Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. mart 2020.

Od 23 miliona dinara, za medije van Kraljeva opredeljeno 3.855.000, tri TV dobiće ukupno 17,5 miliona (od čega jedna medijska kuća više od 10, a sa povezanim produkcijama 13 miliona), a za još pet portala iz Kraljeva ukupno 1.645.000 dinara

Nikada više para iz gradskog budžeta, 23 miliona dinara (prošle godine 20, a 2018. petnaest miliona dinara) nije u Kraljevu izdvojeno za sufinansiranje medijskih projekata „za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“, ali raspodelom tog „medijskog kolača“ danas najviše razloga da budu nezadovoljni, čini se, ima upravo većina lokalnih medija.

Više od 10 miliona dinara dobiće medijska kuća „Radio televizija Kraljevo i Ibarske novosti“ d.o.o. (za TV sa regionalnom frekvencijom 5.675.000, za radio 1.571.000, za list 2.777.000 dnara), što je 43,6 odsto ukupne sume). Sa sredstvima za dve povezane produkcije koje će medijske sadržaje plasirati preko ove medijske kuće taj iznos uvećava se na 13 miliona dinara (56,5 procenata ukuone sume). Televizija Melos (koja ima lokalnu frekvenciju) za dva projekta dobiće ukupno tri miliona dinara, a kablovska MIX TV polovinu tog iznosa (za, takođe dva projekta).

Za četiri lokalna portala i jedne elektronske novine iz Kraljeva predviđeno je ukupno 1.6450.000 dinara (7,15 %), a osam medijskih kuća van Kraljeva: iz Vrnjačke Banje, Čačka, Užica i Beograda dobiće ukupno 3.855.000 dinara (16,8 odsto).

Projekti devet medija i produkcija iz Kraljeva nisu finansijski podržani. Upravo tim povodom oglasio se većnik Miloš Ugrenović (SPS), koji svake godine, prilikom donošenja Odluke kojom Gradsko veće aminuje predlog Komisije, pita zašto članovi Gradskog veća da nose odgovornost o raspodeli budžetskog novca koji nije mali, kada ni na koji način ne učestvuju u tom poslu.

- Gradski većnici nemaju nikakve veze sa raspodelom sredstava. Komisiju bira gradonačelnik, a nije tačno da Gradsko veće, po zakonu, ne može da promeni predlog Komisije. Do prošle godine bar jedan član komisije bio je iz Kraljeva, koji dobro poznaje ovdašnje medije. Sada su svi bili sa strane. Da sredstva dobiju svi mediji iz Kraljeva, novac bi se, preko plaćenih poreza i doprinosa, delom vratio u gradski budžet – ocenio je Ugrenović, koji je redom, projekat po projekat analizirao predloge medija van Kraljeva.

Neki od njih imaju iste projekte kao prošle godine, jedan broj ima projekte opšteg naziva „Kraljevo, danas, sutra...“, a slične su realizovali prošle godine. Smatrajući da bi tako bilo najpravednije, Ugrenović je predložio da se 2,4 miliona dinara od dela sredstava namenjenih projektima medija iz Užica, Vrnjačke Banje, Čačka i Beograda raspodeli kraljevačkim medijima kojima Komisija nije dodelila sredstva. Njegov predlog gradonačelnik Kraljeva nije ni stavio na glasanje, pa su predlog Komisije na kraju prihvatili svi prisutni članovi Gradskog veća.

Na pitanje novinara Televizije Melos Zorana Petrovića, kojeg je interesovalo da li gradonačelnik koji je imenovao Komisiju, ali „koji ne odlučuje stvarno o raspodeli, ima problem što ga partijski šefovi tretiraju kao izvršioca naredbi“, Terzić je odgovorio:

- Stručna komisija je dala predlog rasporednih sredstava za medije u 2020. godini. Razumem što želite da političkim pritiscima izmenite odluku stručne komisije, ali ću vam ponoviti: to je stvar prošlosti. Srbija je danas uređena zemlja, zemlja u kojoj postoji vladavina prava i stručne odluke donose stručnjaci - profesionalci, a ne političari.

U Komisiji koja je odlučivala o kvalitetu predloženih projekata bili su: Đorđe Kovačević iz Kruševca, predstavnik Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), Nenad Savić iz Vranja, koji je podneo samostalnu prijavu, Zdenka Kožik iz Stare Pazove, koju je predložio ComNet (udruženje elektronskih medija Srbije), Aleksandra Krčmar iz Šida, koju je predložilo udruženje Nova mreža Srbije (NMS) i Zoran Panić iz Pirota (koji je takođe, podneo samostalnu prijavu).

Gradski većnici u Kraljevu danas su doneli odluku o sufinansiranju projekata udruženja građana. Ove godine je za te programe opredeljeno 14 miliona dinara, dva miliona dinara više nego u 2019. godini.

Gradskim odbornicima biće predloženo da, nakon javne rasprave o delu koji se odnosi na planirane investicije, usvoje izmene i dopune Odluke o budžetu za ovu godinu.

- Biće to najveći budžet u istoriji Kraljeva od 4.677.000.000 dinara. Omogućili smo svim građanima primarnu zdravstvenu zastitu, uvećali smo iznos sredstava za Dom zdravlja sa devet miliona dinara na 17 miliona, tako da će stanovnici i Ušću i u mestima udaljenim od centra grada imati primarnu zdravstvenu zaštitu u mestu stanovanja – kazao je Terzić posle sednice Gradskog veća.

U delu investicija u planiranom rebalansu predviđeno je izdvajanje u ovoj godini od 150 miliona dinara za izgradnju zatvorenog bazena, a na slici ispod pogledajte pregled i ostalih planiranih kapitalnih izdataka.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

6 Comments

 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Da li razmišljaju šta sutra kada zglajznu sa vlasti ?!?!
  • Ime: Dejan
 • Gost - Tadija

  Gost - Tadija

  Mozete i vi iz Portala Krug da dignete glas, i vi ste mediji!
  Da se cuje ova bruka
  • Ime: Tadija
 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  Kako vas nije sramota da ovako krčmite narodni novac za svoje partijske poslušnike i propagandiste? Terziću, imaš li ti uopšte obraza? I ja sam mogao da se prodam ovoj zločinačkoj vlasti, da primam platu od najmanje 250.000 dinara i da me bude baš briga za sve. Ali, da sam to uradio, svaki put kada bih pogledao u ogledalo morao bih da pljunem na sebe. Terziću, pogledaj se malo i ti u ogledalu.
  • Ime: Dragan Vukadinović
 • Gost - Tvit

  Gost - Tvit

  Jad i beda naseg grada , nesposban gradonqcelnik - nesposobni poslusnici nam vode grad pa sigurno i polako propadamo.Ni jednog trenutka  se gradonacelnik nije zauzeo za gradske medije. Dno dna.
  • Ime: Tvit
 • Gost - Dragan

  Gost - Dragan

  Smešno i žalosno u isto vreme.
  • Ime: Dragan
 • Gost - Tačno, od A do Š

  Gost - Tačno, od A do Š

  Ne zna se šta je bednije: Terzićeva arogancija ili Terzićeva površnost, nasleđena u AV školi! Kad bih mogao, isključio bih sve medije iz svog vidokruga, samo da taj narcisoidno-bezlični lik  ne gledam i ne slušam. Eh, kad bih mogao!
  • Ime: Tačno, od A do Š