Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

19. oktobar 2016.

U predizbornom periodu Kraljevčanima su obećani nova fabrika, aerodrom, bazen, zaštitni bedem od poplava, novi objekat za smeštaj dece na Goču...ali još nigde vrpca nije presečena

Kraljevački novinari su početkom ove nedelje, iz kabinite gradonačelnika, pozvani da prisustvuju otvaranju ,,uređenog ukrsnog mesta kod nove sportske hale“. Reč je o proširenju dvosmernog puta i postavljanju semafora, kako bi prema hali vozila brže i sigurnije skretala. Novac za te radove, u iznosu od oko 60 hiljada evra, poklonila je beogradska firma RS reinvest RSB. Stoga se gradonačelnik dr Predrag Terzić darodavcima zahvalio, uz napomenu da je ovo prva veća investicija nove lokalne vlasti. Lepo, novinari su to zabeležili, snimili...Semafor je besprekorno menjao boje, ali čim je ceremonija obaljena, ovaj uređaj se ugasio. Kako smo doznali, isključen je produžni kabal kojim je struja, samo zarad zvaničnog otvranja, bila dovedena, jer kraljevačka ,,Eletrodistribucija“ nije obavila propisani i trajni priključak. U ovom preduzeću tvrde da razlog odlaganja priključka nije «politička struja» već nepostojanje propisanih tehničkih uslova, a bez toga se ne treba igrati ni strujom, ni odgovornošću električara.

Ovdašnji političari već će, verujemo, biti na drugim ,,zvaničnim otvaranjima“ pošto, bar prema ranijim najavama, u Kraljevu sledi poduži period puštanja u rad raznih privrednih i komunalnih objekata, kako bi radnici krenuli na posao u novu fabriku, na stotine građana se uselilo u nove stanove, turisti sletali i poletali sa ovdašnjeg aerodroma, a teški kamioni zaobilazili gradske ulice. Građani će se još i tokom zime kupati u novom bazenu, deca će zimovati na Goču, smeštena u novi paviljon, a Grdičani konačno neće strahovati od poplava...Ali, poput semafora ,,koče samo sitnice“, ništa još nije gotovo za presecanje vrpce. 

Istina, kako stvari stoje, izgleda da će prvo biti otvoren novi dečiji paviljon na obližnjoj planini Goč. Gore, na planini je odmakla gradnja tog objekta od 126 krevaeta u šta je uloženo oko 80 miliona dinara od kreditnog zaduženja grada.

Iz istih finansijskih izvora trebalo je da se krene i u obećanu gradnju zatvorenog bazena početnim ulaganjem od oko 30 miliona dinara. Ali, potrošena je samo polovina, jer su zemljani radovi zastali, pošto se naišlo na pesak, tj. na nepovoljno geološko stanje terena. Na proleće, dakle, sledi stabilizacija podloge za bazen pa, verovatno, nastavak radova uprkos činjenici da je to ulaganje od oko 950 miliona dinara i dalje povod za opoziciono protivljenje i pokušaje destabilizacije lokalne vlasti.

Aerodrom u Lađevcima kod Kraljeva je, posle svih ,,otvaranja“ i najava poletanja aviona, stara kraljevačka priča. A, baš je izgledalo da će to biti ove jeseni. No, opet su se pojavili Turci sa investicijom od deset milona evra pa će se, tvrde lokalni političari, poletno – sletna staza produžavati i širiti ili se čak graditi nova za civilne avione. Tako se otvaranje opet odlaže, a i da je učinjeno, kako čujemo, kuda bi i kako zimus sa snegom sa aerodromske piste bez mašinske opreme za čišćenje...Čeka se, dakle, da otopli i ojuži pa će na leto, ako bog da, ovde turisti sletati i odavde poletati...

Prošao je i rok za početak radova na izgradnji prve zgrade u okviru projekta ,,urbana regeneracija“ u kraljevačkoj Dositejevoj ulici. Tamo je trebalo da se započne gradnja prve od četiri zgrade. Početak te investicije, izgradnje ukupno 364 stana, ulaganjem 13,5 miliona evra, ,,ukočila“ je procedura donošenja zakona u republičkoj skupštini, jer novac u iznosu od osam miliona evra, koji se zajmi od Evropske centralne banke, treba da padne na teret države. Reč je o saniranju posledica zemljotresa u ovom naselju rušenjem starih i gradnjom novih zgrada, uz dogovor sa vlasnicima postojećih stanova o uslovima njihovog useljenja u nove. Pored pomenute procedure donošenja adekvatnog zakona u Skupštini Srbije, kako doznajemo, početak gradnje prve zgrade ukočilo je i to što šest vlasnika starih stanova još nije potpisalo predugovore o budućem preseljenju, a jedan od njih nelegalno je, ispred zgrade koja treba da se sruši, podigao  perionicu za automobile i u proceduri je legalizacije, a i okončanje  upravnog spora koji je ovaj građanin pokrenuo...Tako, kaže vlast, sve ovde stoji dok se ove prepreke od naših običaja i navika ne uklone.

Duž obale Zapadne Morave podignut je obećani bedem od 1.800 metara, radi zaštite naselja Grdica od poplava. Ali, još treba da se sagradi novi prelaz preko jednog puta, što bi se reklo, da se sve ,,rupe“ na bedemu zatvore i onda ovaj objekat svečano otvori.  

A, kada će početi gradnja auto puta Pojate – Preljina, što je i deo obilaznice oko Kraljeva, koja treba da prođe ovim bedemom u Kraljevu, niko pozdano ne zna. Ne zna se ovde ni kada će početi gradnja one fabrike koju je, tokom predizborne kamanje, u novoj sportskoj hali, Kraljevčanima obećao lično Aleksandar Vučić. Građani o tome  počesto pitaju ovdašnju vlast, ali ovi, očigledno, ,,zaboravljaju“ da premijera na to obećanje podsećaju...

Autor: M. Dugalić   

 

izvor: Politika      

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Brale

    Gost - Brale

    A što Gradonačelmik i Direktor direkcije otvaraju semafor bez Mikićevih aduta (Simketa i Marice), e neka mu nema struje u semaforima.
    • Ime: Brale