Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Danilo Spasojević

Šta uvek dolazi, a nikada ne stiže? Sutra. Šta se stalno najavljuje, a nikada se ne ostvaruje? Odgovornost i profesionalizacija

Ovo filozofsko pitanje ćemo svesti na lokalni nivo, jer – sutra je ponedeljak, dan za početak radne nedelje i dan za završetak Šeste sednice Skupštine grada Kraljeva.

Pisali su već mediji da su odbornici nedelju dana pred zasedanje dobili materijal za sednicu na hiljadu i po strana, ili ako vam je lakše u kilogramima – četiri kilograma papira, ali nisu stigli da dopišu da je pred početak sednice odbornicima uručeno još nekoliko desetina strana i nekoliko tačaka za dopunu dnevnog reda.

U petak se diskutovalo o dodeljivanju nagrada i priznanja zaslužnim građanima i organizacijama povodom Dana grada. Još jednom su izronile slabosti i nepravilnosti u radu Komisij,e koja je trebalo da usmeri pristigle predloge i obrazloženja ka Skupštini. Procedura je takva da Komisija za nagrade i priznanja, koju je formirala Skupština kao stalno radno telo, od svih pristiglih predloga pravi selekciju i odlučuje šta je to dovoljno vredno da ugleda svetlost javnosti.

Na ovaj način, subjektivnim tumačenjem članova Komisije i odsustvom kriterijuma, javnost i odbornici koji treba da se izjasne i odluče ko će dobiti nagrade bivaju uskraćeni za vrlo važne informacije i onemogućeni da transparentno i valjano ispune svoju dužnost. Desilo se tako da jedna osnovna škola koja je po svojim rezultatima daleko nadmašila okvire redovnih aktivnosti i postigla izuzetne uspehe na gradskom i državnom nivou ostane bez blagoslova Komisije i da bude nepravedno skrajnuta prilikom izjašnjavanja o ovoj temi. Reč je o Osnovnoj školi „Živan Maričić“ iz Žiče, koju su za nagradu predložila dva renomirana predlagača – Kraljevačko pozorište, prošlogodišnji dobitnik ove nagrade, i Društvo istoričara Raškog okruga.

Da nepravda bude veća, na prvom sastanku Komisije, predsednik Komisije je javno preporučio da škola ne bude kandidat za nagradu, jer bi to značilo da se ignorišu druge škole i da se sledstveno tome u narednim godinama i drugim školama otvaraju vrata da budu nagrađivane. U Odluci Skupštine grada iz 2009, po kojoj Komisija radi i odlučuje, piše da se Diploma zaslužne organizacije dodeljuje za izuzetne rezultate u oblasti kulture, umetnosti, sporta, PROSVETE, privrede itd.

Dakle, predsednik Komisije direktno krši kriterijum naveden u Odluci po kojoj je dužan da postupa. To je isti predsednik koji je na čelu iste Komisije bio i prethodne četiri godine i koji je prošle godine u svojstvu predsednika Književnog kluba predložio kandidata za nagradu, a u svojstvu predsednika Komisije prihvatio sopstveni predlog. Znak pitanja i znak uzvika. Znak čuđenja i znak razumevanja lokalne politike u najboljem izdanju.

Sutra će se odlučivati o rebalansu budžeta. Biće usvojen rebalans, u to nema sumnje. Ali neke stavke u njemu su neprihvatljive, u njih ima sumnje. Za subvencionisanje javnog prevoza iz budžeta će na prethodno planiranih 45 miliona dinara biti dodato 85 miliona  dinara, što je u konačnom zbiru fantastičnih 130 miliona dinara.

Na ovaj način se privatnoj firmi iz drugog grada dodeljuje skoro deset puta više sredstava iz budžeta nego što je prošle godine dodeljeno „Autotransportu“ kao kraljevačkom preduzeću. Problem je još što je posle netransparentno raspisanog i sprovedenog tendera, u novembru prošle godine, kao najbolji ponuđač pobedila firma iz Kragujevca sa ponudom od 59 dinara po kilometru, ali taj aranžman je istekao u maju ove godine, a nije raspisan novi tender, niti je dat drugi pravni okvir za nastavak tog aranžmana. Morao je biti raspisan novi tender ili je od strane Grada moralo biti osnovano javno preduzeće za prevoz putnika. Sve to dovodi u pitanje zakonitost odluke da se daju subvencije u ovakvoj situaciji i u ovolikom iznosu.

Nije objašnjeno ni zašto je planirano da pozicija koja se tiče plata članova Gradskog veća bude povećana za 63% ili za nešto više od milion dinara.

Od velikog broja tačaka na dnevnom redu može se izdvojiti još Usvajanje ugovora o osnivanju Društva za upravljanje čvrstim otpadom na teritoriji grada Kraljeva i opština Vrnjačka Banja, Paraćin, Raška i Trstenik. Skupština je imala obavezu da odluku donese do kraja septembra i da tekst odluke bude istovetan u svih pet lokalnih samouprava. To nas je dovelo u situaciju da odlučujemo o nečemu što ne može biti izmenjeno i dopunjeno, a pored toga je probijen rok za donošenje odluke.

Znak pitanja i znak čekanja odgovora koji će objasniti zašto se radi u minut do dvanaest, a često i minut posle dvanaest, bez ikakvog obrazloženja i bez postavljanja prioriteta za uspešno funkcionisanje grada.

Šta uvek dolazi, a nikada ne stiže? Sutra.

Šta se stalno najavljuje, a nikada se ne ostvaruje? Odgovornost i profesionalizacija.

Autor je odbornik Srpskog pokreta Dveri u Skupštini grada Kraljeva

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments