Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. februar 2020.

Od 70 mesta u kraljevačkoj skupštini, 21 zauzimaju odbornice, u Veću je samo jedna žena, a sve to može da izmeni Zakon o izboru narodnih poslanika koji predviđa izborne liste sa obaveznih 40 % žena, podsećaju u kraljevačkom SNS

Tema današnje konferencije za medije Gradskog odbora za rodnu ravnopravnost Srpske napredne stranke (SNS) u Kraljevu, bila je izmena Zakona o izboru narodnih poslanika. Vesna Milojević, predsednica ovog odbora, poručila je da je neophodno povećanje broja poslanica na republičkom, ali i odbornica na lokalnom nivou.

- Kada  je 1990. u Srbiji uveden višepartijski sistem, procenat žena u republičkom parlamentu iznosio je svega 1,6 procenata, 21,6 procenata 2008. godine, a danas u Narodnoj skupštini imamo 38 odsto žena, odnosno 90 poslanica od 250 poslanika. Nažalost, u lokalnoj skupštini, od 70 odbornika, imamo svega 21 odbornicu, što nije ohrabrujući podatak – ocenila je Milojević.

Izmene Zakona o izboru narodnih poslanika propisuju da 40 procenata  pripada manje zastupljenom polu, tj.“na svakih pet kandidata, po redosledu na izbornoj listi, mora biti po najmanje dva kandidata pripadnika manje zastupljenog pola“.

- Da ovo nije ovako precizno formulisano, 40 odsto žena moglo bi da se nađe i na kraju liste, ali to ženama ne bi odgovaralo – pojasnila je Milojević.

Ona je izrazila zabrinutost što postoji mišljenje da žene ne učestvuju dovoljno u određenim diskusijama u parlamentu, što, tvrdi ona - nije tačno. Takođe, prema njenim rečima, Povelja o rodnoj ravnopravnosti, koja je usvojena 2008. godine, dragocena je zbog formiranja Ženske parlamentarne mreže, koja je produbila „ženska pitanja“ i prepoznala važnost učešća žena u politici.

Srpska napredna stranka je, prema rečima predsednice Saveta za rodnu ravnopravnost u Kraljevu, na vreme prepoznala važnost uključivanja većeg broja žena u politiku, pa i na „terenu" poštuje ono što je propisano poveljom.

- Srbija ima prvu predsednicu Vlade - Anu Brnabić, ali naše Gradsko veće ima samo jednu ženu - dr Gordanu Stojković, a sve ostale dužnosti obavljaju muškarci. Naša je želja da damo podršku što većem broju žena da se uključe u politiku - zaključila je Milojević.

           Jovana Ristić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

7 Comments

 • Gost - Dragan

  Gost - Dragan

  Masovnije uključivanje žena u politiku vodi urušavanju baze svakog društva - porodice. Dame zaslužuju poštovanje, razumevanje i pomoć muške populacije, ali žene u politici...
  • Ime: Dragan
 • Gost - Čitalac

  Gost - Čitalac

  Gde su vam bile te brojke pre Gordane Čomić? Gde vam je bila ta hrabrost ranije? Na kraju, gde vam je originalnost, bre?
  • Ime: Čitalac
 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Teško je da bilo ko častan i pošten, bilo žena ili muškarac, odluči da se pod ovim uslovima bavi politikom.
  • Ime: Dejan
 • Gost - Suzana

  Gost - Suzana

  Redovno gledam skupsinske prenose iz KV..I NIJEDNU ZENU NISAM CULA DA JE REKLA NESTO PAMETNO..zene su tamo statisti i sede tamo bez veze,pa bolje da sede kuci i spremaju rucak..nego tamo da budu ikebane..ne izlaze za govornicu uopste
  • Ime: Suzana
 • Gost - Momo

  Gost - Momo

  Gordana Stojiljković je tu preko 30 godina i to kao član četri različite stranke.  Zaduženje uvek isto, otvaraju se mnoga pitanja. Čemu višestranačje kad je izabrana ti po direktivi? 
  • Ime: Momo
 • Gost - Bunardžić

  Gost - Bunardžić

  Bazićku u Veće!
  Da ne gledam više Šljiva, bolje Bazićku.
  • Ime: Bunardžić
  • Gost - 1944

   Gost - 1944

   Nista se tu ne menja,obadvoje , ušli,,upolitiku sa III stepenom srednje skole  I to kao loši  dadi,obadvoje,,završiše,,neke škole  u mandate.Nisu jedini Cane SPS najsvežiji,Mačužićka (najefilasnoja) , nabavljena diploma).A ostali...većinom tugs.
   • Ime: 1944