Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

20. jul 2016.

Miroljub Baković, predsednik udruženja građana „Otpisani 2014“ tvrdi da će 2016. godina biti najteža za poljoprivrednike

Subvencije po hektaru smanjene su sa 6.000 na 2.000 dinara, cena mleka pala je za 30 odsto, jer je Srbija za prvih pet meseci ove godine uvezla više mleka nego tokom cele 2015. godine, ali kulminaciju, prema tvrdnjama Bakovića, predstavljaju novopristigla rešenja o porezu na imovinu za poljoprivrednike, uvećana za, kako tvrdi, pet do deset puta.

- Tako je, po prošlogodišnjem rešenju jednan poljoprivrednik, koji mi je doneo na uvid oba svoja rešenja, imao poresku obavezu 1.010 dinara za prošlu godinu, a za ovu godinu ona iznosi više od 10.000 dinara – kaže Baković.

On je, dodao je, raspitujući se, saznao da su nadležne republičke institucije, Ministarstvo poljoprivrede i Poreska uprava, utvrdile novu procenu vrednosti šumskog i poljoprivrednog zemljišta. Prema tvrdnji Bakovića, taj porez nadležni su „pripojili“ porezu na imovinu, a lokalna samouprava je dobila pravo da naplati taj porez, ali ne i obavezu.

- Predviđena je poreska stopa od 0 do 0,4 odsto, a Gradsko veće u starom sazivu, kako saznajemo, donelo je odluku da to bude 0,3 odsto – tvrdi Baković.

Od 1530 kvadratnih kilometara teritorije opštine Kraljevo, 47 odsto je poljoprivrednog zemljišta, a 48 procenata pod šumom, pa Baković izvodi svoju računicu po kojoj će ukupan porez biti oko 100 miliona dinara.

Pokazujući rezultate poslednjih  izbora sa svih 139 biračkih mesta na teritoriji grada Kraljeva, Baković postavlja pitanje zašto Srpska napredna stranka, koja je najbolje rezultate ostvarila u seoskim sredinama, nije ovakve, kako on kaže, „poreske čestitke“, uputila ljudima koji su im najviše verovali i glasali za njih?

- Zašto ovakva rešenja nisu poslata seljacima pre izbora? Kakav bi rezultat SNS-a na lokalu bio na seoskom području da je poljoprivrednik pre aprilskih izbora dobio desetostruko uvećanu obavezu poreza na imovinu? – pita predstavnik „Otpisanih“.

Da uz ovu postoji i druga prevara birača sa sela, Baković tvrdi pozivajući se na podatak da će iz gradskog budžeta ove godine biti izdvojeno 92 miliona dinara za poljoprivredu.

 

 - Vlast će, uz pomenuti harač od poljoprivrednika najpre uzeti oko 100 miliona dinara na osnovu poreza uvećanog za porez na poljoprivredno i šumsko zemljište, a onda će nekoliko stotina odabranih dobiti sredstva opredeljena za poljoprivredu – kaže Baković, dodajući da od gradonačelnika Terzića traži da inicira sednicu Gradskog veća na kojoj bi bila doneta odluka da se poreska stopa na poljoprivredno i šumsko zemljište smanji na minimalnu (predlaže da to bude 0,1) od maksimalnih 0. 4 odsto.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments