Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. septembar 2017.

U zgradi Gradske uprave u Kraljevu danas je organizovana dodela ugovora za program stručne prakse (22) i subvencije za samozapošljavanje (64), koje je ove godine iskoristio veći broj nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih osoba

Kraljevčanka Tamara Radić je odlučila da u svet preduzetništva uđe posle saradnje sa domaćim dizajnerima, jer se trudila, izgarala i, na kraju, shvatila da u tom poslu svako misli samo na sebe, a da ona nije pokrivena ni plaćenim porezima i doprinosima.

- U februaru ove godine sam presekla i odlučila da pokrenem sopstveni biznis i sada proizvodi ručno rađene haljine od čipke, svile, tafta, po želji kupaca, a imam i svoje sezonske kolekcije – zadovoljna je Tamara.

Ona je samo jedna od 64 onih koji su danas dobili ugovore za subvenciju za samozapošljavanje u Kraljevu, koja iznosi 180.000 dinara, a 22 je dobilo ugovore za stručnu praksu.

Za rešavanje problema nezaposlenosti, Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojila je ove godine u Kraljevu 75 miliona dinara, što je omogućilo da se, ili u programe obrazovanja i obuka, ili u programe zapošljavanja uključi više od 500 lica, rekao je danas u Kraljevu direktor Nacionalne službe za zapošljavanje na nivou Srbije – Zoran Martinović, koji je prisustvovao dodeli ugovora.

On tvrdi da je u Srbiji i Kraljevu, kroz različite programe, smanjen broj nezaposlenih i da je broj od oko 628.000 nezaposlenih u Srbiji – najmanji broj u poslednjih 25 godina. Sa 12 miliona dinara iz gradskog budžeta ovim programima se pridružila i lokalna samourava, zahvaljujući čemu su danas dodeljena 64 ugovora za samozapošljavanje i 22 za program stručne prakse.

Ove godine, kako je rekao, programima zapošljavanja treba da bude obuhvaćeno blizu 25.000 lica sa evidencije NSZ. Prednost su za ostvarivanje prava na subvenciju, imali mlađi od 30 godina (ima ih na evidenciji oko 22 odsto) i stariji od 50 (kojih ima više od 30 odsto na evidenciji NSZ), nekvalifikovani, polukvalifikovani, osobe sa invaliditetom.

- Najbitnije je da je veliki broj ljudi odlučio da samostalno krene u posao, da ima inicijative među ljudima i da su to oni koji ne očekuju posao u javnim službama, preduzećima i ustanovama, već da samostalno žele da započnu posao od kog  mogu da žive – poručio je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, izrazivši nadu da će vedina njih uspeti da održi započete biznise, da ih razvije i da zaposle neke druge, mlade ljude.

Terzić kaže da je u Kraljevu smanjen broj nezaposlenih za devet procenata i da je u pitanju  proširenje kapaciteta postojećih proizvodnih pogona u Kraljevu.

- U narednom periodu očekujem i otvaranje novih proizvodnih pogona, što je i suština posla u oblasti privrede, jer proizvodna mesta pokreću i grad, i državu – istakao je Terzić.

Prema rečima Snežane Prelić, direktorke kraljevačke filijale NSZ, na njihovoj evidenciji se nalazi 17.127 lica (zajedno Kraljevo, Raška i Vrnjačka Banja). Na evidenciji NSZ u Kraljevu nalazi se 11.375 osoba, a među njima su najbrojniji oni sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme i niskokvalifikovani.

- Pokušavamo da iz godine u godinu, ulaganjem u kvalitet ljudskih resursa, povećavamo mogućnosti za njihovo zapošljavanje. To činimo kroz informativne, edukativne seminare i obuke koje NSZ organizuje, a zainteresovanost za sve te programe, sve je veća – istakla je Prelić.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Partly Cloudy (day), 19 °C
Current Conditions
Sunrise: 4:56 am   |   Sunset: 8:23 pm
44%     1.8 m/s     33.119 bar
Forecast
NED Low: 10 °C High: 20 °C
PON Low: 8 °C High: 22 °C
UTO Low: 13 °C High: 18 °C
SRE Low: 14 °C High: 17 °C
ČET Low: 13 °C High: 20 °C
PET Low: 13 °C High: 21 °C
SUB Low: 14 °C High: 22 °C
NED Low: 16 °C High: 25 °C
PON Low: 14 °C High: 25 °C
UTO Low: 17 °C High: 27 °C