Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. februar 2016.

Obećavaju aerodrom, stanove, skijalište, odmaralište, bazen...

 

Sudeći prema najavama lokalnih političara, u Kraljevu će se ovog proleća graditi na sve strane.Turisti će „okupirati” grad, a razna gradilišta će vapiti za radnicima. To bi u najkraćem bilo sumiranje najavljenog početka radova i otvaranja raznih objekata na području „zaboravljenog“ Kraljeva. A, da li će tako biti znaće se uskoro, jer proleće je na pragu, a to je period kada padaju i obećani rokovi za početak većine poslova.

Tako nije bilo u minule dve, tri godine. Umesto gradnje i otvaranja pogona bilo je mnogo odlaganja, obećanja na papiru... To je, prilikom nedavne posete, potvrdio i Aleksandar Vulin, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja rekavši:

„Kraljevo je veliki i važan grad i greši svaka vlada koja to ne poštuje. Dugo godina Kraljevo je bilo zanemareno i sećali smo ga se samo kada dođe neka nesreća, zemljotres ili kakva poplava, iako je ovo grad koji je primio najveći broj interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije“.

Tako će, sudeći prema najavama političara, na sve strane brujati mašine. Najpre, tokom marta bi trebalo da se konačno, bez šale, otvori aerodrom u Lađevcima kod Kraljeva. Govori se da će vrpcu preseći lično premijer Aleksandar Vučić, koji ovde baš odavno nije dolazio. Brzo posle toga bi poleteli i avioni sa turistima, voćem i povrćem... a posao će se nastaviti proširenjem aerodroma za veće avione i gradnjom kargo centra u blizini.

Na sasvim suprotnom delu grada, duž Dositejeve ulice, opet u martu ove godine, počeće gradnja 363 stana za porodice čiji su stambeni objekti zbog starosti ruinirani a u zemljotresu 2010. godine još više oštećeni. Tako je prema sporazumu koji je u ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nedavno sa gradom Kraljevom i Republičkom agencijom za stanovanje potpisala ministarka Zorana Mihajlović. Onda će u martu početi gradnja i bedema duž Zapadne Morave, kao buduća brana od eventualnih poplava. U taj posao bi uglavnom država trebalo da uloži oko 40 miliona dinara.

– Krajem marta počeće gradnja i novog paviljona dečijeg odmarališta na Goču. Ima šanse da se uporedo, uz pomoć inostranih investitora radi i na obnovi infrastrukture skijališta, tj. postavljanja uspinjača i ski-lifta. Grad je za podizanje paviljona planirao da uloži oko 70 miliona dinara. Takođe, u ovom periodu planirali smo uređenje i otvaranje industrijske zone „Stari aerodrom“ – podseća nas gradonačelnik Tomislav Ilić.

I gradska direkcija za izgradnju ima planove, najavljujući početak radova pred predstojeću građevinsku sezonu. Direktorka Marica Mijailović kaže da će pokrenuti gradnju zatvorenog bazena za koji je u gradskom budžetu izdvojeno 30 miliona dinara. A, na primedbe opozicije da je to svota dovoljna samo za kopanje rupe ona dodaje:

„To je za radove u prvoj fazi izgradnje bazena. Zatim, narednog meseca počećemo i rekonstrukciju nadvožnjaka kod Male pijace i za to ćemo od države dobiti 50 miliona dinara“.

Na proleće bi trebalo da se znaju i nove gazde „Magnohroma“ i „Mataruške banje“ d. o. o., pa se očekuje i brzo pokretanje tamošnjih fabričkih pogona i ponovni prijem gostiju u sada „zaključanu“ i praznu banju.

Nisu zanemarive ni investicije u obnovu nekoliko novih ulica, podizanje osam novih manjih mostova oštećenih u poplavama, rekonstrukciju nekoliko zgrada ustanova i Osnovnog suda... a sve to, uglavnom, u martu. Jer, kad se samo najkrupnije obećane investicije pobroje, proizlazi da će funkcioneri vladajuće većine više držati lopatu u rukama simbolično otvarajući radove nego mikrofon zarad predizborne kampanje. A, možda će se prilično od toga samo započeti ili opet odložiti „samo dok izbori prođu“.

U svakom slučaju, šta će istinski biti započeto, gde će radovi biti nastavljeni, šta je istinski otvoreno, pokrenuto... javićemo. Dabome, u aprilu, pre izbora.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: Politika http://www.politika.rs/sr/clanak/349546/Obecavaju-aerodrom-stanove-skijaliste-odmaraliste-bazen

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments