Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. januar 2020.

Ukoliko se sa izmenama Statuta ovog javnog preduzeća slože i gradski odbornici na narednoj sednici gradske skupštine, kraljevačka „Toplana“ proizvodiće, pored toplotne energije, i električnu energiju, i toplu vodu

Kogeneracija je postupak za istovremeno generisanje električne energije i toplote. Takav način upotrebe znači da se iz iste količine goriva dobija, pored električne energije još i dodatne toplotne energije što omogućava podizanje stepena iskorišćenja hemijske energije goriva. Sa tim ciljem, a na predlog Nadzornog odbora Javnog energetskog preduzeća (JEP) „Toplana“ Kraljevo, članovi Gradskog veća danas su usvojili akt o izmeni postojećeg Statuta „Toplane“, ali je neophodno da se sa tim predlogom slože i gradski odbornici.  Ukoliko se to dogodi, ovo preduzeće će dobiti još jednu delatnost, odnosno – „Toplani“ će bitu omogućeno da, pored toplotne, proizvodi i električnu energiju i toplu vodu.

- Mislim da će „Toplana“ na taj način ostvarivati veće prihode. Za razliku od toplana u susednim gradovima i opštinama, koje su u velikim dugovima, kraljevačka posluje dobro. Proširivanjem delatnosti omogućićemo ovom preduzeću da prati tehničko-tehnološke promene i da bude jedan od pionira kogeneracije u ovom delu Srbije - ocenio je dr Predraga Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

On je izrazio nadu da će „Toplana“ uspeti da prebrodi evenutalne tehničko-tehnološke probleme i da će ostvariti povoljan finansijski efekat i za gradski budžet, budući da od profita javnih preduzeća polovina ostaje na računu preduzeća, a druga polovina se uplaćuje na račun grada.

Gradski većnici doneli su danas i rešenje o otuđenju jedne katastarske parcele, koja je bila u svojini grada Kraljeva, u korist preduzeća „Tehnograd Inženjering“.

- U industrijskoj zoni „Sportski aerodrom“, u koju je grad Kraljevo zajedno sa Ministarstvom privrede uložio značajna finansijska sredstva, prodali smo veliku površinu zemljišta domaćim kraljevačkim firmama. „Pekoma“ je kupio dva hektara, preko „CIP inženjering“ tri hektara, a „Tehnograd“ kupuje šest hektara – kaže Terzić.

Zemljište u industrijskoj zoni „Stari aerodrom“ je infrastrukturno potpuno opremljeno: ima pristupnu saobraćajnicu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, gas.

- Grad najpre dobija sredstva od prodaje zemljišta, a nakon toga će prihodovati i po osnovu dela poreza na imovinu koji se sliva u gradski budžet grada Kraljeva – kazao je gradonačelnik, dodajući da postoji interesovanje još nekih kraljevačkih proizvodnih preduzeća i da će grad tražiti način kako da obezbedi zemljište i za njih.

Ranije, dodao je, nije bilo dovoljno infrastrukturno opremljenog zemišta na teritoriji Kraljeva, a kada dođe do regulacije toka reke Zapadne Morave, u sklopu projekta izgradnje auto-puta Preljina-Pojate, grad će dobiti još sto hektara zemljišta koje će moći da ponudi privrednicima.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments