Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. oktobar 2017.

U godinama kada izumiru stari zanati, Milorad Petrović čuva tradiciju najstarije limarske radionice u Kraljevu, koja svoje postojanje duguje Miloradovom čukundedi Vlastimiru, začetniku posla pokrenutog davne 1910. godine

U kraljevačkoj porodici Petrović mogu da se pohvale limarskom tradicijom koja u njihovoj familiji živi već 117 godina. Toliko ima otkada je limarskim poslom počeo da se bavi čukundeda Milorada Petrovića, aktuelnog vlasnika limarske radionice “Miketa” u Ibarskoj ulici. Za više od jednog veka, oko 140 učenika učilo je zanat u ovoj limarskoj radionici, a Milorad je poslednji. Osim radionice, Milorad je od predaka nasledio i ime, jer su se tako zvali i njegov deda, i pradeda. Današnju radionicu “Miketa” otvorio je deda Milorad, koji je kupio svu opremu i alate koji su i danas u upotrebi. To je sreća jer, da sada mora da kreće iz početka Milorad, pretpostavlja, ne bi mogao da nabavi sve ono što mu je od opreme neophodno.

Kraljevačke domaćice znaju da ovde mogu da nabave najkvalitetniju limarsku galanteriju za pokućstvo koja, za razliku od onih kupljenih u kineskim radnjama, može da traje decenijama. Manje je poznato, ali podjednako važno da su majstori limarske radionice “Miketa” prepokrivali brojne srpske crkve i manastire, kvalitetno odradivši sav taj posao alatom starim čitav vek, Za taj posao dobili su, proteklih decenija, brojna priznanja i povelje Srpske pravoslavne crkve.

 

U radionici "Miketa" na svim zidovima uspomene na one koji su održali ovaj zanat. Nikada nije bilo lako, ponajmanje sada kada stari zanati izumiru. U staroj radionici, u kojoj je nekada, kažu, bilo i po desetak radnika, danas imate utisak da ste među muzejskim eksponatima, a Milorad Petrović, koji ima malog sina Aleksandra, nada se da će u ovom poslu imati ko i njega da nasledi. Zato će, kaže, sačuvati sve prese i mašine u nadi da će još nekada i nekome - zatrebati.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - maconi

    Gost - maconi

    Svaka cast majstore. Grad i drzava da pomogne ovo ne sme da se ugasi. Ne mora sve da bude "Made in China".
    • Ime: maconi

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (day), 3 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:1 am   |   Sunset: 4:0 pm
80%     4.0 m/s     33.051 bar
Forecast
UTO Low: -1 °C High: 5 °C
SRE Low: -2 °C High: 5 °C
ČET Low: -5 °C High: 3 °C
PET Low: -3 °C High: 1 °C
SUB Low: -1 °C High: 5 °C
NED Low: -4 °C High: 0 °C
PON Low: -5 °C High: 2 °C
UTO Low: -2 °C High: 2 °C
SRE Low: -3 °C High: 4 °C
ČET Low: -2 °C High: 7 °C