Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. februar 2017.godine

Tribina „Studiram, putujem, upoznajem EU“ u biblioteci «Srefan Prvovenčani», deo je projekta „Euteka – EU u vašoj biblioteci“, srednjoškolcima predočene mogućnosti za studiranje i volontiranje u EU

Srednjoškolci i studenti iz Kraljeva imali su priliku da se u kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ informišu o tome kako mogu da studiraju na univerzitetima Evropske unije, ko može da dobije stipendiju, gde je moguće volontirati i živeti u Evropi. Ove informacije bile su glavna tema tribine „Studiram, putujem, upoznajem EU“ koja je organizovana u biblioteci kao deo aktivnosti projekta „Euteka – EU u vašoj biblioteci“.

O ovoj temi, za koju postoji sve veće interesovanje u Srbiji, mladim Kraljevčanima je govorio Goran Bogunović, predstavnik Fondacije Tempus, koja u Srbiji sprovodi Erazmus plus, program Evropske unije za finansiranje projekata iz obrazovanja. On je ponovio da postoje dva vida pohađanja studija kroz Erazmus plus program – studentska razmena, koja je moguća nakon druge godine osnovnih studija i celokupne master ili doktorske studije. Od ove godine, Srbija je uključena i u programe mobilnosti za nastavnike osnovnih i srednjih škola pa je, tako, prosvetarima omogućeno da odu na višenedeljne boravke u škole u zemljama EU i tamo se upoznaju sa načinom rada svojih kolega. Ove jeseni će otići prva grupa prosvetnih radnika u škole u zemljama Evropske unije.

Osim prilika za studiranje, Kraljevčanima su predstavljene i mogućnosti za volontiranje u evropskim zemljama kroz Evropski volonterski servis. Kako je u publici bio znatan broj đaka iz Umetničke škole, Gimnazije, Ekonomske i Medicinske škole, to je interes za programe volontiranja, ali i boravak u letnjim kampovima, bio posebno izražen.

Na tribini je učestvovao i predsednik Kancelarije za mlade Kraljeva, Nikola Radević koji je rekao kako je kod nas sa značajnim zakašnjenjem počelo sprovođenje sistemske politike uključivanja mladih u javni život, pa je kraljevačka Kancelarija za mlade otvorena tek 2013. godine. On je najavio da će se ove godine u ovom gradu prvi put raditi strateški dokument koji se tiče mladih ljudi.

- Kraljevo će ove godine dobiti Omladinski klub, kao i Info centar u kom će mladi ljudi moći da se informišu o temama koje su za njih važne - rekao je Radević.

 

Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ članica je mreže Euteka biblioteka koje imaju podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji u pružanju tačnih informacija građanima o Evropskoj uniji i procesu evrointegracija naše zemlje. Pre tribine ovoj biblioteci je donirana polica za smeštaj publikacija o EU koja predstavlja samo deo opreme koju će Delegacija Evropske unije u Srbiji donirati svim članicama Euteka mreže, kako bi one u svom prostoru formirale lokalne info punktove o EU.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments