Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. novembar 2016.

Razvrstavanje podataka o polu na nivou lokalnih malih i mikro preduzeća, osnivanje Fonda za podršku ženskom preduzetništvu i samozapošljavanje žena, tema današnje edukacije

U organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije i Ženske parlamentarne mreže, u Kraljevu je danas održana edukacija čije su teme bile pokretanje rodne statistike prilikom prikupljanja podataka o lokalnim malim i mikro preduzećima, osnivanje Fonda za podršku ženskom preduzetništvu i samozapošljavanje žena, kao i učešće preduzetnica u lancima dobavljača.

Projekat „Uvođenje rodno senzitivnog upravljanja privrednom na lokalnom nivou“ realizuje se uz pomoć kanadske ambasade, a Kraljevo je prvi od tri grada u Srbiji u kojem se ovakve radionice realizuju, a čiji je krajnji cilj stvaranje novi radnih mesta za žene u gradu na Ibru, Vranju i Zrenjaninu.

Brajan Ebel, savetnik ambasadora Kanade u Srbiji istakao je da je projekat koji ambasada Kanade podržava od velike važnosti za unapređenje položaja žena u Srbiji.

- Ponosni smo što u njegovoj realizaciji  sarađujemo sa Udruženjem poslovnih žena Srbije i Ženskom parlamentarnom mrežom, zahvalni zbog visokog nivoa  njihovog profesionalizma i ubeđeni da će projekat biti jako uspešan - naveo je Ebel.

Edukacija je namenjena odbornicama i odbornicima u lokalnim skupštinama zainteresovanim za aktivnosti Ženske parlamentarne mreže, a opštine i gradovi učesnici projekta odabrani su po kriterijumu napretka u realizaciji različitih rodno senzitivnih inicijativa, nivou razvijenosti ženskog preduzetništva, kao i kapacitetima lokalnih samopurava da sprovedu najmanje jednu od ukupno tri definisane mere podrške.

Pozdravljajući učesnike skupa, Marija Obradović, predsednica Ženske parlamentarne mreže istakla je koliko je važno da lokalni budžeti budu rodno senzitivni, navodeći da je sada najvažnije da u republičkom budžetu za narednu godinu budu usvojeni indikatori koji će pokazati koliko novca iz budžeta na svim nivoima odlazi muškarcima, a koliko ženama.

- Neophodno je da poslanice iz republičkog parlamenta i odbornice iz lokalnih skupština budu mnogo glasnije nego do sada i da traže da više novca iz budžeta bude opredeljeno za žene preduzetnice, žene u nauci, žene koje se bave poljoprivredom – rekla je Obradović, pojašnjavajući da to ne znači izdvajanje više novca nego do sada, već pravilniju raspodelu postojećih sredstava.

Lidija Pavlović, predsednica Rodnog saveta za ravnopravnost ocenila je da je današnja edukacija izuzetno važna za žensku odborničku mrežu, koja je u Kraljevu, osnovana pre nešto više od mesec dana, kako bi se odbornice upoznale sa značajem rodnog budžetiranja i svojom ulogom u lokalnim parlamentima.

- Naredne godine radićemo na projektu koji će biti vezan za ekonomsko osnaživanje žena, organizovaćemo edukacije za  žene preduzetnice i žene sa sela, umrežiti ih, saznati njihove probleme i naše mogućnosti da se za rešavanje tih problema izborimo na lokalnom nivou – najavila je Pavlović.

Očekivani rezultati ovog projekta su uvođenje rodne inicijative za podršku žesnom preduzetništvu na nivou lokalnih samouprava.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - boban

    Gost - boban

    Ovakve Projekte u demokratskim zemljama iniciraju i realizuju UDRUŽENJA GRAĐANA!  
    • Ime: boban