Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. novembar 2019.

Žene koje trpe nasilje se zbog ekonomske nesigurnosti ne usuđuju da napuste nasilnika, zato Kraljevo sprovodi aktivnosti i izdvaja sredstva za jačanje položaja žena, ističe Vesna Milojević, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost SNS u Kraljevu

Povodom obeležavanja nedelje borbe protiv nasilja nad ženama, na današnjoj konferfenciji za medije Vesna Milojević, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost  Srpske napredne stranke (SNS) u Kraljevu, javnost je upoznala sa kampanjom, pod nazivom „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", koja je  počela 25. novembra,  na Dan obeležavanja borbe protiv nasilja nad ženama i trajaće do 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.  

Milojević je navela da je, prema statistici, 70 odsto ženske populacije u svetu pretrpelo neki oblik nasilja, fizičkog, psihičkog ili seksualnog, kao i to da nasilje kao problem ne prepoznaje državne granice, rasu, religiju, obrazovanje i poreklo.

Ona je  upozorila  na poražavajuću statistiku o nasilju nad ženama, kada je Srbija u pitanju, ali i pohvalila Zakon protiv nasilja u porodici, donet 1. juna 2017. godine.

- U Srbiji je, u porodičnom nasilju, stradalo 320 žena za proteklih 11 godina, 400 mališana koji su izgubili majke  postali su siročići. Zakon protiv nasilja u porodici donet pre dve godine, doneo je određene inovacije, i uz šira ovlaščenja i hitne mere, omogućio da se nasilnik izbaci iz kuće, ali i da mu se prepiše privremena mera udaljenja i zabrana kontaktiranja sa žrtvom koja je pretpela nasilje. U okviru Ministarstva unutrašnjih poslova obezbeđena je i posebna telefonska linija, pa pozivom na broj 0800 100 600, u svako doba dana, besplatno i anomimno, građani mogu da  reaguju  i prijave nasilje - istakla je Milojević.

Da bismo ženama pomogli, dodala je, one moraju da imaju finansijsku podršku, koja često izostaje, pa zbog ekonomske nesigurnosti, žrtve nisu u stanju da prijave nasilje i napuste nasilnika:

- Savet za rodnu ravnopravnost, zajedno sa odbornicama u Skupštini grada Kraljeva, ima stalne aktivnosti kroz koje se trudimo da kroz sistem poboljšamo položaj  žena i da im na neki način olakšamo život, da imaju mogućnost da krenu dalje.

Milojević je navela da je Kraljevo, grad koji je u proteklom periodu, sproveo veliki  broj aktivnosti i opredelio značajna novčana sredstva, u cilju jačanja položaja žena u društvu.

- Kraljevo je grad koji se može pohvaliti da je prihvatio Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti, grad koji je osnovao Žensku odborničku mrežu i Savet za rodnu ravnopravnost. U ovom gradu danas postoje konstantna ekonomska osnaživanja žena, poput podsticajnih  sredstava za žene koja se bave poljoprivredom. Ono na šta smo svi ponosni jeste odluka o finansiranju pokušaja vantelesne oplodnje. Savet za žene Gradskog odbora SNS aktivan je i u organizovanju seminara, radionica na temu osnaživanja žena. Na ovaj način, širi se svet o ovom problemu i o tome da je ovo zajednički problem čitave zajednice - naglasila je Milojević.

Ona je ocenila da je država ponudila mehanizme za sprečavanje i rešavanje problema nasilja nad ženama, ali da je  neophodno, da se celokupna društvena zajednica uključi, kako bi se taj mehanizam aktivirao.

                    Jovana Ristić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Ленка

  Gost - Ленка

  Просто се човеку згади када види да се Жене које вербално и невербално малтретирају своје колегинице у својим Јавним установама, појављују као Глас светлостикоји проширује видике општенародног поимљења медијске самопромоције.
  • Ime: Ленка
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Na fotografiji sve dame od integriteta.......
  • Ime: Stanar