Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. oktobar 2017.

Dragana Veljović, proizvođač «Rakije iz Rakije», predstavljala je našu zemlju na Slow Food Kongresu u Kini, čiji je jedan od zadataka da pokaže kako svako može da pomogne u zaustavljanju pregrevanja planete i da spreči da trećinu proizvedene hrane - bacimo

U kinesku provinciju Sečuan, čije ime doslovno znači četiri reke i već pokazuje da je reč o delu najmnogoljudnije zemlje na svetu koji o prirodi i planeti izuzetno vodi računa, na Sedmi Slow Food (Spora hrana) kongres, u grad Čengdu stigli su predstavnici 90 zemalja, koje su bile najaktivnije između dva kongresa i imaju najveće članstvo. Srbija je prvi put imala svog predstavnika – Draganu Veljović, liderku konvivijuma «Gledić», koja je, osim na kongresu učestvovala i na sastancima novosnovane fondacije Slow Food Balkan (zajedno sa predstavnicima Hrvatske, Makedonije, Albanije, Turske, Bugarske).

- Bili smo predstavnici zemalja koje su najviše slične jedna drugoj i najviše smo se družili – prenosi svoje utiske za portal Krug Dragana, dodajući da je na Kongresu najviše reči bilo o kimatskim promenama, o uticaju proizvodnje hrane na te promene i na uključivanje pokreta «Slow Food» u proces promene klime, jer «ne može biti ni kvaliteta, ni dobre hrane bez poštovanja prema životnoj sredini, prema resursima i ljudskom radu».

Tiče se svih nas. Promena klime je trenutna kriza koja zahteva zajednički trud celog čovečanstva. Svaki od naših izbora može napraviti razliku zato što je zbir svih naših pojedinačnih dela ono što će dovesti do promene”, poručio je predsednik Slow Food-a, Karlo Petrini, upozoravajući da je globalno zagrevanje stvarnost i da promena klime neće stići u nekoj neodređenoj budućnosti, već je sadašnja izvesnost.

Spora Hrana zvanično lansira "Meni Promene" širom sveta, a to je prva međunarodna kampanja kojom Slow Food želi da pokaže da počevši od hrane, svako od nas može i mora da naravi razliku i tako pomogne u zaustavljanju pregrevanja planete. Spora Hrana podržava i daje na značaju malim proizvođačima kvalitetne hrane koji poštuju životnu sredinu, vodi projekte na terenu da bi zaštitila biodiverzitet, promoviše hranu i obrazovanje o životnoj sredini, sarađuje sa šefovima kuhinja i pretvara druželjubivost u sredstvo za podizanje svesti i utiče na međunarodnu politiku.

PROIZVODNJA HRANE UZROK PROMENE KLIME

Ekstremni vremenski događaji već su postali nova svakodnevnica, a poljoprivreda je odgovorna za 21% ukupnih svetskih emisija gasova.

- Jedan od glavnih razloga promene klime jeste proizvodnja hrane, koja u isto vreme trpi ogromne negativne posledica zbog toga. Glavni izvor ispuštanja štetnih gasova (40 odsto) je crevna fermentacija, zbog metana koji proizvodi stoka tokom varenja, dok je primena sintetičkih đubriva odgovorna za 13% svih emisija poljoprivrednih gasova. Zato je smanjenje štetnih gasova je obaveza, a svako od nas može da doprinese tako što će pokušati da prioritet da lokalnoj proizvedenoj hrani -  kaže Dragana.

Predstavnici 90 zemalja na kongresu u gradu Čengdu u kineskoj pokrajini Sečuan, predstavnici mreža Slow Food i Terra Madre zalagali su se za širenje individualnih i kolektivnih akcija kako bi se promenili loši aktuelni trendovi u proizvodnji hrane i promovisali debatu, istraživanje i diskusiju o odnosu između hrane i klimatskih promena. Kina je ključna zemlja za svetski sistem ishrane i može igrati odlučujuću ulogu u ovom globalnom izazovu. Upravo to je razlog zašto je međunarodna kampanja Spore Hrane "Meniji Promene" započeta u Čengduu.

ČENGDU – POKRAJINA OBILJA

Dragana je, inače, fascinirana gradom Čengdu, metropolom u dubokom kineskom zaleđu, koji je prestonica provincije Sečuan. Čengdu se nalazi na čelu liste svetskih gradova koji se najbrže razvijaju, zbog čega je uzor stručnjacima za urbanizaciju. Ima 15 miliona stanovnika, a poznatiji je kao "Ajped Siti", po fabrici za sklapanje "Eplovog" tablet računara, i jedan je od vodećih ekonomskih cenatara Kine, zemlje koja beleži petnaestogodišnji blistavi privredni rast. Taj rast je zbog brutalnog iskorišćavanja prirodnih resursa, ipak, osiromašio nasleđe tradicionalne hrane i poljoprivrede te zemlje. Zato su Kinezi želeli da kao domaćini iskoriste iskustva i kapacitetie Slow Food-a za  razgovore  o klimi, novoj poljoprivredi  i uspostavljanju  balansa za održivi razvoj jedne. Dragana Veljović je kao proizvođač i u svetu poznate „Rakije iz Rakije“ predstavila sve specifičnosti tog našeg tradicionalnog pića, koje su na obroncima Gledićkih planina, Draganini preci vekovima unazad pripremali od autohtone sorte šljiva Crvena ranka.

Zanimljivo je da je Sečuan tokom kineske istorije bio poznat kao „pokrajina obilja“. Proizvodnja pšenice i pirinča u Sečuanu je i danas vodeća u Kini. Uzgajaju se još i krompir, breskve, šećerna trska i agrumi. Sečuan je prvi u Kini po proizvodnji svinjskog mesa, a drugi po proizvodnji svilenih čahura.

