Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Kraljevo, 23. februar 2016.

Ili - kako u gradskim odborima Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista nisu hteli da odgovore na jednostavna pitanja

 

Konferencija za novinare, na kojoj su predsednici Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) i Pokreta socijalista (PS), Nebojša Simović i Aleksandar Erac, danas javnosti predstavili sporazum o zajedničkom nastupu na najavljenim izborima na svim nivoima, mogla je da se završi slanjem najobičnijeg saopštenja, jer – posle obraćanja dvojice funkcionera, novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja.

Jelena Milojević Đunović, koja je obraćanje otvorila i zatvorila, rekla je da je konferencija zamišljena kao tematska i da će „novinarska pitanja biti ostavljena za neko drugo viđenje i za gostovanje članova ovih stranaka u emisijama lokalnih televizija“. Ako se zna da su na današnji događaj bili pozvani i dopisnici iz Kraljeva centralnih medija, nije baš najjasnije na kakve je emisije, zapravo, mislila. Osim toga,zar je moguće da se svi prisutni političari plaše novinarskih pitanja? Kakvo je to pitanje na koje, ako su dobro pripremljeni (a podrazumeva se da jesu), političari ne bi umeli da odgovore.

Pitanje koje je postavila Marijana Kos Radulac, novinarka Kraljevačke televizije, nije bilo bezobrazno, ni tendenciozno. Ona je samo tražila da neko protumači reči koje je pre dve nedelje u našem gradu izgovorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, kako je „Kraljevo dugo bilo zaboravljeni grad, u političkom i ekonomskom smislu i da za to nema dobrog opravdanja“.  

„Da li je to do lokalne samouprave koja nije imala dobru veze sa vladom, a i zašto je Aleksandar Erac, kraljevački lider Vulinovog Pokreta socijalista, mesecima najavljivao samostalan izlazak na izbore?“, pitala je novinarka, ali je tri puta prekinuta.

Možda i čitava dva minuta svi koji su stajali ispred kamera nisu se pomerali, kao da se premišljaju da li da ipak odgovore, ali je većina onda odjednom požurila na vrata, iako su mogli da čuju negodovanje još nekih novinara koji su smatrali da nema razloga da se konferencija na taj način završi.

Novinarka portala Krug nije ni stigla da postavi pitanje koje je želela, a takođe nije pitanje koje bi „bolelo“: Da li je odluka o zajedničkom izlasku na izbore nešto o čemu je odlučeno na lokalnom nivou ili je odluka stigla „sa vrha“? Doduše, to malo dođe i kao retoričko pitanje, jer je i po ponašanju onih koji su se danas obratili novinarima, ali i po istupima jedne strane u ovom sporazumu, koja je ranije mesecima javno kritikovala neke poteze lokalnih vlasti, valjda jasno da o tome – nisu samostalno odlučili.

Posebno je bilo neprijatno predsedniku Gradskog odbora Pokreta socijalista Aleksandru Ercu koji je, crveneći, rekao da se nalazi u kući domaćina, da se dogovora uvek pridržava i da će, takođe, biti voljan da gostuje u emisijama.

Tako na kraju – svi junaci, nikom ponikoše. A trebalo je samo da se sete da je politika stvorena za čoveka, a ne čovek za politiku. Ima nečega i izvan nje, samo oni to izgleda – ne vide. Da vide, uvideli bi da je postojao sasvim jednostavan odgovor na jednostavno pitanje. Onda ne bi bilo ni ovog teksta u kojem ispade sasvim nevažno šta su govornici rekli.

A rekli su – Nebojša Simović, da se SNS kao ozbiljna stranka aktivno priprema za izbore, da je dogovor o koaliciji prirodna odluka posle, kako je rekao, vrlo aktivne i plodne saradnje, naročito zbog aktivnosti Vulinovog ministarstva koje je rešavalo probleme radnika preduzeća koja su otišla su stečaj.

„Smatramo da će nas građani prepoznati kao ozbiljnu koaliciju, koja može da uradi ono što obeća, a naša obećanja vezana su za aerodrom u Lađevcima, industrijsku zonu i kargo centar, za bedem i urbanu regeneraciju Dositejeve“ rekao je Simović, dodajući da se nada ubedljivoj pobedi i da SNS vodi intenzivne razgovore i sa drugim strankama, koje će biti spremne da prihvate program vladajuće partije i aktuelnog premijera.

Aleksandar Erac rekao je da je dogovoru o koaliciji prethodilo usaglašavanje stavova i zajedničkih interesa, kao i da je PS u Kraljevu interese grada i građana stavio iznad svega, u skladu sa sloganom poslednje izborne konferencije PS.

 

„Smatramo da bez SNS i Vlade Srbije ne bismo mogli da uradimo ono što obećavamo u gradu koji je još od 1996. revolucionarni grad, ali nikada više ne treba da bude grad koji neće sarađivati sa vladom i premijerom, jer nas posle socijalnih programa očekuje faza upošljavanja ljudi“, zaključio je Erac.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Ivan

    Gost - Ivan

    Samo se potpiši ispod teksta...poz
    • Ime: Ivan