Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

5. oktobar 2017.

U nekim evropskim gradovima sa mostova su poskidani katanci kojima je ljubav zaključana, a Vrnjčani će od njih izliti bistu pesnikinji Desanki Maksimović

Nisu samo zaljubljeni čuli za ,,Most ljubavi“ i ljubavnu priču vezanu za tu građevinu u Vrnjačkoj Banji. O tome se godinama govori i piše, čak je legenda o davnoj ljubavi i ovom mostu zabeležena i u američkom ,,Njujork tajmsu“. A, svagog dana, na obe strane, na metalnim ogradama tog mostića, u centru banje zasijaju novi katanci. Mladi, a bogami i stariji zaljubljeni parovi ovde ih kupuju, ispisuju imena i zaključavaju svoju ljubav, želeći da bude večna i srećna. Onda jedan ključ bacaju sa mosta u omanju Lipovačku reku, a po jedan čuvaju.

Kod nekih je ljubav toliko jaka da ni katanac nije dovoljan pa su je, primećujemo na ogradi mosta, recimo, izvesni Ivan i Milica zaključali čak ,,lavljom kandžom“. Ne zna se, naravno, koliko je ljubavi sačuvano, a koliko ,,otključano“. U banjskoj turističkoj organizaciji kažu da ima slučajeva da se zaljubljeni odljube i pokaju, pa katanac ukljanjaju. Navode tako primer jednog dede, koji je nedavno tražio da mu pomognu u pronalaženju katanca, kojim je njegova unuka ovde zaključala ljubav sa svojim momkom. Jer, on je namerio da katanac ukloni, da, kako je objasnio, ,,ljubav otključa zato što taj momak nije za nju, za njegovu dobru unuku“.

No, sporadnični su, ipak, slučajevi pokajanja i otključavanja ljubavi, pa je broj katanaca, posle deset godina, narastao na nekoliko hiljada i sada pod pod tim ljubavnim teretom ,,pati“ i most. U najboljem slučaju, moguće je da njegova metalna ograda popusti, jer ni projektanti, ni graditelji nisu predviđali da će ova banjska ćuprija imati i ovakvu namenu, nego da će, poput ostalih tridesetak vrnjačkih mostića, spajati ljude i obale preko Vrnjačke i Lipovačke reke. Uprkos toj nevolji, Vrnjčani, ipak, neće katance ukloniti ili zabraniti zaključavanje ljubavi, poput gradskih vlasti u Parizu, Rimu, Pragu... 

- Jesmo i mi primorani da, kako bi most rasteretili, povremeno određeni broj katanaca uklanjamo, a počesto i grozdovi katanaca sami pod teretom otpadaju. Ali, ne bacamo ih, već čuvamo i namera nam je da od te bronze izlijemo bistu pesnikinji Desanki Maksimović – kaže Goran Karavesović, iz banjske turističke organizacije.

Zašto ovoj pesnikinji? Zato što je ona, inspirisana ljubavnom pričom iz Vrnjačke Banje tokom boravaka u ovom mestu napisala jednu od najlepših ljubavnih pesama pod naslovom , ,,Molitva za ljubav“. I, zato je na jednom od stubova mosta ispisan i stih pomenute pesme: ,,Zaklopi dušu moju sad k’o zlatnu škrinju, načini je ljubavi hram“.

A, ta legenda, kojom je pesnikinja bila dirnuta i inspirisana, ovim turističkim mestom  i okolinom, kruži ceo vek. Mnogi je znaju i rado će vam prepričati da su se, pred početak Prvog svetskog rata, u Vrnjačkoj Banji zavoleli oficir Relja i učiteljica Nada. Zavoleli se i jedno drugom obećali, a na pomenutom mostu često sastajali. No, rat je ovu ljubav prekinuo, jer Relja po komandi odlazi na front u Grčku. Čekala ga je, čekala lepa učiteljica. Rat je okončan, ali se on ni tada nije vratio. Ne zbog stradanja u borbi već, kako se doznalo, zbog nove ljubavi. Zaljubio se oficir Relja u jednu Grkinju, sa njom se oženio i tamo ostao. A, Nada je, zbog prevelike tuge, patila, kopnela i usamljena umrla.

Ta priča se, eto, decenijama ponavlja, mnoge u dušu dirne i vezuje se za ovaj most, navodno, za njihovo sastajalište. Stoga je on, najpre, bio simbol ljubavne prevare, raskida i patnje, a da ne bi bilo tako i sa njihovom vezom zaljubljeni parovi na njega kače ove ljubavne zaklope. Na njemu se, poslednjih godina, a u ime ljubavi, recimo uvek povodom Dana zaljubljenih i na dan rođenja Desanke Maksimović, održavaju i prigodne manifestacije, naravno sa porukama u znaku srca i strele...

autor: M. Dugalić 

 

izvor: „Politika“ 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments