Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. novembar 2016.

„Nadam se da ćete vi saslušati mene“, poručio kraljevačkim gimnazijalcima koordinator i predavač u projektu „Još uvek vozim“ Slaviša Savić, koji je od 18-e godine vezan za invalidska kolica

Imao je nepunih 18 godina, dobar automobil i želju, kako sam kaže, da bude frajer. Voleo je brzu vožnju, nije imao vozačku dozvolu, još manje očevu dozvolu da auto pozajmi, nije imao iskustvo. Posle jedne brze vožnje 10. aprila 1993. godine, kada je sa društvom žurio da prvi stignu u diskoteku, imao je samo zadatak da preživi teške povrede! Uzeo je roditeljski automobil bez njihovog znanja, tim autom udario u ivičnjak, koji je, isprevrtavši se – završio u kanalu. A autu su bila petorica mladića: dvojica vezanih sigurnosnim pojasom bili su najlakše povređeni, druga dvojica imala su višestruke prelome, ali se samo Slaviša Savić („I to je pravedno“, reći će, „jer samo sam ja bio odgovoran za sve što nas je snašlo“) – mesec dana borio da preživi. Kad je tu bitku dobio, saznao je da više nikada neće moći da hoda, do potrči. U onu diskoteku nikada nije stigao, nije sa društvom otišao na matursku ekskurziju, nikada nije upisao željeni Mašinski fakultet.

O tome kako je, „zbog dve sekunde dokazivanja pred drugima i uživanja u brzoj vožnji, sve svoje snove i budućnost smestio u invalidska kolica“, Slaviša Savić, koji sada živi u Šapcu i ima 41 godinu, danas je govorio učenicima kraljevačke Gimnazije. U pitanju je projekat „Još uvek vozim“ koji sprovodi Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije.

- Obučili smo jedan broj mladih ljudi, koji su bili žrtve saobraćajnih nezgoda, da mogu svoje lične priče, kroz koje su protkani svi segmenti vezani za bezbednost saobraćaja da pričaju mladima – rekao je Savić za portal Krug.

Cilj kampanje, koja se u Kraljevu sprovodi preko Saveta za bezbednost saobraćaja, jeste da mladi shvate ozbiljne posledice nepoštovanja saobraćajnih propisa.

- Svi mi srednjoškolcima ukazujemo na naše propuste, ne govorimo im šta treba da čine, jer to njihovi profesori i instruktori za vožnju već dosta dobro rade, ali – mladi nisu svesni, ukoliko naprave grešku, kakve će posledice imati. Iz našeg primera to mogu da vide – poručio je Savić.

Dušan Đedović, član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva podsetio je da su slična predavanja u Kraljevu organizovana već dva puta u Elektro-saobraćajnoj tehničkoj školi i da su bila odlično prihvaćena.

Na nivou Srbije obučeno je 15 edukatora kao što je Slaviša, od kojih se sedam uključilo u kampanju koja podrazumeva tribine po školama. Slaviša je kraljevačkim gimnazijalcima, bez patetike, opisao svoj život pre nesreće, dane i mesece posle nje kada više nije video smisao života, a onda i svoj način da se uzdigne i nastavi dalje. U međuvremenu je uspeo da završi srednju mašinsku školu, ali i danas žali što se njegovo formalno obrazovanje tu završilo, sreo je ljubav svog života, oženio se, danas imaju sina srednjoškolca.

- Nisam mogao da ga naučim da vozi bicikl, da mu pokažem kako se pucaju penali, da mu ličnim primerom usadim ljubav prema fudbalu. Ostao sam uskraćen za toliko toga, samo zbog toga što sam jednom žurio i mislio da je moj život samo moj. Ni danas ne smem da zamišljam šta sam uradio životima svojih roditelja i sestre te aprilske noći 1993. kada im je policija pokucala na vrata i rekla im da se borim za život – iskren je Savić, koji je danas predsednik Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga i od tog posla zarađuje za život.

Dve ovakve tribine danas su održane i u Poljoprivredno-hemijskoj školi „Dr Đorđe Radić“, a ja želim da verujem da su sve ono što je danas izgovoreno – učenici zapamtili zauvek i da će se opomene, koju im je iz svojih invalidskih kolica ispričao Slaviša, setiti kad god budu u prilici da pritisnu papučicu gasa, da (se) voze bez vezanog pojasa ili u društvu osobe koja za volan seda u alkoholisanom stanju.

 

                                                M. M. Dabić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Ružica

  Gost - Ružica

  priča vredna pažnje i pohvale! hvala vam
  • Ime: Ružica
 • Gost - MKV1

  Gost - MKV1

  Posledice loših postupaka treba redovno pokazivati mladima, u skladu sa uzrastom i aktuelnim izazovima. Ovakvi primeri, iz prve ruke, bez "šminkanja", sigurno su najdelotvorniji, uz moguć dodatak fotografija i video zapisa. Šok terapija je često jedina korisna.

  Naravno, ne treba zaboraviti i "odrasle", jer suviše često svojim postupcima pokazuju kako se lako zaborave i postupaju nezrelo, pri čemu nanose bol i povrede, drugima i sebi, previše često i sa tragičnim ishodom.

  • Ime: MKV1