Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. oktobar 2017.

Država organizuje obuku za još 900 programera, a pravo učešća prijave za novi program prekvalifikacije za IT sektor imaju punoletni građani Srbije koji su završili srednju školu

Filip Milosavljević iz Kraljeva godinama je radio kao konobar. Iako se u Beograd doselio kako bi završio fakultet, nije uspeo da radi i studira istovremeno. Pre tačno godinu dana, kako kaže, shvatio je da ne može večno da radi u kafiću, upisao je jednogodišnji kurs za programera i vratio se kod roditelja u Kraljevo. Nekoliko meseci kasnije, u februaru ove godine, Vlada Srbije je objavila javni poziv za prekvalifikacije radi zaposlenja u IT sektoru. Uspeo je da položi veoma zahtevne testove i primljen je na obuku. Filip je jedan od 100 polaznika pilot-projekta za prekvalifikaciju u organizaciji Vlade Srbije, za koji se prijavilo čak 8.900 kandidata.

Nisam očekivao da ću proći selekciju, ali uspeo sam čak i da završim četvoromesečnu obuku za rad u programskom jeziku javaskript na Fakultetu organizacionih nauka. Posle toga sam bio na tronedeljnoj praksi u jednoj velikoj kompaniji. Izuzetno sam zadovoljan obukom, jedino je praksa mogla malo duže da traje – rekao je za „Politiku“ Filip.

I drugi kandidati kažu da su zahvaljujući obuci savladali osnove programiranja i da sada mogu da se bave poslom koji za njih predstavlja izazov i priliku da iskažu kreativnost. Trenutno je u toku početak druge faze prekvalifikacije za IT sektor, kojom će biti obuhvaćeno još 900 polaznika, koji prijave mogu ispuniti na sajtu www.itobuke.rs.

Zainteresovani mogu da se prijave do 5. novembra, a pravo učešća imaju punoletni građani Srbije koji su završili srednju školu, ali nisu zaposleni na nekoj IT poziciji duže od šest meseci, niti su studirali duže od dve godine na smeru za informacione tehnologije bilo kojeg fakulteta ili više škole. Sledeće nedelje biće objavljen javni poziv za izbor škola koje će držati obuku.

Prema procenama nadležnih, IT sektoru u Srbiji nedostaje oko 15.000 ljudi, a nekim kompanijama su neophodni baš početnici.

Od 94 osobe koje su krajem avgusta završile obuku, 70 je završilo praksu, a nekoliko se već zaposlilo. Bićemo zadovoljni ukoliko 60 odsto njih dobije posao. Srbiji nedostaje armija IT stručnjaka, ali taj problem moramo rešavati na duže staze – kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Obuku kandidata plaća država, ali još nije poiznato koliko će koštati školarina. Najavljeno je da će škole dobiti više novca ukoliko njihov kandidat nađe posao u struci šest meseci ili godinu dana po završetku kursa. Novozaposleni programer će, računica je države, kroz poreze, vratiti državi novac koji je uložen u njegovu obuku i to za oko šest meseci, ukoliko mu plata bude bar 400 evra mesečno.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments