Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. februar 2020.

Posle smanjenja izbornog cenzusa i za lokalne skupštine, u Kraljevu će nekim strankama biti teže prikupiti potpise podrške odborničkim kandidatima, nego prikupiti potreban minimum glasova

Kraljevački naprednjaci koji su stožerna stranka vladajuće koalicije u Kraljevu, uz ponavljanje već izrečenih ocena da će spuštanje izbornog cenzusa doprineti doslednijem predstavljanju interesa građana i korak u demokratizaciji, prilično su uzdržani u predviđanjima ko će taj prag preći i kako će izgledati lokalna skupština posle predstojećih izbora. Nije o tome baš voljan da govori ni njihov šef Nebojša Simović, za razliku od njegovog kolege i glavnog koalicionog partnera Dragana Vulića, čelnika ovdašnjih socijalista. Tako Vulić tvrdi da se „tu ništa bitno neće promeniti, pošto će umesto onih koji će izbore bojkotovati, poput Dveri, demokrata... doći toliko drugih i nema razloga za strah od skupštinske fragmentacije, političke nestabilnosti i nefikasnosti“.

Razgovaramo i sa Nenadom Markovićem (SNS), aktuelnim predsednikom gradske skupštine u Kraljevu, koji nas podseća da je na poslednjim izborima ovde, od ukupno 102.950 birača glasalo njih 56 odsto. Najviše, skoro 39 odsto, osvojio je SNS, zatim 12,5 procenata SPS, a poverenje iznad tadašnjeg cenzusa od pet odsto dobile su još Dveri, demokrate, radikali, Lokalni front i  Udruženje starosedelaca Kraljeva. Da je tada cenzus bio tri odsto odbornike u kraljevačkoj skupštini imale bi i još tri liste pokreta i koalicija: Nova Srbija i Srpska sloga, Puls Srbije i  DSS.

Međutim, kako doznajemo, pomenuti tadašnji gubitnici zbog, za njih visoko podignute „letve“, ući će u izborno nadmetanje ponovo, tj. učestvovaće i u predstojećim izborima, samo sa novim koalicionim partnerima. Uz njih, za sada se ovde pominje i učešće tek formiranog ogranka Srpskog patriotskog saveza... 

- Mi ćemo, naravno, dobiti više glasova nego proteklih izbora, ali ako čak na uštrb drugih u skupštinski sastav uđu odbronici i sa  više lista, to „šarenilo“ u skupštinskoj sali neće izazivati političku nestabilnost. Jer, primera radi, mi smo na početku sadašnjeg mandata jednoglasno, dakle odbornici stranaka u vlasti i opozicije, usvojili Poslovnik o radu. I poštovali smo ta zajedno definisana pravila, pa od tada, za razliku od pethodnog perioda, ovdašnja skupština radi bez uvreda, govora mržnje, čupanja i razbijanja mikrofona, intervencija od često angažovanog obezbeđenja... Zato mislim da će se tako „dosadna“ zasedanja gradske skupštine nastaviti, bez obzira na broj odborničkih lista partija – ističe Marković.

No, za sada se zna da u predstojećem skupštinskom sazivu neće biti odbornika Lokalnog fronta. Jer, od Predraga Voštinića, njihovog sadašnjeg odbornika, čiji su se stavovi počesto sa uvažavanjem pratili od svih kolega, doznajemo da će Front izbore bojkotovati.

- Tako smo rekli i principijelno ćemo se toga držati. Ne želimo da, kao poneki pokreti, udruženja i stranke, koji su uglavnom sateliti vladajuće partije, učestvujemo na izborima u ovakvim izbornim uslovima, zadovoljavajući se sa tri, četiri odsto podrške - kaže Voštinić. 

Nasuprot njima, Udruženje starosedelaca Kraljeva, kao „Starosedeoci – Metla“, učestvovaće na predstojećim izborima, kaže nam njihov predsednik Ivan Matović.

- Mi se nadamo boljem uspehu od prethodnog kad smo dobili 5,45 odsto podrške. Ali, izgleda da će čak i nama biti teže dobiti potpisanu podršku za svih 70 odborničkih kandidata nego glasove od birača – ističe Matović.   

Reč je o tome, kako nam Matović objašnjava da je, zato što Kraljevo nije lokalna samouprava gde su za tri odsto podrške dovoljni samo glasovi „šire porodice i dobrih prijatelja“, potrebno od 1.600 do 1.800 glasova. Ta računica proizilazi iz poređenja sa izlaznošću tokom prethodne izborne trke kada je od ukupno 102.950 - glasalo 56.135 birača.

- Međutim, znatno je pooštrena procedura prethodnog prikupljanja potpisa podrške kandidatima za odbornike. Uz neophodnu overu potpisa od notara, sada je pri toj overi predviđeno i lično prisustvo onog ko daje takvu podršku. Znači, za ukupno 70 kandidata, koliko ima odborničkih mesta u Kraljevu, za svakoga treba po trideset potpisa i zato valja „privoleti“ 2.100 ljudi, dakle znatno više od minimuma glasova za ulazak u skupštinu, da odvoje vreme, ostave poslove i doputuju do notara... Teško će to uspeti, naročito manje stranke i odskora formirani pokreti i grupe građana, pa će ih u izbornoj trci biti i sa „skraćenim“listama, sa manjim brojem kanidata od 70 mogućih – kaže Matović.

Naravno, još je važnije da pribavljene potpisnike za podršku kandidture valja i ubediti da svoje potpise potvrde i na - izbornim mestima...

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“

foto: Zoran Ljubojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Slavica

  Gost - Slavica

  Moju majku i mene zanima sta je sa Bakovicem i njegovim Otpisanima.Da li oni izlaze na izbore,nismo ga videle odavno?
  • Ime: Slavica
 • Gost - Draško

  Gost - Draško

  Bitno je da se Slavković udao na Banovo Brdo...
  • Ime: Draško
 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Ovo znači da uskoro kreće stranački prelazni rok.
  • Ime: Dejan
 • Gost - Milan

  Gost - Milan

  Ko ima obraz i dostojanstvo ,taj pod ovakvim uslovima ide u BOJKOT.  Ostali neka se valjaju u Vucicevom blatu
  • Ime: Milan