Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. oktobar 2016.

U Nišu je nedavno formirana asocijacija građanskih inicijativa koje su postojale u srpskim gradovima i opštinama i koje će na lokalu zadržati samostalnost, kažu u LF

U Srbiji postoji snaga koja se postavila kao konfrontirajuća centralizovanoj i autoritarnoj vlasti, a to konfrontiranje dobilo je svoj organizacioni oblik forniranjem Građanskog fronta na nivou čitave države, ocnioo je na današnjoj konferenciji za novinare Vladimir marović, odbornik Lokalnog fronta u kraljevačkoj skupštini.

Marović je podsetio da su pre dva dana, na zajedničkom sastanku u Nišu, građanske inicijative koje  suveć duže sarađivale po raznim osnovama i zajednički nastupale na Beogradu, Novom Sadu i Kraljevu, stvorile novu organizaciju kao asocijaciju postojećih građanskih inicijativa i pokreta, koja je nazvana Građanski front.

- Specifičnost ove organizacije je to što sve inicijative koje je čine potiču sa lokala i zadržavaju svoje dejstvo na lokalu, oslanjajući se na sopstvena načela koja se tiču lokalnih sredina – kaže Marović, dodajući da je građanske inicijative pokrenula upravo ideja da se moć vrati onima kojima po Ustavu pripada, odnosno građanima Srbije.

Asocijacija građanskih inicijativa, naveo je Marović, baviće se problemom urušenosti institucija, što su one pojednačno i do sada, ali vaninstitucionalno radile.

Vladan Slavković, šef odborničke grupe Lokalnog fronta izneo je viđenje da država treba da funkcioniše na celoj svojoj teritoriji.

- Građani i građanke su prošle nedelje imali priliku da se suoče sa nekom od državnih institucija, da dobiju odgovore na neka od svoji pitanja ili da čuju odgovore koji ih se tič, ali se kao loše ispostavilo to što se niko od gradskih čelnika nije odazvao pozivu zaštitnika građana da bude deo tribine i da pruži odgovore građanima na mnoga pitanja – rekao je Slavković.

On tvrdi da su se gradski funkcioneri opravdali neizbežnim obavezama, ali da su u vreme održavanja tribine bili u zgradi, čime su, smatra Slavković, „pokazali da ne žele da budu deo transparentnosti i javnog rada“.

Jedan od prisutnih novinara na današnjoj konferenciji za medije naveo je da je upravo Lokalni front jedna od retkih građanski inicijativa koja nije obelodanila ko ih finansira. Vladan Slavković je naveo da to nije tačno i da je Lokalni front Agenciji za borbu protiv korupcije dostavio precizan izveštaj o finansiranju koje se zasniva na, kako je rekao, „donacijama građana i dobrovoljnim prilozima njegovih članova“.

- Ne postoji strani uticaj, ni ruski, ni američki, niti vatikanski, na koji bismo mi odgovorili pozitivno – kaže Slavković.

Marović je, kad je u pitanju finansiranje novoosnovane asocijacije Građanski front, rekao da će, kao što su do sada finansirane lokalne inicijative sredstvima građana i aktivista, ubuduće biti finansiran i Građanski front.

- Ne postoji centralizovani sistem građanskog fronta, već naprotiv, jedinstvena platforma na kojoj će on funkcionisati, jer autonomiju svaka organizacija ponaosob zadržava – ponovio je Marović.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

11 Comments

 • Gost - lovac na patke

  Gost - lovac na patke

  Gomila klosara, neradnika i narkomana..METADONCI. Promenili sve stranke a sad kazu....bez stranaka, bez lidera, bez koalicija..pa nema vise stranaka u kojoj niste bili. Slavkovic pravosnazno osudjen za kradju. Umisljeni intelektualci koji mastaju o nekom novom Otporu..a imaju po 45 godina i vrlo malo radnog staza. Lokalni pokret koji se vise bavi Beogradom nego Kraljevom...jednom recju..placeni prevaranti!
  • Ime: lovac na patke
 • Gost - Zoran P.

  Gost - Zoran P.

  Taj bivši direktor je mnogo loš čovek. Ceo život vodi borbu sam sa sobom, pun neke mržnje, privatno neoženjen, neostvaren i nesretan. Ostale ne poznajem.
  • Ime: Zoran P.
 • Gost - Luka

  Gost - Luka

  Sto vise krade sve je deblji, Slavkovicu lopove!
  • Ime: Luka
 • Gost - Ilija Čvorović

  Gost - Ilija Čvorović

  "Znamo da nisi šećeraš, znamo da si narkoman, a droge nemamo".
  D. Kovačević
  • Ime: Ilija Čvorović
 • Gost - Neško

  Gost - Neško

  Demagozi i kvazi provicijalski intelektualci. Ovaj Slavkovic je promeno 10 stranaka i od svake se okoristio. Sramota da neko glasao za tog licemera. 
  • Ime: Neško
 • Gost - Reci ne koalicijama

  Gost - Reci ne koalicijama

  Zar ne rekoste u kampanji ne, ne, ne, ne koalicijama, vođama, liderima, a sad odjedared koalicije sa ligama, istomišljenicima i kandidatom za predsedničke izbore. Hm, hm, kme, kme. Glumac u pokušaju postaje političar u promašaju.
  • Ime: Reci ne koalicijama
 • Gost - mr Jovan Šulbatović

  Gost - mr Jovan Šulbatović

  Klošari
  • Ime: mr Jovan Šulbatović
 • Gost - N. Samardžić

  Gost - N. Samardžić

  Obična ex-otporaška fukara!
  Sećam ih se dok su još studenti bili, ostali su i dalje strani plaćenici i najobičniji kompleksaši.
  Neradnici i besposličari. Glumataju neke ličnosti, ne shvatajući koliko su nebitni.
  • Ime: N. Samardžić
 • Gost - Aksentije Topalović

  Gost - Aksentije Topalović

  Slavkoviću, prvo vrati pare pozorištu, pa onda političi, raspalotino jedna! Dok si radio u školi voleo si maloletnice da juriš, a sad glumiš neko poštenje, kako da ne.
  • Ime: Aksentije Topalović
 • Gost - Džigi bau

  Gost - Džigi bau

  i pozorišta da funkcionišu u celoj državi a ne da se iznose pare
  • Ime: Džigi bau