Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

31. oktobar 2017.

Fotografska radnja „Foto Osmeh“ u Kraljevu obeležila je danas deceniju i po postojanja, a njen vlasnik Nenad Jerotijević, koji je svojim fotoaparatom ovekovečio brojna slavlja, u svom poslu vidi samo radost i uživanje

„Uvek posao izabere čoveka“, kaže Nenad Jerotijević, vlasnik kraljevačke fotografske radnje „Osmeh“ koja je danas obeležila deceniju i po postojanja. Odlučili su da to urade na sebi svojstven način, upriličivši prolaznicima slikanje sa srednjovekovnim vitezom Ivanom i izradu besplatnih fotografija, kao i mnoštvo sitnih poklona: balone, čokoladice, bombonice, posluženje.

Kada je pre 15 godina Nenad otvorio svoju prvu radnju u tržnom centru „Pera Ždera“, fotografije su se još beležile na filmovima i razvijale na starim mašinama. Posle dve godine otvorio je novi lokal na početku Dositejeve ulice (preko puta OŠ „Dimitrije Tucović“), tamo gde svakog dana prolaze stotine kraljevačkih školaraca i u međusmeni sve vrvi od mladosti i osmeha.

I kad je Nenad bio mlad, seća se, u društvu su se uvek svi puno smejali i često žalili što niko nema fotoaparat da ovekoveče te svoje uspomene. Prvi fotoaparat kupio je on, a onda sa fotoaparatom počeo i da zarađuje.

Nenad se seća da se na otvaranje radnje odlučio u godini kada su, za vreme vlade tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, bile ukinute sve takse za otvaranje novih radnji i pokretanje novog posla. Danas kao preduzetnik zapošljava još jednog radnika, a nekada je radio u društvenom preduzeću „Gvožđar“ u prodavnici „Termovod“. I tih desetak godina, kada je prodavao cevi i ostali materijal za parno grejanje, pamti kao lepo iskustvo, ali kad je tranzicija počela da smanjuje platu i zadovoljstvo poslom, Nenad je odlučio da napusti „Gvožđar“ i pre nego što je preduzeće definitivno propalo. Dve i po godine proveo je u Mladenovcu, gde je „stekao srednje fotografsko obrazovanje u klasi fotografa Branka Jovanovića Ostrovičkog“.

- Bilo je to fantatstično iskustvo, koje je prekinulo bombardovanje, zbog kojeg sam se vratio u Kraljevo. Tada sam i sam počeo da fotografišem i, eto, 2002. godine otvorio svoju radnju – priseća se Nenad.

Poslu koji radi, kaže, ne može da nađe loše strane.

- Ako tražimo „dlaku u jajetu“ možda bi to bile neke retke nezadovoljne mušterije ili neki pripiti gosti na slavljima, ali to je tako zanemarljivo. Mnogo je više lepših strana ovog posla u kojem ima ouno smeha, radosti, emocija, novih poznanstava. Nijedan događaj koji fotografišemo nije isti, ne postoje dva ista rođendana ili svadbe. Sve je tako dinamično i zadovoljstvo je prilagođavati se novim ljudima, uslovima i razlozima za slavlje – sa osmehom kaže Nenad.

Osmeh je kaže i njegov životni lajt motiv i smatra da ga, kao čoveka, najlepše definiše, pa uopšte nije bilo dileme kako će se radnja zvati.

Nekada je bilo puno problema nabaviti kvalitetan repromaterijal i opremu, a danas kad su, kako Nenad kaže, „Japanci za sve fotografeodradili veliki posao“, sve je uživanje“. Svi koji slikaju digitalnu fotografiju mogu da je vide odmah, da je ponove ako ne valja, da slikaju koliko god hoće puta.

- I to ponavljanje - ne košta. Danas svako može da slika, zaista, ali kvalitet fotografije zavisi od umešnosti onog koji fotografiše, ugla koji on ume ili ne ume da vidi, od načina na koji komunicira sa foto-modelom, odnosno sa ljudima koje slika, do zanatskog osećaja da na fotoaparatu podesi najbolje parametre – pojašnjava Nenad.

Prepričava nam koliko se oduševio kada je čuo misao „pronađi posao koji voliš i nećeš morati da radiš ni jednog dana svog života“:

- Ja sam našao takav posao – ponosno kaže Nenad i dodaje da najviše voli da fotografiše rođendane osamnaestogodišnjaka. Ima, kaže, odličnu komunikaciju sa mladima:

- Oni su uvek pozitivni! Kada fotografišem devojke, zamolim ih da odglume uplašenost, urade to bez problema, isto bude i kad ih zamolim da odglume razočaranost, ali kada kažem: „Dobro, hajde sad izraz lica kao da si ljuta!“, devojka me pogleda i nasmeje se. Jer, oni sa 18 godina nemaju tu emociju ljutnje, to je njihova prednost u divnom periodu njihovog života. Na pragu punoletstva još ih nisu stigle obaveze, a dogodio im se život u svoj svojoj punoći. Volim svoj posao!

Nenad nam otkriva da ima anegdota i sa sahrana zato što, kaže, nije retkost da ljudi požele da ovekoveče i takve događaje, ali da su lepše one na svadbama. Od fotografisanja Nenad zarađuje pristojno za sebe i još jednog radnika, (vrednu radnicu Milenu Radulović), ali nedovoljno da od tog posla zaradi da, recimo, može da kupi stan ili kuću.

 

Želja da svaka nova fotografija bude bolja od prethodne obeležje je svakog dobrog fotogafa. Nenad uvek ima i zadatak više: da ta fotografija obavezno izazove osmeh i oraspoloži čoveka. Za njegovo lično raspoloženje i osmeh – to je sasvim dovoljno. Setite se toga kada sledeći put budete prolazili pored radnje „Osmeh“ u kojoj će i vaše slike dobiti nijansu radosti.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (day), 3 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:1 am   |   Sunset: 4:0 pm
80%     4.0 m/s     33.051 bar
Forecast
UTO Low: -1 °C High: 5 °C
SRE Low: -2 °C High: 5 °C
ČET Low: -5 °C High: 3 °C
PET Low: -3 °C High: 1 °C
SUB Low: -1 °C High: 5 °C
NED Low: -4 °C High: 0 °C
PON Low: -5 °C High: 2 °C
UTO Low: -2 °C High: 2 °C
SRE Low: -3 °C High: 4 °C
ČET Low: -2 °C High: 7 °C