Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. decembar 2019.

Odnos Srbije i Severne Makedonije, saradnja Kraljeva sa ovom zemljom, inicijativa za uspostavljanje mini-šengena i lokalne teme, bile su okosnica razgovora ambasadora Aleksandra Popovskog sa čelnicima Kraljeva

Aleksandar Popovski, ambasador Severne Makedonije u Srbiji i i Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca u našoj zemlji, posetili su grad Kraljevo i danas su razgovarali sa gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem i njegovim pomoćnikom Sretenom Jovanovićem. Oni su u Kraljevu boravili i zbog jubileja - deset godina postojanja udruženja građana „Kiril Pejčinović“, koje okuplja Makedonce u Raškom okrugu.

Tema razgovora odnosile su se, pre svega, na dosadašnju i buduću saradnju Kraljeva i Severne Makedonije, a bilo je reči i o saradnji i položaju makedonske manjine u gradskim institucijama, kao i o inicijativi za uspostavljanje mini-šengena

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, za četvrtak je dogovoren sastanak čiji ishod bi trebalo da bude rešavanje problema pripadnika makedonske manjine u gradu na Ibru.

- Naši odnosi mogu samo da se razvijaju, da idu nabolje. Srpski narod je veoma blizak sa narodom Severne Makedonije i siguran sam da će veliki broj naučnika, umetnika i ljudi koji se bave drugima segmentima života nastaviti da nam budu spona. Naši odnosi mogu samo da se razvijaju, da idu nabolje. Sve ovo je još jedna dobra vest za makedonsku manjinu u Kraljevu i građane Kraljeva – ocenio je Terzić posle susreta.

 

Ambasador Severne Makedonije u Srbiji Aleksandar Popovski  zahvalio se na dosadašnjoj dobroj saradnji lokalne samouprave i Udruženja Makedonaca u Kraljevu.

- Naša ambasada želi da ta dobra saradnja bude nastavljena. Ocenili smo da je mini-šengen veoma dobra inicijativa, koja bi služila da se procesi olakšaju – da se lakše dobiju radne dozvole i druge beneficije. To je dobro i za privredu svih zemalja u regionu, a Srbija je primer za poštovanje prava svih nacionalnih manjina, pa i makedonske – istakao je Popovski.

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji  pohvalio je rad udruženja „Kiril Pejčinović“ u Kraljevu.

- Oni daju kvalitetan primer rada u gradu koji već nosi prefiks multikulturalnog, multikonfesionalnog i multinacionalnog. U četvrtak, na sastanku sa našim udruženjem, predstavnici Gradske uprave pokušaće da izađu u susret nekim našim potrebama kao nacionalne zajednice, kako bi na kvalitetan način zajedno živeli, stvarali i čuvali kulturu, tradiciju i istoriju i bratoljublje koje postoji godinama između makedonskog i srpskog naroda – poručio je Veličkovski.

Marija Prodanović, predsednica udruženja „Kiril Pejčinović“ navela je da na teritoriji Kraljeva, po popisu iz 2011. godine ima svega 260 onih koji su se izjasnili kao Makedonci, ali da samo „Kiril Pejčinović“ ima skoro tri puta više članova (oko 700),  dok su nezvanične procene da ih ima oko 3.000.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments