Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. maj 2020.

Izbori su zakazani pre vanrednog stanja, a po Ustavu obaveza je da se izborne radnje okončaju za 60 dana; nijedan pravni akt ne predviđa njihovo obustavljanje zbog vanrednog stanja, pa bi izbori moralali da budu odloženi za jesen, smatraju u Dverima

Tema današnje konferencije za medije Srpskog pokreta ,,Dveri" u Kraljevu, bila je posvećena predstojećim izborima, odnosno bojkotu od strane ovog pokreta, kao i štrajku glađu lidera Boška Obradovića.

Prema rečima kooridinatora i predstavnika  Srpskog pokreta ,,Dveri" za Raški okrug, Boška Glavćića, doneta je odluka da Dveri bojkotuju predstoječe izbore, jer se, kako kaže, “nisu stvorili osnovni uslovi za izlazak na izbore, kako zbog medijske blokade, tako i zbog trenutne epidemiloške situacije.

- Bojkotujemo izbore jer su neregularni, nedemokratski i neslobodni, ali i epidemiološki nebezbedni, s obzirom da iz zabrane kretanja, usled pandemije Covida-19, ulazimo u izborne procedure, koje će itekako moći da ugroze građane priliikom okupljanja i svih ostalih proceduralnih izbornih radnji. Mi se ne zalažemo za bojkot, već je to sredstvo kojim ćemo da se borimo protiv diktature. Zalažemo se za izbore koji će biti legitimni i fer, na kojima će pobediti onaj ko ima najbolji plan i pristup za odbranu državnih i nacionalnih vrednosti - istakao je Glavčić.

On je naveo da nije u pitanju klasičan, već aktivan bojkot, koji je već započet i u Kraljevu, pa je pozvao građane da se i narednog vikenda pridruže njihovoj akciji u borbi, kako je rekao, protiv medijskog mraka.

- Prošlog vikenda smo vozilima prošli ulicama Kraljeva i pozivali građane trubeći sirenama i tražeći da nam na taj način daju podršku, da se zajedno ,,oglasimo", kao jedan vid borbe protiv protiv medijske blokade. Pozivamo sve građane koji su, takođe, nezadovoljni situacijom, da nam se i narednog vikenda, između 19 i 20 časova, pridruže u ulici Zelena Gora, odakle ćemo krenuti u jednu novu ,,vožnju" - naveo je koordinator Srskog pokreta Dveri.

Profesor Zoran Čvorović, odbornik sroskog pokreta ,,Dveri" štrajk glađu lidera Boška Obradovića, okarakterisao je kao poziv na poštovanje Ustava Republike Srbije, naglasivći da je ovaj štrajk potpuno suprotan u odnosu na štrajk glađu političara u prošlosti.

- Hriščanski gledano, ovaj štrajk predstavlja strogi post, dok građanski gledano, deluje nestvarno u vremenu opšte ravnodušnosti, u kojem je politika postala prava pijaca, gde je nažalost, moguće prodati sve, čak i lično dostojanstvo i državni i teritorijalni integritet i suverenitet. Obradovićev štrajk glađu se ne može porediti sa štrajkom glađu Vuka Draškovića ili Tomislava Nikolića na stiroporu, jer ne predstavlja politički kabare i cirkus, već odgovoran čin čoveka, koji je uložio svoje zdravlje za poštovanje odredbi Ustava, koji kaže da je pokrajna Kosovo i Metohjija, sastavni deo Srbije. Boško Obradović je ,,ustao" protiv niza izjava koje je ovih dana dao Aleksandar Vučić, a koje jasno ukazuju da je osnovni cilj budućeg saziva Narodne Skupštine, koja treba da bude izabrana tokom ovih neslobodnih izbora zakazanih za 21. jun, ratifkovanje sporazuma i razgraničenja sa takozvanom državom Kosovo - smatra Čvorović.

Prema njegovim rečima, Boško Obradović štrajkom glađu ispred Skupštine Srbije poziva građane Srbije da postanu svesni da su zakazani izbori protivustavni iz više razloga, a da im Obradović time poručuje da je došao poslednji čas da se zaštiti Ustav Republike Srbije.

- Izbori su zakazani pre vanrednog stanja, a prema Ustavu, obaveza je da se izborne radnje okončaju za 60 dana. Ni u jednom pravnom aktu ne stoji da se ovaj rok obustavlja tokom vanrednog stanja. Morao je biti donet poseban ,,leks specijalis", koji će da odloži izbore za jesen. Ovako, izbori su raspisani, prošlo je 60 dana. Raspisani su po jednim zakonima, da bi prekjuče bili promenjeni, kada je u pitanju broj potpisa i način overavanja izbornih lista. Nosilac liste SNS-a za izbor poslanika za zakodavno telo je nosilac izvršne vlasti, što je protivno članu 4. Ustava, koji garantuje podelu vlasti. Predsednik Republike ne može da bude predsednik i član političke partije, dok vrši mandat predsednika - kazao je Čvorović.

On je dodao i to da Boško Obradović, na ovaj način, poziva Aleksandra Vučića i sve polotičke stranke da se urazume i odlože izbore, a da onda nestranačka izborna vlada kontroliše izborni process, da ne bi došlo do toga da Srbija dođe u situaciju u kojoj se trenutno nalazi Crna Gora.

- Svedoci smo sitacije da je diktator Milo Đukanović ostao skoro usamljen i da je samo pitanje trenutka kada će narod da uđe u policijske stanice, o čemu svedoče sinoćne scene iz Nikšića, kada će policijaci staviti oružje i kada će Đukanović ostati sam u svom dvorcu u Podgorici, kao poslednji diktator koji neće imati rezervni položaj - smatra Čvorović.

         Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Antizver

    Gost - Antizver

    Gde vam onaj udbas Veso? I kad sam glasao za vas, bruke jedne! Djilasu ste se prodali, bruke jedne!
    • Ime: Antizver