Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. decembar 2019.

"Na kraju 2025. prosečna plata biće 900 evra, a penzije 430 do 440 evra", rekao je Aleksandar Vučić o obećanom programu investicija od 14 milijardi evra "Srbija 2025", koji je predstavio zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić

Program „Srbija 2025“, koji sadrži plan investicionih projekata za dalji razvoj zemlje u narednih pet godina predstavljen je danas u „Palati Srbija“. Javnosti se najpre obratila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da je „Srbija danas stabilna i mnogo poštovanija u inostranstvu i da prvi put ima stopu jednocifrenu (9,5 odsto) stopu nezaposlenosti“.

- Program planiranih investicaja „Srbija 2025“ vredan je nešto manje od 14 milijardi evra, finansiraće se iz budžeta, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija, sa kojima ćemo nastaviti saradnju – pojasnila je Brnabić, dodajući kako ti projekti neće ugroziti makroekonomsku stabilnost zemlje, kao i da se „Srbija danas nalazi na korak od dobijanja investicionog rejtinga".

Konkretne planove saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je investicioni plan vredan kao „otprilike još jedan dodatan budžet Srbije“. Vučić je ocenio da su teške mere iz 2014. godine „pogodile svakog građanina Srbije, ali su bile lekovite, jer sada kako stvari stoje imamo najveći rast u Evropi“.

- Na kraju 2025. prosečna plata biće 900€, a penzije će biti 430-440€. To obećavamo građanima Srbije – kazao je Vučić.

On se pohvalio da je po preliminarnim podacima, nivo investicija u Srbiji u ovoj godini iznosio 3,8 milijardi evra, što je, tvrdi predsednik Srbije, „više od svih država zapadnobalkanske šestorke zajedno, plus još nekih 15 odsto".

Prema obećanjima Aleksandra Vučića, novi investicioni plan neće, kao pre pet godina, pogoditi građane, već pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas. Takođe, kako je naveo, najjavažniji cilj plana Srbija 2025. je da se drastično smanji proprocija odlaska mladih iz zemlje.

- Uspeli smo da budemo među najboljima u Evropi ne samo u košarci, vaterpolu i odbojci, već i u ekonomiji gde smo uvek bili poslednji ili među poslednjima – izjavio je predsednik Srbije.

Investicioni plan donosi podatke o ulaganjim od oko pet milijardi evra u putnu infrastrukturu, nešto više od 3,5 milijardi u železničku infrastrukturu (uključujući i izgradnju metroa u Beogradu za šta je planirano 1,3 milijarde evra).

Za vodni saobraćaj planirano je ulaganje 274 milona evra, a za vazdušni saobraćaj će „kroz budžet biti obezbeđena sredstva za nastavak razvoja, jer tu država ne može mnogo da izdvaja zbog restriktivne politike EU u vezi sa državnom pomoći.

Za pomoć mladima, najavljeno je, biće izdvojeno dodatnih 700 miliona evra, a za poljoprivredu, kako je saopšteno, je planirano 300 dodatnih miliona evra mimo budžeta (najviše za navodnjavanje - 86 miliona evra, 70 miliona za komasaciju, 50 miliona evra za traktrore za poljoprivrednike), a za infrastrukturu u oblasti turizma biće izdvojeno 200 miliona evra (za banje, sportske centre, planinske ski centre, arheološke lokalitete)

Za pomoć mladim bračnim parovima, mimo budžeta, prema današnjim najavama, planirano je 500 miliona evra,  a parovi će imati uslov da ostanu da žive u Srbiji. Oko 200 miliona evra biće i povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, subvencija za vrtiće, vantelesnu oplodnju, za zaštitu i prevenciju obolele dece.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Blago nama sa našim preCednikom i njegovim obećanjima !
    • Ime: Stanar