Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. januar 2020.

Marica Mijajlović, diplomirani inženjer arhitekture prva je žena predsednica Inženjerske komore Srbije, a na početku svog mandata obećala je da će se fokusirati na unapređenje statusa struke u celini

Skupština Inženjerske komore Srbije na svojoj sednici 13. januara izabrala je Maricu Mijajlović, diplomiranog inženjera arhitekture, za novu predsednicu Inženjerske komore Srbije, koja je po funkciji i predsednica Skupštine Komore. Nju je za ovu funkciju predložio Upravni odbor Inženjerske komore Srbije, a na sednici je za njen izbor glasalo 38 od 45 prisutnih članova Skupštine.

Nova predsednica IKS obećala je da će se tokom svog četvorogodišnjeg mandata fokusirati se na unapređenje statusa struke u celini, kao i na zastupanje interesa svih članova Komore. Ona je iskustvo stekla radeći u kraljevačkoj Direkciji za planiranje i izgradnju, gde je nekoliko godina bila i direktorka, a bila je i zamenica gradonačelnika Kraljeva. Novu funkciju preuzele je kao prva žena na čelu ove komore koja broj oko 30.000 članova.

- Puno nas je, iz različitih struka i sekcija. Čeka nas puno rada, a ja se nadam da će investicioni plan naše države u narednih pet godina, uz podršku svih inženjera Srbije, u najvećoj meri biti realizovan – obećala je Mijajlović.

Pogledajte celu izjavu Marice Mijajlović:

S obzirom da izdavanje licenci više nije u nadležnosti ove Komore, Mijaljlović je ocenila da će Zakon o planiranju i izgradnji, koji je u skupštinskoj proceduri, nakon usvajanja moći da bude osnov da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture može da prenese Inženjerskoj komori Srbije izdavanje licenci.

- Iskreno se nadam da će predanim i odgovornim radom Komora dobiti svoje poslove nazad, pa verovatno i nove, a sve u cilju poboljšanja položaja struke i poboljšanja propisa u oblasti građevinarstva i realizacije svih planiranih projekata – poručila je Mijajlović.

Na pitanje kako se jedna žena izborila za čelnu poziciju komore struke koja važi za mušku, naša sagovornica odgovara:

- Ako kažem da je to bilo lako, neko bi mi mi zamerio, ako kažem da je to bilo teško, opet bi mi zamerili. Zato biram da kažem da sam to uspela upornim i odgovornim radom.

Njene osnovne prinadležnosti kako je pojasnila, definisane su Statutom IKS. Predsednik IKS istovremeno je i predsednik skupštine IKS.

- Ispunjavaću ih u jednoj tesnoj saradnji sa Upravnim i Nadzornim odborom, regionalnim centrima, većima, sekcijama, koje su sada definisane kroz šest u 10 regionalnih centara. Veliki tim svih inženjera daće rezultat na kraju – optimistična je Mijajlović,

Regionalni centar IK Kraljevo pokriva deo Rasinskog, Raški i Kosovsko-metohijski okrug:

- Kao što je i teritorija grada Kraljeva najveća, odmah iza Beograda, tako je i regionalni centar Kraljevo veliki, pa ne sumnjam da će inženjeri Regionalnog centra Kraljevo biti aktivirani za velike infrastrukturne projekte koji su započeti u našem regionu.

Imajući u vidu da veliki broj takvih projekata kasni i da je Kraljevo primer za to, Mijajlović je na pitanje da li se struka dovoljno pita u Srbiji kada je u pitanju osmišljavanje projekata, odgovorila da je „upravo jedan od osnovnih zadataka IKS da se struka stavi na prvo mesto“:

- Mora da se ispoštuje struka. Razumem želje i planove, ali struka mora da kaže da li je prvo planski dokument dobar, pa da li je projekat doba,r pa da li je dovoljno dobro plaćen, jer nije dobro samo najjeftinije plaćati projekat, zato što na kraju dobijete problem koji ćete morati da rešavate: probijanje rokova, naknadne radove,  sve što u početku nije izanalizirano i dobro definisano. Zato struka treba da bude prioritetna u funkciji svih planova, onih koji nabavljaju novac, u funkciji, na kraju i  svih nas da bi smo bolje i lepše živeli – poručila je nova predsednica IKS:

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  Pa zar i u stručna udruženja po partijskoj liniji!? Da li iko normalan očekuje da kadar SNS iz profesionalnih udruženja protestuje protiv odluka i ponašanja funkcionera SNS iz organa vlasti, bilo na lokalu ili u Republici? Da li će se Marica usprotiviti Vesićevim brljotinama sa ''uređenjem'' Beograda?
  • Ime: Dragan Vukadinović
 • Gost - Radoslav dipl. inz.

  Gost - Radoslav dipl. inz.

  Ovo je kadar vladajuce stranke, a ne predstavnik inzenjerske struke. 
  • Ime: Radoslav dipl. inz.
 • Gost - Goran

  Gost - Goran

  Bruka i sramota ko vodi i predstavlja inzenjere Srbije. Stidim se sto sam inzenjer ako nas ova gospodja predstavlja.
  • Ime: Goran