Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. avgust 2017.

Populaciji mladih od 15 do 30 godina najveći problem je nezaposlenost, tek svaka peta mlada osoba se zaposli na poslu za koji se školovala, a i dalje najveći broj njih bi da se zaposli u državnoj službi ili da ode u Zapadnu Evropu

Prema zvaničnoj statistici, među nezaposlenima u Srbiji je 146.000 mladih, četvrtina od ukupnog broja, a najviše ih je, 33 odsto, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Istraživanje pokazuje da i dalje najviše njih želi da se zaposli u državnoj službi, a kada završe školovanje 56 odsto njih ne zaposli se u struci.

Ovo su podaci istraživanja koje je (povodom 12. avgusta, Dana mladih, koji se u svetu obeležava od 2007. godine)  prezentovala Krovna organizacija mladih Srbije. Altenativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji zasnovan je na istraživanju sprovedenom od maja do jula ove godine. Na onlajn upitnik odgovorilo je oko 400 mladih koji imaju između 15 I 30 godina.

Prema istrraživanju, obrazovnim programom zadovoljno je svega osam odsto mladih ljudi. Ostali su naveli da nemaju podsticaj da uče, ”zato što se znanje u Srbiji ne vrednuje”, pa više od dve trećine anketiranih (oko 70 procenata) želi da se odseli iz mesta u kome živi, a najviše njih mašta o budućnosti u Zapadnoj Evropi. Svakog dana internet koristi 98,1 odsto mladih.

Prema ovim podacima, 60 odsto mladih uoopšte ne zarađuje i žive sa roditeljima. Svaki peti mad čovek živi u iznajmljenom stanu, ali postoji i deset odsto onih koji već imaju svoj stan.
Istraživač KOMS Boban Stojanović iznosi zabrinjavajući podatak iz istraživanja da tek svaki treći mladi čovek u Srbiji smatra da je demokratija najbolji oblik vladavine, a gotovo isto toliko, 32 odsto, misli da nije. Rezultati pokazjuju I da su mladi zainteresovani za politiku, ali ne veruju srpskim političarima, a tek svaki četvrti ima pozitivan stav prema Evropskoj uniji.

Većina od 60 odsto mladih je veoma zainteresovana za politiku, ali troje od četvoro se izjašnjava da nemaju osobu u političkom životu Srbije kojoj veruju, dok nešto više poverenja imauju u institucije, najviše u vojsku.

Među mladima 11 odsto su učlanjeni u neku stranku, pet odsto su bili u stranci pa su je napustili, tri odsto planira da se učlani, a 72 odsto ima veoma negativan stav prema partijama. Da je Srbiji potreban jak vođa misli 39 odsto mladih.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Partly Cloudy (day), 19 °C
Current Conditions
Sunrise: 4:56 am   |   Sunset: 8:23 pm
44%     1.8 m/s     33.119 bar
Forecast
NED Low: 10 °C High: 20 °C
PON Low: 8 °C High: 22 °C
UTO Low: 13 °C High: 18 °C
SRE Low: 14 °C High: 17 °C
ČET Low: 13 °C High: 20 °C
PET Low: 12 °C High: 22 °C
SUB Low: 14 °C High: 22 °C
NED Low: 15 °C High: 23 °C
PON Low: 14 °C High: 25 °C
UTO Low: 15 °C High: 26 °C