Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. avgust 2020.

Posle polaganja odborničke zakletve, tajnim glasanjem za predsednika skupštine ponovo je izabran Nenad Marković, a nakon njega funkcija sekretara skupštine potvrđena je i Dragani Petković koja je tu funkciju imala i u prethodnom sazivu

Nije bilo puno neizvesnosti na današnjoj konstitutivnoj sednici gradske skupštine posle lokalnih izbora održanih 21. juna. Sa 50 glasova „za“ (od 56 važećih i četiri nevažeća listića) za predsednika gradske skupštine ponovo je izabran Nenad Marković, član Srpske napredne stranke, sa izborne liste „ALEKSANDAR VUČIĆ – za našu decu“, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom sazivu. Sa 45 glasova podrške, za sekretara gradske skupštine izabrana je Dragana Petković, koja je istu funkciju imala i pre najnovijih lokalnih izbora. Stari mandati novoizabranih funkcionera prestali su da važe danom izbora na novu funkciju.

Pre ovoga, na konstitutivnoj sednici potvrđeni su mandati odbornicima Skupštine grada Kraljeva, koji su nakon toga položili i odbormničku zakletvu.

Pogledajte polaganje zakletve:

Inače, na lokalnim izborima   izborna lista ALEKSANDAR VUČIĆ - ZA NAŠU DECU osvojila je 46 mandata, lista IVICA DAČIĆ - Socijalistička partija Srbije (SPS) - Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma – 12, grupa građana Metla 2020 - Starosedeoci - Ivan Matović pet odborničkih mandata, izborna lista Milan Stamatović - Zoran Jovanović - Zdrava Srbija - Pokret obnove Kraljevine Srbije - Bolja Srbija – četiri mandata (prvi put) i izborna lista ALEKSANDAR ŠAPIĆ - POBEDA ZA KRALJEVO – tri odbornička mesta (prvi put).

Prema rečima Danijele Majstorović, predsednice Izborne komisije grada Kraljeva koja je podnela izveštaj o sprovedenim izborima za odbornike u skupštini grada Kraljeva, , za naknade za rad organa za sprovođenje izbora i naknada za rad angažovanih lica – potrošeno je 4.608.000 dinara u neto iznosu, dok je štampanje izbornog materijala koštalo 161.873 (bruto) dinara.

Današnjom konstitutivnom sednicom predsedavao je najstariji odbornik Živorad Dražović uz dvojicu najmlađih – Stefana Adžića i Luku Petrovića. Odbornici su se danas, većinom glasova, na lične zahteve sedam kandidata za odbornika (Nebojša Simović, Nikola Pantović, Dragan Vulić, Aleksandar Protić, Vesna Milojević, Kristina Marković i Biljana Bojanić, saglasili da ovim kandidatima ne budu potvrđeni odbornički mandati.

Posle izbora na novu/staru funkciju predsednika gradske skupštine Nenada Marković izrazio je nadu da će, kako je rekao, kao i prethodni, i novi lokalni parlament funkcionisati u duhu tolerancije, razumevanja, međusobnog uvažavanja i bez uvreda:

- Cilj jeste da se za skupštinskom govornicom iznose različita mišljenja, ali na pristojan način. Pokazali smo u kraljevačkoj skupštini u prethodne četiri godine da to može da se postigne i siguran sam da ćemo tako raditi i u narednom mandatu – kazao je Marković.

On je dodao i kako očekuje da u naredne četiri godine, posle završenog preuređenja skupštinske sale, budu omogućen potpuno elektronski rad skupštine. To će, naveo je omogućiti uštede koje će doneti ukidanje štampanja materijala, a odbornici će na tabletima imati dostupan sav skupštinski materijal i elekrtronski i glasati.

Na pitanje hoće li stranka kojoj pripada samostalno preuzeti rukovođenje gradom (budući da to broj odborničkih mandata dopušta – 46 od 70 odborničkih mesta ima pobednička lista), predsednik gradske skupštine je, kao i pre par sedmica novinarima poručio da će „vrlo brzo dobiti odgovore“.

- To sam vam tada rekao kada ste pitali ko će biti predsednik skupštine, a sada isto poručujem da ćete vrlo brzo dobiti odgovor na pitanje kakva će biti gradska vlast i ko će biti gradonačelnik. Samo malo strpljena i biće pre nego što očekujete – kazao je Marković.

Priložena biografija Nenada Markovića, predsednika gradske skupštine u Kraljevu:

Datum rođenja: 1. 1. 1972.

Obrazovanje: Osnovna škola „Čibukovački partizani“ Kraljevo

Gimnazija Kraljevo - programer saradnik

Univerzitet u Beogradu - Saobraćajni fakultet - diplomirani inženjer saobraćaja

Radno iskustvo:

- od 2002. do 2020. godine radio kao profesor u ESTŠ „Nikola Tesla“ u Kraljevu

- od marta 2020. zaposleni u preduzeću „SVIV inženjering“ d.o.o Čačak na radnom mestu predavača za obuku profesionalnih vozača

- 2014. godine potvrđen mu je mandat odbornika u Skupštini grada Kraljeva

- od 2014.do 2016. obavljao je funkciju zamenika predsednika Skupštine grada Kraljeva

- od 2016. do 2020. obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada Kraljeva

- predsednik je Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva

- stalni sudski veštak za oblast bezbednosti saobraćaja

Ima solidno znanje engleskog jezika i otac je dva deteta

Na prvoj radnoj sednici gradske skupštine koja još nije zakazana, biće izabrani izvršni organi lokalne vlasti, gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća.Među gradskim odbornicima je i troje poslanika sa izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ - ZA NAŠU DECU -  Zoran Bojanić Maja Mačužić Puzić i Sandra Joković i sa  izborne liste IVICA DAČIĆ - Socijalistička partija Srbije (SPS) - Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma - Marija Jevđić.

              M. M. D.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Ovo su grobari našeg grada.....
  • Ime: Dejan
 • Gost - Kv

  Gost - Kv

  Mislite- sve nam super funkcionise u gradu pa da ne menjamo ove?
  • Ime: Kv
 • Gost - Pera

  Gost - Pera

  Znači, izdelili će ide, t.j. javna preduzeća.
  • Ime: Pera