Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. maj 2020.

U Čačku će se građevinsko zemljište plaćati hiljadu evra po aru, dok je deo auto-puta koji ,,kači" Kraljevo, a pripada delu Adrana, Grdice, Vrbe i Ratine, procenjen na nepunih 200 evra po aru, tvrde Starosedoci Kraljeva i okoline

Tema današnje konferencije za medije odborničke grupe Starosedeoci Kraljeva, bila je posvećena je eksproprijaciji parcela na deonici auto-puta u okviru Moravskog koridora, gde prema rečima Ivana Matovića, šefa odborničke grupe, vladaju dvostuki aršini, jer i dalje postoje drastične razlike u ceni zemljišta u zavisnosti od toga na teritoriji koje lokalne samouprave se nalaze, ali i između samih mesnih zajednica, gde su, smatra Matović, najgore prošli vlasnici parcela koje katastarski pripadaju gradu Kraljevu.

- Pobunili smo se zbog prvobitne cene, jer se razlikovala od cena u okolnim gradovima. Za sela koja katastarski pripadaju Kraljevu, ponuđena je i tri puta niža cena u odnosu na, recimo, Čačak ili Kruševac, a bilo je i vidne razlike u ceni između mesnih zajednica kroz koje prolazi auto-put. Imali smo tri potpuno različite cene za sela koja su samo nekoliko kilometra udaljena jedna od drugih. Nakon naših konferencija za štampu i pritiska koji smo izvršili putem medija, kao i skupova koje smo organizovali sa meštanima sela, ,,zaustavili" smo sramnu cenu, koja je ponuđena u Kraljevu, a koju određuje Poreska uprava, tako da je stara cena, nakon protesta i odbijanja građana da potpišu ugovore, sklonjena iz dokumenata - naveo je Matović.

On je dodao da je, u međuvremenu, meštanima ponuđen dokument u vidu saglasnosti o eksproprijaciji, u kojem cena nije pominjana, da bi se po završetku vanrednog stanja pojavila nova cena, pogodnija za kraljevačke vlasnike parcela, što je, kako kaže, neka vrsta pobede Starosedelaca.

- Sada će cena u Obrvi iznositi 151,25 dinara po kvadratnom metru, dok će cena u Adranima i Popovićima biti 160, što je i do tri puta više nego što  je u početku nuđeno. Međutim, i dalje je to poprilično niža cena, nego u Kruševcu i Čačku, iako se radi o potpuno istom zemljištu, položaju i kvalitetu i ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi Kraljevčani bili diskriminisani zbog greške Poreske uprave, koja se poziva na zakon. Postavlja se pitanje: ko onda ne radi po zakonu? Da li Kruševac i Čačak ili naša Poreska uprava? - upitao je Matović.

Veliki problem je, kako navodi, i ogromna razlika u ceni građevinskog zemljišta, budući da će Čačak svoje zemljište plaćati hiljadu evra po aru, dok je deo auto-puta koji ,,kači" Kraljevo, a pripada delu Adrana, Grdice, Vrbe i Ratine, procenjen na nepunih 200 evra po aru.

- Cena za Kraljevo je, dakle, pet puta niža nego u Čačku, s obzirom da cena građevinskog zemljišta u Grdici iznosi svega 189,32 dinara po kvadratnom metru, što je nedopustivo, ako uzmemo u obzir da je tržišna cena neuporedivo veća. Sa druge strane, imamo i apsurd iz prethodnog perioda, gde je zemljište za bedem u Grdici, plaćano 331 dinar po kvadratnom metru- naveo je Matović.

On je dodao i da će kraljevački Starosedeoci ponovo pričati sa meštanima pomenutih sela i ako i ovog puta odbiju potpisivanje ugovora, ova odbornička grupa će zahtevati da se Kraljevo u potpunosti izjednači sa Kruševcem i Čačkom, kako za cenu poljoprivredbnog, tako i građevinskog zemljišta:

- Pozivamo Predraga Terziča i Nebojšu Simovića na odgovornost, kao čelne ljude ovog grada, koji nisu reagovali na sramne cene, već su ubeđivali ljude kako ih mi obmanjujemo i kako su to, navodno, samo početne cene. Nijedan od njih se nije pobunio, za razliku od čelnika susednih gradova - tvrdi Matović.

             Jovana Ristić

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

10 Comments

 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Da ste i vi dali narodu po sto evra ova botovska beda bi pisala drugačije komentare....
  • Ime: Dejan
 • Gost - Rade

  Gost - Rade

  Jedini koji nešto konkretno rade za nas građane. Zato podrška. Ako dođete na vlast da se ne pokvarite samo i ne postanete kao svi
  • Ime: Rade
 • Gost - Jovan

  Gost - Jovan

  Bravo, Starosedeoci idu na 20%,samo napred
  • Ime: Jovan
 • Gost - Milan

  Gost - Milan

  Ne podrzavam te vise, razocarao si me.. sada cu podrzati neke sto nikad nisu bili na vlasti.. 
  • Ime: Milan
 • Gost - Dositejeva

  Gost - Dositejeva

  Hahhahahahaha metlasi... jaoo hahahahahahahahahaha
  • Ime: Dositejeva
 • Gost - Ojdanic

  Gost - Ojdanic

  Sta krivo ti sto ti nisi vlast pa da uzmes malo
  • Ime: Ojdanic
 • Gost - Opanak

  Gost - Opanak

  Eee moj ti... upropastio si sve 
  • Ime: Opanak
 • Gost - Bilja

  Gost - Bilja

  Drzi se ti tvojih pumpi po Kosovu i Vranju... to ti je pametnije 
  • Ime: Bilja
 • Gost - Monika

  Gost - Monika

  Razocarana sam u vas maksimalno... 
  • Ime: Monika
 • Gost - Vinko

  Gost - Vinko

  Metla, Starosedeoci najbolji ste.
  Samo gurajte da vas ne spetljaju, ostanite svoji i pobedite
  • Ime: Vinko