Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. oktobar 2016.

Dve gradske vlasti u Kraljevu slale su na obuku, o trošku građana, svoje kandidate za komunalne policajce, a računi za to još pristižu

Na osnovu pravosnažne presude Apelacionog suda u Kragujevcu, početkom septembra ove godine, sa računa gradskog budžeta u Kraljevu isplaćen je dug nesuđenim komunalnim policajcima. Taj iznos za njih 15, sa kamatama i sudskim troškovima, dostigao je skoro milion dinara.

No, to nisu sveukupni troškovi neobične obuke i izbora komunalnih policajaca u Kraljevu. Još sredinom 2011. godine na obuku su upućivane dve grupe kandidata. Jedna po volji jedne vlasti i druga prema izboru drugih gradskih čelnika i to je tada grad nepotrebno koštalo oko četiri miliona dinara.

Tako, zbog težnje političara da se ispod uniformi budućih komunalnih policajaca skrivaju i stranačke značke, građani su to platili oko pet miliona dinara.

Podsećanja radi, Kraljevo, kao nijedan drugi grad u Srbiji, 2010. i 2011. godine šalje dve grupe kandidata na obuku za komunalne policajce. U prvoj grupi bilo ih je dvadeset troje, a obuka u Kuli trajala je deset nedelja.

Međutim, tri nedelje pred kraj u Kraljevu se dogodila smena lokalne vlasti. Umesto koalicije DSS–Nova Srbija–SRS–SPS–Pokret za Kraljevo, na vlast dolaze demokrate i stranke oko te partije i socijalisti.

Usledila je i promena gradonačelnika, umesto LJubiše Jovaševića u tu fotelju seda Ljubiša Simović.

I, nova vlast odmah traži da kandidati za komunalne policajce prekinu obuku u Kuli, jer ih je, kako su tada objasnili, prethodni gradonačelnik Jovašević, birao prema partijsko-rođačkom kriterijumu, bez konkursa, bez skupštinske odluke o formiranju komunalne policije, bez sistematizacije radnih mesta...

Ali, kandidati su dobili ugovore koje je Jovašević u ime grada potpisao, a u kojima im je bilo garantovano zaposlenje na određeno vreme od godinu dana, a i naknada od po 15.000 mesečno tokom obuke.

Ništa od toga nije ispunjeno, već je nova vlast raspisala konkurs za nove kandidate. Istina, neki iz prve grupe su opet primljeni, ali njih 15 nije, pa su oni tužili grad da se ispuni bar ugovorena obaveza o naknadi od po 15.000 dinara mesečno tokom obuke.

I, sud im je to nedavno uvažio, naložio isplatu sa kamatom, ne ulazeći u tadašnje političke razmirice i smene vlasti, smatrajući da „to nije uticalo na punovažnost ugovora koji su ovi kandidati posedovali“. Tako je sve to „puklo“ po džepu građana.

Podstaknut ovom pričom, a i potrebom da se konačno pokrene pojedinačna odgovornost političara za štetu nanetu građanima, jedan naš čitalac se priseća kako je baš nekako u to vreme „kraljevačkog političkog eksperimentisanja sa komunalnom policijom o budžetskom trošku“ odjeknula vest da je bivši francuski predsednik Žak Širak, u zamenu za odustajanje od tužbe, gradskoj vlasti Pariza uplatio 550.000 evra.

Zašto? Zbog toga što je, dok je bio gradonačelnik tog grada, zaposlio dvadesetak svojih prijatelja i partijskih aktivista.

Njegova stranka je uplatila, takođe budžetu Pariza, dodatnih 1.650.000 evra. Međutim, francusko tužilaštvo nije odustalo od tužbe pa je, iako izuzetno popularan, Žak Širak posle prestanka predsedničkog imuniteta zbog toga uslovno osuđen...

Ali, Kraljevo nije Pariz, ni Kraljevčani Parižani, osim onih koji stalno sede u poznatoj gradskoj kafani, koja decenijama nosi ime grada na Seni.

Autor: Miroljub Dugalić

 

Izvor: “Politika” (http://www.politika.rs/scc/clanak/364693/Ispod-uniformi-buducih-komunalnih-policajaca-skrivaju-se-stranacke-znacke)

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments