Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. mart 2017.

Godinama Golub Cvetković, iz Podunavaca kod Kraljeva, hrani par labudova na bari pokraj Zapadne Morave, ali su od Golubovog jata ostale samo tri ptice

Na Ibar kod Kraljeva, pre desetak dana, sleteo je jedan labud kome su, zbog blizine velike pijace, ribolovci dali nadimak Kvitar. Brzo se odomaćio i pripitomio, prilazi šetačima pokraj reke i uzima hranu čak i iz ruke. Najčešće mu se nude komadići hleba, pa se pročula priča da za labudove ovakva vrsta ishrane nije dobra. Pitali smo o tome i Goluba, dobričinu čije je prezime Cvetković i koji više od šest godina hrani Lazu i Bisu, labudove koji godinama žive u blizini njegove kuće u selu Podunavcima kod Vrnjačke Banje, na bari pokraj Zapadne Morave.

Tačno je, zbog sadržaja kvasca i aditiva hleb nije pogodan za ishranu labudova, pa Kraljevčanima poručujem da ga hrane hlebom, ali bez kvasca kojeg, verujem, u gradu nema. Zato ja najbolje davati mu žitarice, pšenicu ili kukuruz – kaže Golub Cvetković.

Pitamo Goluba i kako su njegovi labudovi o kojima smo pre skoro pet godina pisali.

Ovde su još Lazo i Bisa. A, sa njima je i njihov mladunac Ostoja, nazvan tako jer je jedini ovde ostao. NJegovog brata i sestru je pre dve godine neko upucao i odneo. Kako sam pouzdano čuo, preparirani su tamo negde po Vojvodini – objašnjava nam Cvetković.

Novina je nažalost i da je Lazo ostao bez jedne noge.

Upecali su ga prošle godine ribolovci i teško povredili. Udica i jak najlon su mu ostali u nozi, pa smo moj otac Zoran i ja morali da ga nosimo kod veterinara. On ga je operisao i Lazo je ostao u životu. Međutim, ta noga mu je ove zime, valjda zbog atrofije, otpala. I, tako ima ljudi koji ove prelepe ptice uznemiravaju, u poslednje vreme naročito oni koji kradu šoder u blizini bare – žali nam se Golub.

Inače, podsećanja radi, zanimljiva je i priča kako je ovaj par labudova došao na Podunavačku baru.

Bilo je to pre šest godina i tada je ovde sletelo dva para. Ali je samo labud, sada zvani Lazo, ostao sa ženkom. Nažalost, labudicu u jesen 2010. godine lovci ubijaju a njega ranjavaju. Tako sam, ranjen i bez hrane ne bi preživeo da nisam počeo da ga hranim i svakodnevno dolazim sa porcijom kukuruza na obalu bare. Bacao sam par dana kukuruz u vodu dok nije počeo i da mi prilazi i onda sam mu dao i ime Lazo – priča naš sagovornik.

Ponovio nam je i priču o tome da je taj usamljeni labud jedva uz njegovu pomoć prebrodio tu prvu zimu, što zbog hladnoće, što zbog lovaca čija je meta često bio. I, pred kraj te zime 2011. godine Lazu je posetilo oveće jato, njih dvanaest. Uprkos tvrdnjama o ljubavnoj vernosti ove ptice i mišljenju čak i stručnjaka da nikada, ni posle uginuća partnera, ne biraju drugog mužjaka ili ženku, labud Lazo je to pravilo prekršio. Izabrao je jednu ženku, koja je ostala sa njim i kasnije dobila ime Bisa. Njih dvoje su, baš na Veliki petak, pred Uskrs 2013. godine izlegli četvoro mladih, ali jedno je ubrzo zgrabio orao, a dvoje, kako smo na početku već objasnili, lovci su upucali. Tako je sada sa ovim parom ostao samo Ostoja.

Njihov brižni čuvar je, inače, dugo bio nezaposleni metalostrugar, a živi sa ocem i majkom na imanju od oko pola hektara. Ceo prinos kukuruza koji seje na desetak ari uglavnom troši za labudove.

Svakog dana mi je potrebno dva kilograma kukuruza. Kad bi nestalo u mom ambaru, „prosio sam”, najviše od vlasnika raznih firmi. Davali su mi, neko džak, neko desetak, dvadesetak kilograma. No, nedavno sam se zaposlio u firmi „Amiga” u Kraljevu i mogu da kupim kad mi nestane kukuruza tako da nikoga više ne opterećujem. Ali, voleo bih da opština Vrnjačka Banja zaštiti i baru i ove ptice, jer sve ovo što radim je privatno, a postalo je atrakcija i za banjske goste – poručuje Cvetković.

tekst I fotografija: Miroljub Dugalić

 

izvor: “Politika online” (http://www.politika.rs/scc/clanak/375565/Kad-samo-Golub-brine-o-Lazi-Bisi-i-Ostoji)

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Light Snow Showers, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
96%     2.2 m/s     33.017 bar
Forecast
SUB Low: 0 °C High: 2 °C
NED Low: -10 °C High: 0 °C
PON Low: -11 °C High: -3 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -8 °C High: -2 °C
PET Low: -5 °C High: 0 °C
SUB Low: -4 °C High: 0 °C
NED Low: -5 °C High: 0 °C
PON Low: -3 °C High: 2 °C