Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. novembar 2019.

Kraljevo je jedna od retkih lokalnih samouprava u okruženju koja nema povlastice za samohrane roditelje, poruka je sa današnje konferencije za novinare udruženja Starosedeoci Kraljeva i novoosnovanog Udruženja samohranih roditelja

Mnoge lokalne samouprave  u Srbiji imaju povlastice za samohrane roditelje, prilikom plaćanja vrtića, udžbenika, ekskurzija  i mesečnih karata, dok su samohrani roditelji u Kraljevu, prinuđeni da plaćaju pun iznos, poruka je sa današnje konferencije za novinare udruženja građana Starosedeoci Kraljeva i okoline, koje je podržalo novoosnovano Udruženje samohranih roditelja grada Kraljeva.

Marijana Šen, odbornica Starosedelaca u gradskoj skupštini i članica gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost, izrazila je nadu da će i lokalna vlast u Kraljevu, kako je rekla, imati sluha i prepoznati potrebu donošenja raznih mera za pomoć „jednoroditeljskim“ porodicama.

Kraljevačko Udruženje samohranih roditelja osnovano je nedavno na inicijativu samohrane majke Katatine Ostraćanin Krdžić.

- Samohrani roditelji u Kraljevu nemaju dovoljno podrške. Upravo iz tog razloga, Katarina Ostraćanin Krdžić,  osnovala je Udruženje samohranih roditelja. U našem najbližem okruženju, Čačku,  postoje predškolske ustanove u kojima deca samohranih roditelja ne plaćaju vrtić i prioriteti su pri upisu - naglasila je Šen.

Katarina Ostraćanin Krdžić, pojasnila je da je cilj udruženja - aktiviranje što većeg broja samohranih roditelja, kako bi se udruženim snagama, borili za dobijanje određenih povlastica od strane lokalne samouprave.

Ona je naglasila da u Srbiji postoje različita  udruženja, koja se bore za prava samohranih roditelja, ali da ne postoji zakon koji ih štiti.

- Vrtići, škole, udžbenici, užine, ekskurzije - ništa od toga zakonski nema povlastice za samohrane roditelje. Postoje određene olakšice u institucijama u kojima smo prepoznati i dobijamo neke „poene", ali generalno - naša deca i mi nismo prepoznati. Ne pripadam nijednoj političkoj opciji, ali sam uz pomoć  Marijane Šen prikupila dokumentaciju, koju smo predali gradskoj vlasti, u kojoj je, između ostalog, navedeno  da samohrani  roditelji u Čačku ne plaćaju vrtić. Ono što tražimo jeste da i vrtić u Kraljevu, za decu samohranih roditelja bude besplatan - istakla je Ostraćanin Krdžić.

Ona je pozvala sve samohrane roditelje da se priključe ovom udruženju, pozivom na broj  065/250 8 120, kako bi se „prebrojali“ i udružili, jer u Kraljevu ne postoje podaci  zvanični podaci o  broju samohranih roditelja.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments