Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. decembar 2017.

Kraljevo je za projekat obuke nezaposlenih mladih lica dobilo više od trećine sredstava koje je za te svrhe za celu Srbiju ove godine obezbedila država, pa će 20 mladih, u "Radijator inženjeringu", moći da se prekvalifikuje u zavarivače 

Grad Kraljevo dobio je za Ugovor o realizaciji projekta „Obuka nezaposlenih mladih lica za zapošljavanje“ 3,4 miliona dinara od ukupno 9,4 miliona dinara, koliko ih je za potrebe svih opština i gradova u Srbiji ove godine za sve projekte opredelilo Ministarstvo omladine i sporta. Novac dobijen za prekvalifikaciju 20 mladih ljudi u deficitarna zanimanja, biće iskorišćen za prekvalifikaciju mladih u zavarivače.

- Oni će dobiti posao, a preduzeća sa područja Kraljeva dobiće 20 radnika sa zanimanjima koja su tim privrednicima neophodna – istakao je Terzić, zahvalivši se svima koji su se oko ovog projekta angažovali i izrazivši nadu da će se saradnja privrede i grada – nastaviti.

Svoju saglasnost za prekvalifikciju i angažovanje, koja je bila neophodna da se za projekat konkuriše, dao je Radojko Janić, osnivač kraljevačkog „Radijator inženjeringa“.

On je istakao da su u pitanju „posebne kvalifikacije“, jer ovo nisu usmerene kvalifikacije za zavarivače i bravare.

- Mi smo prekvalifikacije, tokom poslednjih 10-12 godina, obavljali svake druge-treće godine, a ove godine smo u radni odnos primili 14 zavarivača – rekao je Janić, ističući da je to posledica povećanja obima proizvodnje, ali i posledica odlaska radnika u inostranstvo.

Prema njegovim rečima, iskusni, kvalifikovani i obučeni zavarivači koji imaju certifikate, mogu da rade svuda u Evropi, zbog čega i odlaze za većom zaradom. Zbog toga je apelovao na državu da propiše obavezu onima koji se obuče u domaćim preduzećima da određeni period moraju da rade u firmama koje su ih obučile za rad.

U „Radijator inženjeringu“ praktična obuka zavarivača, koja mesečno po jednom kandidatu košta oko 42.000 dinara, radiće se se od 15.00 do 21.00, sprovodiće je diplomirani mašinski inženjeri – specijalisti zavarivanja, dok će opštu nastavu, najverovatnije, sprovoditi Mašinsko-tehnička škola u dogovoru sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

- Bili smo ubedljivo prvi po bodovima, jer je drugi na listi bio Niš, koji je dobio 1,2 miliona dinara, što znači da imamo dobar tim koji piše projekte i odličnu saradnju našeg tima koji ima izuzetnu saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta– naveo je Radević, pojašnjavajući da će mladi za obuku moći da se prijavljuju u filijali Nacioalne službe za zapošljavanje u Kraljevu.

Direktorke ove filijale Snežana Prelić pohvalila je projekat Kancelarije za mlade, istakavši da na evidenciji ove službe ima 50-ak varilaca, od kojih je svega 20-ak mlađe od 30 godina.

- Važan je stepen njihove motivisanosti i sposobnosti da obavljaju ove poslove, jer je u pitanju težak posao koji zahteva potpunu psiho-fizičku sposobnost. NSZ obavlja predselekciju koja podrazumeva informisanje zainteresovanih lica, potom i profesionalnu selekciju, a NSZ finansira i lekarske preglede, nakon kojih se odlučuje o tome koliko su oni koji bi mogli da obavljaju poslove varioca, sposobni da taj posao i rade – rekla je Prelić, pojasnivši da je obuka za varioce veoma skupa, traje tri meseca, a NSZ finansira poslodavcu 90.000 dinara po polazniku.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i koordinator Kancelarije za mlade Viktor Cvijić, i direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ Aleksandar Nestorović koji je govorio o infrastrukturnim projektima.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C