Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

21. novembar 2019.

Razvoj turizma na teritoriji Srbije, ali i grada Kraljeva je na zavidnom nivou, zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici, ocena je Mirana Goljovića, predsednika Saveta Gradskog  odbora za turizam SNS, na današnjoj konferenciji za medije

Prema njegovim rečima, turističkom „procvatu", najviše je doprinela politika mira i stabilnosti, ali i ekonomskog razvoja, koju sprovodi Srpska napredna stranka, što, kako navodi, prepoznaju turisti i svi oni koji se bave turističkom privredom u Srbiji.

- Svetska turistička privreda raste po stopi od pet odsto godišnje, a u Srbiji stopa rasta turizma iznosi 12 procenata, zahvaljujući odličnoj ekonomskoj politici. Srbiju je tokom 2015. godine, posetilo oko milion i po putnika, a 2018. oko šest miliona. Radi se na tome da se uskoro taj broj poveća na deset miliona putnika. Na niškom aerodromu,  do skoro je godišnje bilo svega nekoliko hiljada putnika, a sada je oko 400.000 - tvrdi Goljović.

On je pohvalio viznu liberalizacju sa velikim državama, pre svega Kinom i Indijom, naglasivši značaj ovih gostiju za domaći turizam.

- U odnosu na prošlu godinu, broj kineskih državljana koji su posetili Srbiju, veći je za 36 procenata. U prvoj polovini ove godine, broj inostranih turista, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, veći je za pet procenata, a što se tiče domaćih turista, za šest odsto - istakao je Goljović

Prema njegovim rečima, turistički razvoj Srbije, oslikava se na grad Kraljevo, otkad je, kako kaže, Srpska napredna stranka preuzela vlast, budući da je zabeležen konstantan rast, kako broja gostiju, tako i broja noćenja u gradu na Ibru. U porastu je i broj gostiju kada je seoski turizam u putanju.

- Što se tiče seoskog turizma, u 2018. godini, zabeleženo je za 2.000 više noćenja, u odnosu na 2017. godinu. Porastu noćenja, zasigurno su doprinele su i subvencije za seoski turizam. Za četiri godine, u subvencijama je iz gradskog budžeta dato ukupno 29 miliona dinara. Cilj je bio da što više različitih sela na teritoriji grada dobije ove subvencije, a ne samo ona prepoznatljiva mesta, poput Lopatnice i Bogutovca, gde su meštani među prvima u Srbiji počeli da se bave ovim vidom turizma. Danas imamo turistička seoska domaćinstva i u Studenici, Mlanči i Gledičkom kraju - kaže Goljović

On je pohvalio podsticanje đačkog rekreativnog turizma, odnosno  izgradnju  paviljona na Goču, ali i rad  različitih sportskih udruženja, koja promovišu razvoj avanturističkog i ekstremnog turizma na teritoriji grada.

Prema rečima Goljovića, najveći broj inostranih gostiju dolazi iz Italije, Nemačke i Francuske i to su uglavnom studenti i radnici iz oblasti kulture, koji ovaj deo Srbije, biraju zbog posete srednjovekovnih manastira - Žiče i Studenice.

- Osim Studenice i Žiče, koje su biseri naše kulture, a nalaze se na evropskom putu kulture „Transromanika", studenti i radnici iz oblasti kulture, koji obilaze ove manastire, sve češće se odlučuju da posete i sam grad Kraljevo, što do sada nije bio slučaj - naveo je Goljović.

On je priznao da su Mataruška i Bogutovačka Banja, koje su trenutno u stečaju, godinama „rak rana" kraljevačkog turizma i privrede.

- Nismo uspeli da rešimo pravno-imovinske odnose, što je dodatno usporilo proces restitucije. Ministarstvo turizma je najavilo donošenje novog Zakona o banjama.  Postoji više zainteresovanih budućih strateških partnera i otklonjene su pravne prepreke. Prva prodaja će verovatno biti zajednička, a ako se ne postigne odgovarajuća cena, banje će se prodavati pojedinačno. Nadu nam uliva to što su ovaj problem rešile Kuršumlijska i Vranjska Banja, koje su bile u mnogo gorem stanju. Kuršumlijska Banja je dobila valsnika „PLANINKA", a.d. koja već uspešno radi sa Lukovskom i Prolom Banjom - zaključio je Goljović.          

                Jovana Ristić

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Trla baba lan !
    • Ime: Stanar