SELIĆE SE MILIONI LJUDI

Alarmantno zvuči podatak da će, ukoliko se ispuštanje gasova kroz efekat staklene bašte ne smanji do kraja veka, prosečna temperatura naše planete povećati za četiri Celzijusa skale i više, što je najvažniji izazov s kojm se čovečanstvo suočava danas.

Na Kongresu je bilo reči o temama koje traže odgovore na pitanja: zbog čega viđamo sve više poplava, koje se smenjuju sa sušama i uništavanjem žetve, zbog čega viđamo sve veći broj poljoprivrednika u potrazi za rodnom zemljom ili drugim načinom preživljavanja na granicama svetskh megalopolisa, zbog čega je sve manja raznovrsnost biljnih i životinjskih vrsta na jednom mestu i zbog čega dolazi do  ogoljavanja zemlje kada se zemljište isuviše obrađuje ili kada se poseče veliki broj drveća i ona stoga postane neplodna? Odstupanja u prinosima (zbog klimatskih promena) mogu da dovedu do poskupljenja osnovnh potrošačkih namirnica što bi verovatno vodilo do društvenih nereda (kao u slučaju “Arapskog proleća” izazvanog 2010. godine povećanjem cene žitarica, a samim tim i hleba), pogotovo u najsiromašnijim zemljama gde se osnovna ishrana sastoji od svega nekoliko prehrambenih proizvoda. Takozvane 'ekološke' ili 'klimatske' izbeglice su ljudi koji napuštaju svoju domovinu kako bi živeli u predelima koji su bezbedniji i povoljniji za život, i koji su ujedno manje izloženi ekstremnim klimatskim uslovima. Milioni ljudi će se preseliti iz sve više sušnih područija u one koji su više plodni. Internacionalna Organizacija za migracije kaže da će od 25 miliona do milijardu ljudi biti prinuđeno da se iseli zbog posledica promene klime u narednih 40 godina.

IZAZOV: “JEDI LOKALNO”

Na Svetski dan hrane 16. oktobra počela je kampanja – izazov pod nazivom “Jedi lokalno”. Članovi cele Slow Food mreže imaju zadatak da uključe prijatelje i porodicu u akcije koje daju centralnu pozornicu dobroj, čistoj i fer hrani koja je proizvedena na domaćem područiju. Tokom ove  akcije i komunikacije, svi učesnici će izabrati tri sezonska domaća jela, spremiti ih i tako pomoći da se sagradi 'sezonski točak', koji će biti različit  za svako područije sveta, organizovati večere, sakupljati slike i podeliti ih preko društvenih mreža.

KAKO BACANJE HRANE UTIČE NA KLIMU?

Bacanje hrane takođe ima negativnih poseldica po klimu. Neverovatno je, ali svake godine bude bačeno 1,3 biliona tone hrane, što je jednako trećini njene sveukupne proizvodnje.

Tokom stadijuma proizvodnje, prikupljanja i čuvanja baca se 54%, dok se 46% troši na obradu, distribuciju i korišćenje. Konačan, ali ne i manje bitan izvor stvaranja ugljen-dioksida, jeste prevoz prehrambenih proizvoda od mesta njihove proizvodnje do mesta odakle će se deliti i kupiti, a prosečna razdaljina koja treba hrani da pređe da bi došla do naših stolova se udvostručila u poslednjih 30 godina.

POSVEĆENOST Spore Hrane

Suština projekta Slow Food jeste promovosanje i  širenje poljoprivredne ekoligije, koja je najvažnije sredstvo u suočavanju s problemom promene klime. Slow Food promoviše nov svetski model proizvodnje i potrošnje hrane. Kako? Preko oglašavanja,  obrazovanja oukusu i rojektima širom sveta. Preko onlajn komunikacije na vebsajtovima i društvenih mreža i uključenju njene mreže novinara, ovo Udruženje ukazuje na probleme, naglašava njihove posledice i predlaže pogodna rešenja. Još tačnije, ona organizuje i koordinira internacionalne kampanje u cilju podizanja svesti javnosti, pozivajući sve da promene svoj način života i potrošačke navike.

Takođe, svojim projektom Pijace na Zemlji, Spora Hrana dovodi zajednice proizvođača bliže potrošačima i promoviše potrošnju domaćih proizvoda. Prosečna udaljenost puta koji treba da se pređe kako bi hrana stigla od mesta proizvodnje do mesta potrošnje se udvostručila u poslednjih 30 godina, a to je činjenica koja je dovela do toga da se zagađenje vazduha znatno poveća. Kupovina lokalne hrane znači smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida, ali takođe znači da je kupljena hrana svežija, hranljivija i sezonska. Time što se stvara direktna veza između proizvođača i potrošača, povećava se svest o vrednosti hrane i o dinamici koja podupire njenu proizvodnju, što je vitalna osnova informacija o kupovini hrane.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Partly Cloudy (night), 1 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:45 am   |   Sunset: 4:4 pm
94%     1.8 m/s     33.153 bar
Forecast
SUB Low: 0 °C High: 11 °C
NED Low: 2 °C High: 11 °C
PON Low: 2 °C High: 5 °C
UTO Low: -2 °C High: 3 °C
SRE Low: -6 °C High: 5 °C
ČET Low: 3 °C High: 9 °C
PET Low: 1 °C High: 6 °C
SUB Low: 0 °C High: 6 °C
NED Low: -2 °C High: 3 °C
PON Low: -1 °C High: 5 °C