Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. januar 2020.

Tema današnje konferencije za medije Gradskog odbora Srpskog pokreta  „Dveri" u Kraljevu, bio je nedavni predlog Vlade o promeni izbornog zakona i smanjenju izbornog cenzusa

Profesor  dr Zoran Čvorović, ddbornik Srpskog pokreta Dveri u Kraljevu ovaj potez nazvao je „velikom političkom igrom" vodeće partije sa ciljem obezbeđivanja mesta u Narodnoj skupštini „lažnoj opoziciji".

Čvorović je istakao da je, uprkos najavljenom bojkotu predstojećih izbora,  obaveza političke opcije koju zastupa da upozori građane na, kako kaže, još jednu sramnu igru SNS-a.

- List „Politika" je pre nekoliko dana izašao sa člankom u kojem je najavljeno da če Vlada predložiti promenu izbornog zakona i smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri procenta. Naša je obaveza da skreneno građanima pažnju da bi spuštanje cenzusa bilo izigravanje parlamentarne demokratije, tako što bi u uslovima bojkota, vlast dobila lažnu opoziciju - naveo je Čvorović.

On je naglasio da spuštanjem cenzusa trenutna vlast dobija nejake stranke, čiji je zadatak da imitiraju opoziciju, kao i da takva okolnost podjednako odgovara inostranom faktoru.

- Zapadne sile od novog saziva Parlamenta očekuju odluku o ratifikaciji Sporazuma o razgraničenju, odnosno priznanju samozvane Republike Kosovo. Zajednički interes vlasti i zapadnih sila jeste uvođenje lažne opozicije, kako ne bi pao „smokvin liust", koji bi pokazao da u Srbiji nemamo višestranačku demokratiju, već jednu partijsku državu, a da bi se to prikrilo, potrebno je imati  lažnu opoziciju i spustuti cenzus, u čemu se poklapaju interesi Aleksandra Vučića, Evopske Unije, Brisela i Nato pakta - ocenio je Čvorović.

Prema njegovim rečima, ni u  jednoj ozbiljnoj državi  ne postoje parlamenti sačinjeni od velikog broja stranaka, a  najstabilniji politički sistemi jesu oni sa najjačom opozicijom.

- Najbolje su one vlade sa takozvanim dvostranačkim političkim sistemom, koje imamo u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. U ozbiljnim evropskim državama nemamo više od četiri stranke u parlamentu. U slabim državama, sa nestabilnim vladama, poput Grčke, Italije i Bugarske imamo „kombi" stranke, mnoštvo stranaka u parlamentu, slabu opoziciju i vlast koja ne crpi podršku od naroda, več od stranog faktora - smatra Čvorović.

Dragan Vesović, narodni poslanik Srpskog pokreta „Dveri" u Skupštini Srbije, naglasio je da je ovaj politički pokret potpuno je siguran u najavljeni bojkot predstojećih parlamentarnih izbora.

- U parlamentu Srbije trenutno ima 32 političke opcije, od toga čak 21 samostalni poslanik. Kao jedini pravi opozicioni poslanik iz Kraljeva, tvrdim da je jedina ideja spuštanja cenzusa, da se lažna i opozicija uvede u Parlament. Potpuno je jasno, prema svim analizama i istraživanjima, da trenutno cenzus prelaze samo SNS, SPS i Savez sa Srbiju, a cilj spuštanja cenzusa je da se raznoraznim desnim i levim Vučićevim strankama omogući da uđu u parlament. Srpski pokret Dveri, jedan od osnivača Saveza za Srbiju je apsolutno čvrst pri stavu da na izbore neće izaći, a što se gospodina Vučića tiče, on može da spušta cenzus i na 0,5 odsto. To je velika igra u kojoj treba da se napravi jedan kvazi parlament, sa zadatkom da dobije pristanak na neke odluke, koje treba se donesu u narednom periodu. Mi ne želimo fa budemo učesnici te igre - poručio je Vesović.

               Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

9 Comments

 • Gost - Opanak

  Gost - Opanak

  Ma vas dvojica ste prevaranti broj 1!
  • Ime: Opanak
 • Gost - Kraljevo

  Gost - Kraljevo

  Ko behu Dveri? 
  • Ime: Kraljevo
 • Gost - Kraljevčanin

  Gost - Kraljevčanin

  Čujem da i Simović savetuje ljude da se učlane u Zavetnika. Baš dobra preporuka za Zavetnike. Ko još ne zna ko su oni  i ko ih finansira. 
  • Ime: Kraljevčanin
 • Gost - Дејо

  Gost - Дејо

  Издали сте нас. Знаш ме добро Весовићу и знаш какав сам човек. Сада само Заветницима верујем и зато сам постао члан Српске странке Заветници!
  • Ime: Дејо
  • Gost - Бојана

   Gost - Бојана

   Bravo Dejo. Napred mladi i pametni Zavetnici.
   • Ime: Бојана
  • Gost - Momo

   Gost - Momo

   E Zavetnici su pravomesto... Leba bez motike. 
   • Ime: Momo
 • Gost - Ljuti republikanac

  Gost - Ljuti republikanac

  Dva udbaša malo jača stoje ispred okidača!
  Dveri više ne postoje!
  Samo ova dva udbaša su ostala u Dverima!
  Svako pošten je pobegao od njih!
  • Ime: Ljuti republikanac
  • Gost - Stanar

   Gost - Stanar

   Ne lupetaj gluposti !
   • Ime: Stanar
  • Gost - Kolega

   Gost - Kolega

   Da nisi ti slucajno onaj sto je na radnom mestu(dobijenom preko stranke) pustio da gleda "one" filmove a zaboravio da iskljuci zvuk. Ili si mozda onaj sto sedi pored doticnog?
   • Ime: Kolega