Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. oktobar 2019.

Građani su, u zavisnosti od odgovora na pitanje: Da li glasate slobodno?“ danas imali mogućnost da ubace zelenu lopticu u providnu kutiju ukoliko slobodno glasaju, žutu ukoliko nisu sigurni i crvenu – ukoliko smatraju da ima pritisaka

Kraljevo je danas bilo prvi grad u Srbiji u kojem su aktivisti Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) organizovali uličnu interaktivnu akciju pod nazovom „Izbori – od A do Š“

- Pitamo građane da li glasaju slobodno, a oni imaju mogućnost da ubace zelenu lopticu u providnu kutiju ukoliko slobodno glasaju, žutu ukoliko nisu sigurni i crvenu – ukoliko smatraju da glasanje nije slobodno, već da se vrše pritisci nad njima – pojasnila je za portal Krug Marija Marinković, PR NKD.

Osim te, uslovno, rečeno igrice, aktivisti su prolaznicima delili i primerke „izbornog bukvara“, atraktivne, ilustrovane knjižice koja sadrži bukvar izbornih nepravilnosti.

- O mnogim nepravilnostima ljudi nisu informisani, niti znaju kako da ih u praksi prepoznaju, pa smo smatrali da je vreme da, uoči redovnih parlamentarnih izbora najavljenih za proleće sledeće godine, sada krenemo sa pričom o tim nepravilnostima, zato što se one ne događaju samo tokom izbornog dana, već i tokom kampanje, a neretko i pre nego što kampanja počne – istakla je Marinković.

Iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju poručuju da se u medijima  vrlo često može videti favorizovanje jedne političke opcije u odnosu na druge, da predstavnici lokalnih samouprava postaju mnogo aktivniji i da vrlo često aktivnosti koje imaju na terenu i u opisu su njihovog posla, predstavljaju kao nešto što njihova partija radi za građane.

Aktivisti su i od građana želeli da čuju šta oni prepoznaju kao pritiske, a ako ih ne prepoznaju – da ih obaveste o pritiscima, jer je cilj akcija koje će biti održane širom  Srbije (u Kragujevcu, Valjevu, Nišu, Pančevu, Užicu, Novom Pazaru, Zaječaru, Leskovcu...), kako su naveli, da onoiko koliko je do njih žele da stvore uslove da izbori budu što pošteniji.

Kraljevčani su, kažu u NKD, tvrdili da su dovoljno hrabri i da ne podležu pritiscima, ali da su svesni da pritisci postoje za šta su navodili primere.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju predstavlja koaliciju 13 udruženja iz cele Srbije, čiji je cilj, kao što i sam naziv kaže, decentralizacija Srbije. Sedište NKD je u Nišu, a polja na kojima deluju, osim decentralizacije su aktivizam i decentralizacija kroz promenu izbornog sistema zato što, kako navode, smatraju da aktuelni izborni sistem u Srbiji ne predstavlja dovoljno građane iz unutrašnjosti Srbije i da on od svih građana pravi glasače, a ne birače.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Bojkot izbora !
  • Ime: Stanar
 • Gost - Kami

  Gost - Kami

  Bojim se da je zelena pobedila, ako jeste onda se zaista bojim!
  • Ime: Kami