Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. septembar 2016.

Grad Kraljevo če ove godine izdvojiti skoro deset puta više sredstava za organizovanje javnog prevoza (130 miliona dinara), opozicija pita da li je tako moglo da bude i pre odlaska „Autotransporta“ u stečaj

Realizacija budžeta za prošlu godinu bila je 89,64 odsto, a godina je završena suficitom od 34 miliona dinara, predočio je danas na na šestoj sednici gradske skupštine gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

- Prihodi budžeta bili su 2.759.000.000 dinara, ukupni rashodi 2.725.000.000 dinara, neutrošena sredstva iz prethodnih godina 168 miliona dinara, a izdaci za otplatu glavnice kredita  81 miliona dinara – pojasnio je Terzić kao izvestilac po ovoj tački dnevnog reda.

Prema njegovim rečima, poslednjeg dana prošle godine, u gradskoj kasi bilo je 113 miliona dinara. Tokom prošle godine isplaćene su sve zarade koje se namiruju iz gradskog budžeta i uplaćeni svi namenski transferi republičkih organa vlasti.

Vukomir Mitrović iz Koalicije za bolje i pravedno Kraljevo kritikovao je što je, kako je rekao, napravljena greška u proceni, jer je planom za 2015. bio predviđeno 391miliona dinara prihoda više. To, kako je ocenio, implicira da su planeri nedovoljno poznavali ekonomsku situaciju u gradu i socijalni status građana.

- Budžet je realizovan ispod 90 odsto zbog planiranog prihoda od poreza na gradsko građevinsko zemljište koji nije naplaćen. Mogli smo da imamo bolju realizaciju ako ne unesemo taj prihod u planirani budžet, ali tako bismo se odrekli 200 miliona dinara mogućih prihida, naplativih ili nenaplativih – prokomentarisao je gradonačelnik Kraljeva.

Danilo Spasojević, šef odborničke grupe Dveri  izneo je podatak da je prošle za organizovanje javnog prevoza izdvojeno ukupno 14 miliona dinara, a ove godine – skoro deset puta više, odnosno 130 miliona dinara!

- Da li je i prevoz deset puta bolji, da li je grad sada deset puta sposobniji da iznađe sredstva koja nije mogao da izdvoji da pomogne „Autotransportu“, nego sada pomaže autoprevozniku iz Kragujevca? – pitao je Spasojević.

 

Član Gradskog veća Milan Milošević (SNS) za govornicom je rekao da je na tenderu „Autotransport“ 2008. godine pristao da obavlja javni prevoz na teritoriji grada Kraljeva bez subvencija iz budžeta, uz uslov da zadržava sav prihod od prodatih karata. Po odlasku „Autotransporta“ u stečaj raspisan je tender na kojem je, kaže Milošević, najpovoljniji bio prevoznik „Vulović transport“ iz Kragujevca sa ponudom od 59 dinara (sa uključenim PDV-om) po kilometru. Odbornici opozicije pitali su da li je tenderom bilo predviđeno da kragujevački prevoznik, uz to što je bio najpovoljniji ponuđač iz budžeta ove godine dobije i 130 miliona dinara, jer bi, kako su rekli, verovatno svaki prevoznik pristao da sa ovom stavkom prevoz obavlja i po mnogo nižoj od ugovorene cene od 59 dinara za pređeni kilometar.

Odbornici danas raspravljaju i o realizaciji budžeta tokom prve polovine ove godine.

- Ukupni prihodi i primanja predviđeni budžetom za celu 2016. su 3.216.000.000 dinara, a za šest meseci ove godine ostvareno je 1.339.000.000 dinara, što procentualno iznosi 41,64 odsto. Ukupni rashodi previđeni budžetom iznosili su 3.279.000.000 dinara, a izvršeno je 1.256.000.000 dinara, odnosno 38,3 procenta, što pokazuje da su rashodi u prvoj polovini godine za tri odsto manji u odnosu na prihode – rekao je gradonačelnik Terzić.

Ivan Matović, predsednik Udruženja starosedeoci Kraljeva i okoline više puta je sa govornice postavljao pitanje zašto se u izveštaju nigde ne pominju otvorena radna mesta, kada je u pitanju goruća tema za Kraljevo.

 

- Nisam video da ima bilo kakvih rezultata. Ne za ovih šest, nego za četiri godine i šest meseci nijedno radno mesto nije otvoreno. Nijedan radnik nije zaposlen u nekoj firmi, a da to nije Elektrodistribucija, Predškolska ustanova ili Gradska uprava. Ako grešim, neka me neko za govornicom demantuje, a ja ću odmah da se izvinim - poručio je Matović. 

Odbornici danas odlučuju i o izmenama odluke o ovogodišnjem budžetu za ovu godinu. Gradonačelnik Terzić rekao je da su ovim rebalanskom predviođena sredstva za realizaciju nekoliko projekata, pre svega za početak izgradnje industrijske zone Sportski aerodrom u iznosu od 87 miliona dinara, pri čemu grad treba obezbeđuje 40 odsto sredstava za realizaciju ove investicije, a država preostalih 60 procenata preko Ministarstva privrede.

- Imamo i uvećanje rashoda na poziciji gradski javni prevoz sa predviđenih 58 na 130 miliona dinara, kao i 342.000 dinara koje su opredeljene kao osnivački ulog preduzeća koje će upravljati deponovanjem otpada – rekao je Terzić, pohvalivši veiki broj učesnika u diskusiji.

Svetlana Hajdić, odbornica Dveri izrazila je očekivanje da gradsku skupštinu do kraja godine očekuje još jedan, kako je rekla - konačan, rebalans, jer treba da bude rešen status bivše Direkcije za planiranje i izgradnju, a da je ovo rebalans za rešavanje tekućih pitanja.

U nastavku sednice na dnevnom redu bile su tačke koje se tiču populacione politike, a o izveštajima brojnih javnih preduzeća i ustanova odbornici će raspravljati u ponedeljak 3. oktobra u 10 časova., budući da je današnji deo završen nešto pre 18 časova.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments