Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. decembar 2017.

Broj nezaposlenih u Kraljevu statistički je pao za desetak procenata za godinu dana, rekla je Snežana Prelić, direktorka filijale NSZ u Kraljevu, pojašnjavajući da su podaci NSZ, „isključivo podaci na osnovu prijave potreba za zapošljavanjem“

Na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevo trenutno ima 10.893 nezaposlenih, od čega su 57 odsto žene. U odnosu na podatke od pre godinu dana, nezaposlenost je smanjena za desetak procenata, rekla je Snežana Prelić, direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Kraljevu na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj se predstavljeni rezultati rada i saradnje NSZ sa partnerima na lokalnom tržištu rada.

Prelić je dodala kako stoji iza toga da su tome znatno doprinele sve finansijske i nefinansijske mere kojima su se oni  bavili, uz lokalnu samoupravu kao desnu ruku, sa sredstvima koja su, za rešavanje problema nezaposelnosti bila opredeljena ove godine gradskim budžetom, ali da nije zanemariv ni deo sredstava korišćen iz projektbih aktivnosti.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi, u treće kvartalu ove godine, nezaposlenost na nivou Srbije, anketna (a ne administrativna stopa nezaposlenosti) iznosi 12,9 odsto, u regionu Zapadne Srbije i Šumadije je 13,7 odsto,a za Kraljevo ne postoje podaci. Na pitanje, ako je nezaposlenost smanjena za 10 odsto, gde su se zaposlila sva ta lica kojih je, prema novinarskoj računici više od hiljadu, Prelić odgovara da je podatak koji o zapošljavanju ima NSZ, „isključivo podatak na osnovu prijave potreba za zapošljavanjem“:

Tražena zanimanja su, kod visokoobrazovanih ona koja daje informatički sektor, mašinstvo i građevinarstvo sa određenim licencama, doktori medicine-specijalisti, a kod srednjoškolaca: varioci CNC operateri i ostala zanatska zanimanja. Maturanti Gimnazije, ekonomisti, lica sa najnižim stepenom stručnosti – najteže se zapošljavaju, rekla je Prelić, ističući da zanimanje ne garantuje radno mesto, već, „znanja, veštine i prethodno radno iskustvo“.

Od mera koje je NSZ sprovodila, Prelić ističe subvencije poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, subvencije za samozapošljavanje (94 osobe u Kraljevu pokrenule su u ovoj godini zahvaljujući tim sredstvima svoj biznis), javne radove, stručnu praksu, program obuke na zahtev poznatog poslodavca i brojne druge nefinansijske mere.

U Kraljevu je najviše je (33,2 odsto) nezaposlenih sa IV stepenom stručne spreme, dok 16,7 odsto onih koji čekaju na posao ima viši ili visoki stepen obrazovanja. Nezaposlenih je najviše među osobama između 30 i 50 godina, 22 odsto su mlađi od 30, a 30,6 procenata nezaposlenih stariji su od 50 godina. Onih koji u Kraljevu na zaposlenje čekaju duže od godinu dana ima više od 29 procenata. Podršku zapošljavanju daje i lokalna samouprava, koja je za smanjenje nezaposlenosti i u narednoj godini opredelila ukupno 12 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Konferenciji je u ime grada Kraljeva, koji ima dugu i uspešnu saradnju sa Filijalom, prisustvovao gradonačelnik dr Predrag Terzić, koji je istakao značaj zajedničkog rada. On je, između ostalog, naglasio da grad očekuje veliki broj investicija naredne godine i otvaranje znatnog broja novih radnih mesta u Kraljevu - pored investicije turske „Tajp grupe“, očekuje se i početak izgradnje nemačke fabrike „Leoni“, koja proizvodi kablove za automobilsku industriju.

 

Predstavljanju ovogodišnjih rezultata kraljevačke filijale NSZ prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za mlade grada Kraljeva, stručnih službi Gradske uprave, Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga, Školske uprave, NVO, udruženja osoba sa invaliditetom, udruženja Roma kao i poslodavci sa kojima je Filijala ostvarila najuspešniju saradnju.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 15 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
70%     3.1 m/s     33.051 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C