Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. novembar 2016.

Mladi bračni par Jelena i Velimir Banjanac deo snova ostvaruju zahvaljujući proizvodnji prirodnih sapuna, za koju su se opredelili pre tri godine, kada su shvatili da su za preduzetništvo dovoljno hrabri

Svaka bitka se prvo dobija ili gubi u srcu, a tek onda na bojištu. Možda Kraljevčanka Jelena Banjanac, kada je pre dve godina ostala bez posla, nije ni bila svesna da će odmah nakon tog izazova započeti novu bitku koja će joj na kraju darivati celo jedno kraljevstvo, ali – to za ovu priču nije ni bitno. Nije bitno ni da li je raspored zvezda u trenutku Jeleninog rođenja predoredio da ona stekne diplomu mašinskog inženjera, potom i mastera mašinstva, a onda – da postane vlasnica radnje za proizvodnju sapuna i prirodne kozmetike.

Jer, priča o Banjancima i prirodnoj kozmetici “Vilin dar” počela je, zapravo, godinu dana pre toga. Jelena je u nekom časopisu pre tri godine videla oglas o besplatnoj obuci za proizvodnju prirodnih sapuna i kozmetike. Ponuda se odnosila na nezaposlene, a Jelena je u tom trenutku radila u struci u jednom kraljevačkom preduzeću, pa na obuku nije imala pravo. Ali, u glavi se desio “klik”, pa je krenula da istražuje na internetu, a vrlo brzo uspela da savlada i tehnologiju proizvodnje prirodnih sapuna, koji su danas potrošačima dostupni pod nazivom «Vilin dar». Krug onih koji ih jednom probaju, a onda se “navučeni” kvalitetom stalno iznovo vraćaju – sve je širi.

Godinu dana proizvodnja prirodnih sapuna Banjancima je bila hobi, a onda je život tako “udesio” da pre dve godine Jelena ostane bez posla. Na svu sreću, imala je zanat “u rukama”. Ubrzo je pokrenula pravu proizvodnju, pa joj je danas ručna izrada prirodnih sapuna – jedini posao. Dovoljno lep da u njemu uživa, dovoljno mirisan, da od sobe koju su u svom domu pretvorili u radionicu miriše čitava kuća i dovoljno unosan da može da kaže koliko greše svi oni koji čekaju da im posao neko ponudi.

Pojašnjavaju mi Jelena i Velimir kako u proizvodnji sapuna postoje dva procesa: topli i hladni i odlučuju se da mi demonstriraju hladni - izradu sapuna od lavande.

- Za početak  ulje spajamo sa sadržajem iz posude u kojoj se nalaze rastvoreni natrijum hidroksid i “Demi” voda. Mućenjem mikserom započinjemo proces saponifikacije, koja se, kad jednom krene – ne zaustavlja. U smesu koju smo dobili možemo da dodajemo različite biljke, kakao, cimet, jednostavno, mirise po želji, a mi smo za ovu priliku izabrali etarsko ulje lavande i njen cvet – strpljivo objašnjava tehnologiju izrade Jelena.

Dobijena smesa ostavlja se da odstoji na sobnoj temperaturi, a nakon 24 časa vadi se iz kalupa. Sapuni se ostavljaju da se suše na nekom prozračnom mestu, jer moraju da “sazri” i da odstoje još četiri nedelje. Mole me Jelena i Velimir da one koji će, možda dobiti ideju da i sami probaju u kućnim uslovima da naprave sapun, upozorim da je zaštitna oprema neophodna.

- Mi je za ovu demostraciju nismo koristili, jer su nam sve mere davno poznate, ali početnici moraju da znaju tačno proračunate količine ulja, za šta postoje specijalni kalkulatori. Količine ne mogu da se mere “na kašičicu” ili gramima, već mera mora da bude apsolutno tačna, pa zato molim sve koji bi da probaju da koriste opremu: masku, naočare, rukavice – poručuje Jelena.

Cenu sapuna, kažu Banjanci, formiraju u zavisnosti od gramaže i dodataka koji se koriste za izradu i, što je najvažnije,  potrudili su se da im cene budu primerene sve plićem džepu građana.

