Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. mart 2020.

Hoće li prenamenom, objekat u vlasništvu grada, u kojem se nalazi MZ Centar, biti pretvoren u multifunkcionalni prostor, koji će biti dostupan za korišćenje mladim Kraljevčanima, ali i udruženjima i organizacijama koji se bave mladima?

Nacionalna asocijacija Kancelarija za mlade, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, kroz projekat „Razvoj omladinske politike kroz kancelarije za mlade“, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, izabrala je Kraljevo, Novi Kneževac i Rekovac za učešće u projektu obezbeđivanja novih prostora za mlade prenamenom postojećih prostora, koji su sada u državnom vlasništvu.

Cilj ovog projekta je da se izabranima pomogne da prođu kroz proces prenosa vlasništva sa države na lokalne samouprave ili u prenamenu u prostore za mlade, odnosno da dobiju idejno rešenje za takav objekat od arhitekte.

U Kraljevu je danas, tim povodom, održan okrugli sto, a Nikola Radević, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za omladinu i sport,  ocenio je da je današnji sastanak stvorio uslove za osnivanje omladinskog kluba i uređivanje multifunkcionalnog prostora, koji će biti dostupan za korišćenje mladim Kraljevčanima, ali i udruženjima i organizacijama  koji se bave mladima.

U pitanju je objekat u kome se nalazi MZ Centar i koji je u vlasništvu grada Kraljeva. On ima 350 kvadrata, odnosno 950 kvadratnih metara sa dvorištem. U Kraljevo će doći arhitekte koje će obići objekat i izvšiti sve potrebne procene. Omladinski centar je realnost u većini gradova u Srbiji, a ovo je prvi korak da i se i naš grad, u dogledno vreme pohvali kvalitetnim omladinskim klubom - istakao je Radević, dodavši da se očekuje da  u narednih sedam do deset dana, arhitekte obiđu ovaj prostor i odrade  potrebne procene.

Maja Knežević-Romčević, iz Stalne konferencije gradova i opština istakla je da je mladi širom Srbije treba da imaju svoj prostor u kojem će provoditi vreme, budući da godinama unazad nemaju dovoljan broj kvalitetnog sadržaja koji im se nudi.

- Koliko god da se u javnosti govori da mladi više nisu aktivni, više puta je u praksi dokazano da, ako im se ponudi kvalitetan sadržaj, postaju vrlo zainteresovani. Baš iz tog razloga potreban je im je prostor u kojem će moći da imaju  amaterska pozorišta i razne radionice. Ono što prvo moramo da odradimo, jeste da dobro targetiramo sve uslove, a ovaj sastanak je potvrdio da dodatno treba da uključimo i veliki broj udruženja i mladih lica, jer jedan takav prostor treba da odgovori različitim potrebama. Objekat, pre svega, treba da bude dostupan i osobama sa invaliditetom, a ujedno i atraktivan i inovativan- navela je Knežević-Romčević.

Predsednik Studentskog parlamenta Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu Stefan Adžić ocenio je da Kraljevo, kao grad koji ima 20.000 mladih, treba konačno da dobije mesto gde će se mladi okupljati. On je podsetio da je fakultet sa kojeg dolazi ove godine dobio još jedan program - inženjerstvo zaštite na radu i da bi bilo lepo kada bi mladi ostajali da studiraju u Kraljevu, što povećava značaj postojanja adekvatnog prostora za okupljanje mladih.

Džemaludin Paučinac, predsednik Nacionalne kancelarije za mlade istakao je da omladinski klubovi odlično funkcionišu u gradovima širom Srbije i da se nada da će i mladi u Kraljevu, uskoro dobiti adekvatan prostor namenjen njima.

- Preko Ministarstva omladine i sporta, raspisali smo konkurs na koji su se javile lokalne samouprave zainteresovane da prostore koji se ne koriste ili se koriste za neke druge potrebe, modifikujemo i spremimo kompletnu dokumentaciju, kako bi u jednom trenutku postali  omladinski klubovi ili centri - kazao je Paučinac.

   Jovana Ristić

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Rade

    Gost - Rade

    Samo se pitamo zašto ta ideja nije realizovana iako ste imali sve mehanizme a projekat postoji od 2015.godine 
    • Ime: Rade