Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. oktobar 2017.

Deca puno vremena provode na telefonu ili računaru, stručnjaci kažu da to može biti gubljenje vremena ili početak buduće karijere jednog školarca, a na roditeljima je da ih usmere na pravi put; u Kliker centru Kraljevo – znaju kako

Napredak tehnologije nametnuo je da deca vrlo rano nauče da koriste mobilni telefon ili kompjuter, a da bi se normalno razvijala, nije najbolje zabraniti im da te uređaje koriste, već ih treba usmeriti da na najbolji način iskoriste ono što svakodnevno rade.

Nema roditelja koji, dok gledaju svoju decu, koja kao da su rođenjem srasla sa mobilnom telefonima i računarima, ne ne brinu zato što njihovi sinovi i kćerke provode previše vremena „zarobljeni“ modernom tehologijom. To, zaista, može biti gubljenje vremena ili početak njihove inženjerske karijere, a stručnjaci poručuju da je na roditeljima da decu usmere na pravi put i da postoje odgovori na pitanja: zašto decu učiti programiranju ili koliko je ono važno i perspektivno za moje dete?

Dokazano je da deca najbolje uče kroz igru, a odabirom odgovarajućih igara i alata možete podstaći analitičko razmišljanje, unaprediti njihove veštine rešavanja problema i probuditi interes za programiranje, elektroniku, robotik Programiranje je i način razmišljanja – upoznavanje “kuka i kvaka” sveta 21. veka. i postaće sastavni deo mnogih aktivnosti, bilo da je u pitanju razvoj softvera, naučno istraživanje, analiza podataka, rešavanje problema, pa čak i igranje i umetnost. Bez programiranja, poznavanje sveta budućnosti biće samo površno, i sprečiće nas da budemo deo tog sveta – svešćemo se samo na njegovog prolaznog gosta.

ZAŠTO DECA DA UČE PROGRAMIRANJE?

Kraljevo ima „Kliker“ – centar za kreativno razmišljanje u kojem saznajemo da, iako možda deluje neverovatno, deca mogu da nauče sama da kreiraju igrice koje igraju, prave web sajtove i mobilne aplikacije. Time, već kao mali stiču osnovna znanja o kompjuterima, tehnologiji i razvijaju svoje sklonosti ka profesiji budućnosti i da isto onako kao što uče maternji i strane jezike, najranijeg uzrasta deca treba da uče i programske jezike, jer programiranje pruža razumevanje i stvaranje novih tehnologija, a ne samo njihovo korišćenje.

U Kliker centru u Kraljevu, nakon besplatnih kurseva koje su početkom ove godine organizovali u saradnji sa Inicijativom za lokalni razvoj ove jeseni počeli su sa redovnim radom u gradu na Ibru. Za besplatne radionice vladalo je veliko interesovanje, a na ovom linku možete pogledati utiske dece koja su kurseve pohađala i njihovih roditelja.

 

Deca koja su već prošla besplatne kurseve, posle početnih lepih iskustava zainteresovana su za više kurseve u Kliker centru.

KOME SU KURSEVI NAMENJENI?

Kliker kursevi su, zapravo, zanimljivi načini učenja osnova kompjuterskog programiranja i robotike i namenjeni su deci od šest do 18 godina, a za sve uzraste postoji određeni program. Program kurseva informatike i računarstva zasnovan je na metodologiji nastaloj na najprestižnijem američkom tehnolškom insttutu Univerziteta Masačusets. Časove u Kraljevu, gde se radi po istom programu kao i u Kliker centru u Beogradu, držaće profesor matematike i informatike iz Kraljeva. Svako dete imaće lap top na kojem će raditi programe, igrice, aplikacije i moći će da pokažu svojim roditeljima šta su na časovima radili, a deca polaznici na časovima robotike imaće po jedan Mbot robot na kojem će vežbati i učiti. Sve što nauče deca će moći da podele na YouTube, ili na društvenim mrežama.

PROGRAMIRATI ZNAČI RAZMIŠLJATI

Metoda učenja, kažu, stimuliše kreativnost, dečju maštu, interesovanje za rešavanje problema i osnovne principe programiranja, a deca uče da sama prave video igrice, animacije, sajtove. Osim toga uče sa da naučene principe razmišljanja primene ne samo u okviru informacionih tehnologija, već u svim aspektima života.

Učenje programiranja, kažu stručnjaci, nije toliko komplikovano i nedostupno kako prečesto verujemo. Programiranje može da nauči svako ko se interesuje i sebe pronalazi u tome. Ono razvija način razmišljanja koji je koristan za generalno razumevanje tehnologije, predstavlja jedan pristup rešavanju problema i pomaže nam u razumevanju kako najbolje da funkcionišemo u tehnološkom okruženju.

Osim toga, osnovne veštine programiranja će biti potrebne za mnoga zanimanja budućnosti. Svetska istraživanja predviđaju manjak tehnološki obrazovne radne snage od skoro dva miliona do 2018. godine, dok se broj njima namenjenih poslova povećava neverovatnom brzinom.

Svakodnevno, u proseku, u Srbiji dnevno bude oko 200 oglasa u kojima se traže zanimanja vezana za informacione tehnologije. Zato većina roditelja i odlučuje da svom detetu pruži najbolju osnovu za dalje naredovanje i usavršavanje u najtraženijim profesijama.

Evo koja iskustva mali programeri izdvajaju kao najlepša sa kurseva koje su završili:

KAKO SE UPISATI NA KURS?

U toku je upis na Kliker kurseve. Kliker – centar za kreativno razmišljanje u Kraljevu se nalazi prizemlju Poslovnog centra Melos (bivši Dom društvenih organizacija). Više informacija o programima možete videti na www.klikercentar.rs ili na FB strani Kliker centra Kraljevo https://www.facebook.com/klikercentarkraljevo/

Kliker centar ima i kancelariju u kojoj će roditelji moći da čekaju decu dok časovi traju. Termini će biti prilagođeni obavezama dece u školi i najverovatnije će biti subotom, ili – ako roditeljima tako bude odgovaralo i radnim danima.

Za zainteresovane, uz poruku da je programiranje za decu učenje veštinama 21. veka, informacija da detalnjije mogu da se raspitaju o programima i kursevima na telefon 061 282 60 02 ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments