faze radova, po uredno evidentiranoj administraciji u građevinskoj knjizi. U međuvremenu je raspisana javna nabavka i za izvođenje radova druge faze. Druga faza vredna 8.620.680  dinara sa PDV-om odnosila se na izradu poda od ekološki najsavremenijeg materijala i na nabavku stolica za odbornike, a izvođač je bio isti. Tek posle toga sledi nabavka opreme – nabavka softvera, tableta. Gradske vlasti odustale su od mogućnosti da odbornik, zahvaljujući uskopojasnim mikrofonima može da govori sa mesta, jer bi to drastično poskupelo projekat, pa će, kao i do sada, odbornici izlaziti za govornicu.

Tužna izložba pre početka sednice skupštine

Sutrašnja, 29. po redu sednica gradske skupštine počinje u 10 časova. Pola sata pre njenog početka, u znak protesta što su gradski većnici u Kraljevu danas ostali uzdržani na Predlog za dopunu dnevnog reda (podnela odbornička grupa Lokalni front sa Inicijativom „Sačuvajmo planisnke reke Kraljeva“) tačkom posvećenom razmatranju Predloga odluke o moratorijumu na izgradnju malih hidroelektrana na teritoriji grada Kraljeva, okupiće se oni koje je takva odluka, razočarala. Obrazloženje predočeno novinarima posle sednice Gradskog veća glasi da gradska skupština u Kraljevu, za donošenje odluke o zabrani izgradnje mini hidroelektranana na prostorima koji su proglašeni za prostor od javnog značaja, kao zaštićeno prirodno dobro ili park prirode - nije nadležna.

Na FB stranici „Sačuvajmo planisnke reke Kraljeva“, jedan od administratore najavio je da će se okupiti u četrvtak 4. oktobra ispred zgrade Gradske uprave u 9:30.

Donećemo fotografije suvih reka Kraljeva za čiju ste sudbinu vi bili nadležni. Pozivamo sve sugrađane da posete ovu tužnu izložbu kao i odbornike čije mišljenje i izjašnjavanje tek treba da čujemo“, navedeno je u ovom pozivu.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments