Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. mart 2017.

Potpisan sporazum o regulisanju prava i obaveza povodom otvaranja Centra za konsultativnu nastavu između grada Kraljeva i Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

Sporazum o otvaranju Centra za konsultativnu nastavu, koji će raditi u objektu osnovne škole “Jovo Kursula” danas su potpisali gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i dekan ovog fakulteta Vladan Mihajlović.

Kako je Sporazumom regulisano, Pravni fakultet se obavezuje da, počev od 1. oktobra ove godine, u Kraljevu organizuje nastavni proces i sveukupne nastavne aktivnosti, koje obezbeđuju uspešnu realizaciju nastavnog plana i programa, kao i edukaciju studenata u savlađivanju gradiva.

Dekan Mihajlović zahvalio se na predusretljivosti predstavnicima gradske vlasti koji su, kako je rekao, zaslužni što je do sporazuma brzo došlo.

- U Kraljevu živi veliki broj raseljenih sa Kosova i Metohije i računamo na njih, ali i na mlade Kraljevčane koji su privrženi svom gradu i ne bi ga napuštalikad krenu na studije – rekao je Mihajlović, ističući da je to dobra vest i za roditelje koji nemaju dovoljno sredstava da svoju decu šalju na studije u druge gradove.

Onima koji imaju predrasude prema kosovskim fakultetima, Mihajlović je poručio da oni imaju sjajne profesore i plejadu mladih kadrova, perspektivnih i ambicioznih, što je, kako je rekao, pretpostavka za kvalitetno studiranje.

Na pitanje šta izraz “konsultativni centar podrazumeva”, Mihalović odgovara da je u pitanju “korak da ova visokoškolska ustanova bude akreditovana, a akreditacija je proces za koji je potrebno neko vreme”.

- Konsultativni centar podrazumeva dnevna predavanja i ispite u školi koju ćemo koristiti, a ne neke vikend varijante – ističe Mihajlović.

Prema oceni gradonačelnika Terzića, ovo je rezultat i njegovih ličnih obećanja da će raditi na razvijanju Kraljeva kao studentskog centra. U tom smislu, on je dodao da će Kraljevo biti grad otvoren prema svim fakultetima i visokoškolskim instiucijama koje nastoje da ovdeotvore svoja odeljenja ili da Kraljevo bude njihovo sedište.

- Postalo je gotovo pravilo da studenti iz Kraljeva, po završetku fakulteta ostaju u velikim, ali i u manjim gradovima. Ostaju tamo da razvijaju ta mesta, dok Kraljevo ostaje bez mladih i obrazovanih ljudi – istakao je Terzić, izražavajući nadu da će mladi Kraljevčani sada imati veći izbor prilikom upisa fakulteta i da će moći da ostanu u svom gradu da stiču znanje i diplomu, a da njihovi roditelji imaju manji trošak.

Školarina će kako je danas saopšteno iznositi 60.000 dinara, a studenti će moći da je plate u više rata.

Na novinarsko pitanje koliko bi proces akreditacije Centra za konsultativnu nastavu u Kraljevu mogao da potraje,kako se ne bi esilo da studenti stiču bezvredne diplôme, dekan Pravnog fakulteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici odgovara da je to u domenu Akreditacione komisije.

- Kad se prikupi sva neophodna dokumentacija vezana za verifikaciju ustanove, a mi sve to za svoj studijski i master program i doktorske studije imamo, sve je prosta matematika. Sve zavisi i od grada, jer kad imate podršku sredine sve ide lako. Bitno je da fakultet ispunjava sve uslove i još kad se “stvar malo pogura”, neće biti nikakvih prepreka, ali to traži neko vreme – kaže dekan Mihajlović.

I gradonačelnik Terzić dodaje da Pravni fakultet iz Kosovske Mitrovice poseduje sve dozvole za izvođenje nastave i akreditaciju, kao i da odeljenje koje se osniva u Kraljevu kao konsultativni centar poseduje sve dozvole za taj nivo rada.

- Fazno će se ići u dobijanje akreditacije i za izvođenje nastave u odeljenju u Kraljevu. Sve je do sada išlo legalno, uostalom, zar očekujete nešto drugo od Pravnog fakulteta? – pitao je gradonačelnik Kraljeva.

Prema rečima Ivice Milinkovića, direktora osnovne škole “Jovo Kursula” interes grada da dobije i ovaj centar je nesporan.

 

- U neposrednoj blizini smo Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo, menze Iistudentskog centra, i tu smo da pružimo dobre materijalno-tehničke uslove I da obezbedimo prostor. Već smo počeli da radimo na tome i imamo dovoljno prostora da se i nastava u osnovnoj školi odvija neometano, a sve ostalo je stvar dogovora fakulteta I naše škole – rekao je Milinković.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Sunny, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:22 am   |   Sunset: 6:39 pm
91%     1.8 m/s     33.220 bar
Forecast
SRE Low: 10 °C High: 27 °C
ČET Low: 10 °C High: 26 °C
PET Low: 11 °C High: 26 °C
SUB Low: 13 °C High: 28 °C
NED Low: 11 °C High: 21 °C
PON Low: 9 °C High: 25 °C
UTO Low: 9 °C High: 15 °C
SRE Low: 6 °C High: 13 °C
ČET Low: 5 °C High: 14 °C
PET Low: 5 °C High: 20 °C