- Prirodni sapuni su na bazi biljnih masti, bez veštačkih boja, aroma i aditiva, a u zavisnosti od dodataka svaki sapun pogoduje određenom tipu kože – ističe Velimir, koji za sebe voli da kaže kako je “najlepša Jelenina podrška u proizvodnji prirodnih sapuna Vilin dar”. A zašto baš “Vilin dar”, setih se da pitam?

- Zato što nas je to ime, jednostavno, samo pronašlo i učinilo nam se najlepšim od svih koje smo smišljali u želji da naši proizvodi imaju priču. Vile i njihove bajkovite moći postale su deo magije onog što naši kupci znaju da dobijaju kupujući proizvode upakovane u kutije “Vilin dar. U tim kutijicama su sapuni sa dušom – gotovo uglas odgovaraju Jelena i Velimir.

Dodaju još i da im je proizvodnja prirodnih sapuna i dalje neiscrpan izvor inspiracije. Kvalitete stvaraju kombinacijom biljnih masti, a dodavanjem etarskih ulja, začina i suvog bilja dobijaju krajnje kombinacije finalnog proizvoda i sapune sa ruzmarinom, lavandom, kozjim mlekom, nevenom, bundevom, makom, medom, jagodom, tu su i sapuni na bazi. ruže, grožđa, pomorandže, anisa, cimeta, a moji sagovornici ističu i  sapun sa eteričnim uljem čajnog drveta, koji je dobar za problematičnu kožu kod tinejdžera.

Na pitanje da li je za preduzetništvo potrebna hrabrost, Jelena odgovara da je za svaki posao potrebno ogromno srce:

- Uz to, i velika želja da se uspe, samopouzdanje – sasvim je dovoljna ta kombinacija.

Na ponovljeno pitanje “A hrabrost?”, sa osmehom kaže: “Naravno!”, jer je hrabrost u njihovom slučaju očigledno nešto što je moralo da se podrazumeva.

Društvene mreže su “sapundžijama” Jeleni i Velimiru ogromna reklama, a svi oni koji prate njihov rad znaju da mogu da ih nađu na FB stranici Vilin dar – prirodni sapuni (https://www.facebook.com/vilin.dar.prirodni.sapuni/?pnref=story), koju sa uživanjem kreiraju. Ipak, kažu, od virtuelnog, mnogo im je bitniji neposredan kontakt sa kupcima, kojima se približavaju na različitim manifestacijama, sajmovima, prodajnim izložbama, karnevalima.

Jelena i Velimir upoznali su se u kraljevačkom kulturno-umetničkom društvu “Kraljevačka riznica” i folklor im je zauvek u srcima. Zato, ako u budućnosti na nekoj od manifestacija, iza nekog štanda sa mirišljavim sapunima od kojih su neki prava remek-dela, ugledate par u nošnji, znajte da ste se susreli sa Banjancima. Doduše, probali su to samo jednom, kažu da su reakcije bile fantastične, ali da je naporno stajti u nošnji za štandom čitav dan.

Proglašavani su Jelena i Velimir, mada time ne vole da se hvale, za najlepši par na Festivalu narodnih nosnji i oglavlja " Biserna grana" u Futogu. Kad ih gledate zajedno, jasno vam je da osim lepote, poseduju i divnu zajedničku energiju. Još vam je jasnije koliko je tačna izreka da “ukoliko čovek kreće u biznis samo da bi napravio novac, najverovatnije neće uspeti”. Ali, daleko najjasnije vam je – zašto su Banjanci, u svom kraljevstvu miršljavih uspeli sapuna, uspeli! Ako neko u ovoj priči  treba da žali, onda je to, možda, jedino mašinstvo koje je već par godina uskraćeno za doprinos koji je Jelena Banjanac, master tehničkih nauka, mogla da mu donese.

                                                            M. M. Dabić

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

 • Gost - Slavica

  Gost - Slavica

  Koristim u svom domacinstvu
  sapune mladog para Banjanac,jako
  su dobri,preporucujem!
  • Ime: Slavica