Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. septembar 2016.

Predstavnici LF tvrde da obimnim materijalom za skupštinu, lokalna vlast zapravo opstruiše rad lokalnog parlamenta i da “Toplana” prikazuje dobit koju je ostvarila zahvaljući subvencijama

Svaki odbornik dobio je za predstojeću sednicu gradske skupštine materijal na oko 1.500 štampanih strana, kažu u Lokalnom frontu tvrdeći da vlast, stavljajući enormne količine materijala na uvid za kratko vreme, zapravo opstruiše rad gradske skupštine. Ni veliki broj tačaka, a predloženo je da ih na dnevnom redu bude 57, ne znači unapređenje rada lokalnog parlamenta već, naprotiv, poručuju “frontovci”.

Predrag Voštinić, odbornik ove opcije, govorio je na današnjoj konferenciji za novinare i o JEP “Toplana”, ocenjujući da ovo preduzeće već godinama predstavlja mesto za partijsko udomljavanje partijskih političara koji se u “Toplani” zapošljavaju samo zbog plate, učestvujući na taj način u, kako je Voštinić rekao, partisjkoj trgovini nakon izgubljenih ili dobijenih izbora.

- To predzeće pravi ogromne gubitke, a prikazuje dobit – tvrdi Voštinić.

I Vladan Slavković smatra da gradska vlast uspeva da, kako je rekao, pravi “ogromnu dimnu zavesu od birokratije, pokušavajući da zamagli i da prikaže navodnu zakonitost i uspeh u svom radu”. Sa pozicije šefa odborničke grupe tražio je i dobio odgovore gradske “Toplane” vezane za njeno poslovanje, koji, kaže Slavković, sadrže loše pokazatelje.

- Prema zvaničnim podacima, za četiri godine aktuelne vlasti sa sistema daljinskog grejanja isključilo se 1.179 korisnika, odnosno nešto više korisnika nego što ih ima čitavo naselje Moše Pijade ili jedna sedmina svih korisnika ove usluge u Kraljevu – kaže Slavković, dodajući da to pokazuje osiromašenje građana koji ne mogu da plaćaju usluge “Toplani” ili su se odselili što je, kaže, još gore.

Takođe, odustajanje od kredita iz kojeg je trebalo dovršiti modernizaciju sistema daljinskog grejanja pokazuje, prema Slavkoviću – opšte loše ekonomsko stanje.

- Rukovodstvo “Toplane” uporno tvrdi da je preduzeće likvidno, da ima dobit, viškove, čak i da isplati 13-u platu, ali je istina da građani kroz gradski budžet finansiraju ovo preduzeće – tvrdi Slavković, podsetivši da je kraljevačka “Toplana” prošle godine prešla sa gasa na mazut, kao prljaviji i jeftiniji energent.

Prema tim podacima «Toplana» je prošle godine imala dobit od oko 37 miliona dinara, ali je za poslednje četiri godine dobila 63 miliona dinara subvencija iz gradskog budžeta (2012- 25 miliona, 2013 -13 miliona i 2015 – 25 miliona dinara).

- Nije dobit nešto što je neko već platio, uz subvencije bi i svaki laik mogao pozitivno da posluje i da iskazuje veliku dobit – kaže Slavković.

Na pitanje – zašto je analiziran samo rad “Toplane”, u Lokalnom frontu odgovaraju da je to zbog toga što je ovo preduzeće bilo tema prethodne sednice gradske skupštine, ali da će na narednoj biti izveštaji o radu gotovo svih ostalih javnih preduzeća i o prošlogodišnjem budžetu, posle čega će i oni biti predmet analize..

U LF tvrde da nisu imali nameru da prećute, kako kažu, bahatost i beozobrazluke vlasti iz ranijeg perioda, jer bi to značilo saučesništvo, ali da do sada nisu komentarisali temu koliko će gradski budžet koštati nezakonita smena vlasti 2010. godine, zato što se time ozbiljno bavio drugi deo kraljevačke opozicije.

- Mi smo to što je sada odlučio sud govorili i onda kada nismo bili deo skupštine, bavili se analizom ko politički trguje i kakvu štetu gradu nanosi, samo iznos te štete nismo znali. Nismo mogli da govorimo o konkretnim imenima, a sada kada je to sud potvrdio, bilo bi neskromno da kažemo : «Rekli smo vam» i da igramo politiku nanadne pameti – kaže Predrag Voštinić.

On smatra i da je izborom Sretena Jovanovića, predsednika gradske skupštine u starom sazivu i izborom članova Gradskog veća, u kojem se nalazi deo onih koji su bili u vlasti i 2010. godine, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić pokazao poslušništvo partijskom, nadređenom sistemu, jer te ljude, kako tvrdi Voštinić, gradonačelnik nije sam birao, nego su mu nametnuti.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Dragan

  Gost - Dragan

  Pa zar i ovde botovi!? Šta će, jadni, moraju i oni da zarade sendvič.
  • Ime: Dragan
 • Gost - Steva

  Gost - Steva

  Kakvi prevaranti svi su bili u demokratskoj stranci i ldpu kad je bila smena vlasti 2010 godine i sad kao nisu odavde.
  • Ime: Steva