Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

7. oktobar 2016.

Saša Janković za Krug: «Ako neko mene, kad samo podsećam na ono što piše u Ustavu, naziva opozicijom – šta je onda on; da li je moguće da se vlast zalaže za nepravo?»

Politička podobnost je, nažalost, danas starija od odgovornosti, a starija je – zato što je politika našla način da prodre u sve pore i sfere života, kaže u intervjuu za portal Krug zaštitnik građana Saša Janković.

(Pogledajte ceo intervju sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem)

- Politika bi trebalo da je ograničena zakonima. Ona je delatnost koja se bavi strateškim rukovođenjem državnim ili društvenim procesima, ali to ne znači da je to područje “bezobalno” i da politika može da zadre i u pravo, i u medije, i u pravosuđe, i u zdravstvo pa da, maltene, čak i to ko će biti šef smene u Hitnoj pomoći treba da bude poltičko pitanje. Onda kada vi sa stanovišta novinarstva, ili sa stanovišta zaštite prava građana, ili sa stanovišta nauke ili obrazovanja kažete da nešto ne sme da bude politika i pokušate da vratite politiku u njen legitimni domen, onda vas optuže da se bavite politikom. Da, bavim se politikom i ja! Bavim se, zato što je politika ušla u domen vladavine prava, zato što je politika postala moćnija od zakona, a ja pokušavam da vratim politiku tamo gde pripada.  Mesto političkim debatama je pre donošenja zakona. Tu se kristališe kakav će zakon biti. Ali, kada zakon bude donet, onda više nema mesta političkoj volji za njegovu primenu, već je to pitanje vladavine prava. Nema šta politika da se pita da li će i kako će zakon biti primenjivan – ističe zaštitnik građana.

Na pitanje da li je odgovornost vlasti to što ne poteže odgovornost za one koji svoj posao ne rade kako treba ili nešt rade nezakonito, Janković odgovara da jeste i to direktna odgovornost.

- U izveštaju Narodnoj skupštini iz godine u godinu pišem da je jedini način da napravimo pravi pomak – odgovornost, za ono što se radi i za ono što se ne radi. Lična odgovornost! Ne možemo se više sakrivati iza institucija i intitucionalne odgovornosti, ili iza propisa koji nisu dovoljno dobri. Nedavno sam izašao sa analizom 45 slučajeva nasilja u porodici i proveravajući rad državnih organa u tim slučajevima ustanovio sam da je u 43 bilo propusta. Taj propust ne znači da nekome treba da leti glava s ramena ili da treba da ide u zatvor, ali mora se podneti profesionalna odgovornost za rad ili nerad, za pogrešnu procenu, za nesavesnost – smatra Janković.

Izbegavate odgovor na pitanje hoćete li se kandidovati na predsedničkim izborima 2017. godine, ali morate da priznate da vas aktuelna vlast vidi kao oponenta, dok se istovremeno zaboravlja da Vas je i prethodna garnitura videla kao suprotstavljenog sebi. Da li Vam je baš zato lakše na poltičkom polju u odnosu na neke druge?

Za mene je politika pitanje levice, desnice, socijaldemokratije, liberalnih shvatanja, a ne pitanje vladavine prava. To bi, valjda, moralo da bude zajedničko za sve politike u 21. veku. Ja ne znam za poltičku opciju koja se zalaže protiv vladavine prava ili protiv poštovanja ljudskih prava i protiv toga da je Srbija zemlja socijalne pravde i da je sadana na evropskim vrednostima. To piše u našem Ustavu, jer sam upravo citirao stav dva našeg Ustava, navodeći vladavinu prava, ljudska prava, socijalnu pravdu i evropske vrednosti. Ako neko mene, kao nekog ko iznova podseća na ta pravila naziva opozicijom – šta je onda on? Ako su pravila koja pominjem – opozicija, da li je moguće da se vlast zalaže za nepravo, za nepoštovanje ljudskih prava? Sasvim je sigurno da nije tako. Zato je potpuna stranputica i jako loše smatrati za opoziciju svakog kome je, poput mene, posao da kontroliše rad vlasti i da ukazuje na nepravilnosti u njenom, a ne u radu opozicije, ili Vas kao novinara, kad ukažete na nešto od javnog značaja, a što govori o nekoj eventuanoj zloupotrebi. To je, jednostavno, nedopustivo loše.

Koliko je meni lakše zbog toga što, kad pogledam unazad za ovih devet godina, vidim da sam identične stvari pričao! Ponekad pročitam, recimo, rečenicu iz izveštaja za 2009. ili 2010. godinu. Onda mi predstavnici vlasti kažu: «Zašto to nisi pričao pre pet godina?» Kažem: “Pa, upravo jesam, upravi sam Vam pročitao ono što sam pričao pre pet godina!” Dakle, to je samo pokazatelj meni, ali i svim drugim građanima da ne treba da dozvolimo da nas politički procesi oteraju od zdravig razuma I principa na kojima je sazdana naša država.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments