Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. novembar 2016.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja, koji predaje predmet Evropske integracije, kaže da studenti sve češće na ispitu jasno govore da su protiv pristupanja Srbije EU

U Evropskoj uniji raste evropesimizam, koji se prenosi na Srbiju, jer se sam projekat EU nalazi pod velikm pitanjem i potresima, ali naše je da se na neki način tome suprotstavimo i da probamo da održimo neki nivo entuzijazma prema EU, rekao je danas u Kraljevo predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja.

U okviru projekta pod nazivom ''Imam pravo da znam o EU'', koji sprovodi Mreža Evropskog pokreta u Srbiji uz podrsku ambasade Nemačke u našoj zemlji, on je bio bio jedan od učesnika javne debate, čiji je cilj je doprinos boljoj informisanosti mladih i šire javnosti o evropskim vrednostima, o procesu evropskih integracija i o samom pregovaračkom procesu.

Projektom je planirana organizacija serije od pet javnih debata u lokalnim samoupravama širom Srbije, a na debati u Kraljevu, pored Crnobrnje,  govorili su i Ana Ilić, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije i Jordan Aleksić sa Fakulteta za primenjenu ekologiju.

Crnobrnja kaže da su u Evropskom pokeru duboko uvereni da EU jeste dobar projekat, koji je momentalno u krizi, ali da dugoročno gledano predstavlja put kojim Srbija treba da ide. Srbija se za Evropu, ako taj proces ocenjujemo akademskim ocenama od šest do deset, dodao je on, pripremila za ocenu od oko osam plus.

- Najviše je urađeno u ekonomiji, ali najnoviji izveštaj kaže da mnogo kasnimo sa borbom protiv korupcije i povećanju efikasnosti pravosudnog sistema i nepotrebnoj kontroli medija – pojašnjava Crnobrnja.

I u Srbiji raste evroskepticizam, kaže on, ilustrujući to primerom da kao profesor, ceo semestar uči studente da je Evropa za Srbiju pravi put, da bi na ispitu na direktno pitanje jesu li za ili protiv EU, među studentima rastao broj onih koji su protiv.

- Kao najčešće razloga navode: „EU je u raspadu, šta ćemo mi sada tamo“ ili „u srcu i mislima bliža nam je Rusija“ – kaže Crnobrnja.

Prema oceni gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića, naše javno mnjenje uprošćuje stvari, smatrajući da je Srbija pred izborom EU ili Amerika, sa jedne strane, ili Rusija, sa druge.

- Mislim da ni u jednom trenutku taj izbor ne treba da shavatamo emotivno i da se opredeljujemo za bilo koju od strana isticanjem ličnih, emotovnih razloga, već da kao zreli pojedinci i država u celini, pravimo izbore u skladu sa našim nacionalnim i državnim interesima – istakao je Terzić, dodajući da interes Srbije jeste da postane deo EU i da evropske vrednosti prihvati kao deo sopstvene kulture.

Pozdravljajući učenike skupe on je ocenio da je veoma važni da građani Srbije uče o EU i da stiču znanja koja su važna za proces pridruživanja i da iz tog procesa iskoriste sve šanse, od materijalnih, preko kulturne razmene, sporta i svega što može da doprinese boljem životu stanovnika Srbije.

Prema rečima Ane Ilić, zamenice direktora Kancelarije za evropske integracije,  za Srbiju je za period od 2014. do 2020. godine opredeljeno nešto više milijardu i po evra, ne samo  iz predpristupnih fondova EU, nego i iz drugih instrumenata EU, koji su našoj zemlji stavljeni na raspolaganje.

- Potrebno je da se na svim nivoima, od lokalnog do državnog, kao i civilni i nevladin sektor, pripremimo da na adekvatan način koristimo ta sredstva – navela je ona, pojašnjavajući da priprema podrazume dobre projekte, mogućnost sufinansiranja, kadrove koji će projekte umeti da realizuju, jer su upravo ti poslovi bili najveći izazovi za zemlje koje su se ranije pridružile evropskom jatu.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments