Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. decembar 2017.

Pre šest i po godina, otkaz u kraljevačkoj „Gibnjari“, za bračni par Zoricu i Gorana Vučićevića iz Metikoša kod Kraljeva bio je samo izazov, pokrenuli su novi posao, a ove godine svoju delatnost proširili poslom u kojem je, kažu mušterije, Zoka – najbolja

Na sudbinu se ne treba žaliti, jer od toga nemate ništa, već morate u hodu da se presaberete i da koračate dalje, kažu Zorica i Goran Vučićević iz Metikoša kod Kraljeva. Čitavog života, naoode, trudili su se da sebi, u težnji ka boljem, zadaju zadatak više, ali – nije im bilo lako kada su, pre šest i po godina, oboje dobili otkaz u kraljevačkoj „Gibnjari“.

- Živeli smo do tada u zoni komfora, imalli redovne plate, svoju kuću, automobil, mogli da priuštimo letovanje, ali nismo shvatali da tako ne možemo da napravimo nešto ozbiljnije – priseća se Zorica.

Njih dvoje imaju troje, dece: sin je, kad su roditelji dobili otkaze, bio na fakultetu, starija kćerka u srednjoj školi u Čačku, mlađa kćerka kod kuće.

- Nismo, naravno, mogli tada da kažemo deci kako treba školovanje da prekinu, zato što smo nas dvoje ostali bez posla, pa smo pokušali da se snađemo najbolje što smo umeli. Otvorili smo dve piljare u Kraljevu, u kojima prodajemo kvaliteno voće i povrće, a ove godine smo se odlučili i za nešto mirniju varijantu posla koji će nam omogućiti da radimo u kućnoj varijanti, pa od maja ove godine, posle registrovanja preduzetničke radnje na moje ime, pravimo i prodajemo zimnicu spremanu po receptima naših baka, domaći ajvar, džemove, razne salate, turšiju, sokove, slatko – priča Zorica.

Nije, ističe, želela da ti stari, provereno dobri domaći recepti spremanja padnu u zaborav, želela je da tradiciju sačuva od zaborava, a ideja joj je došla spontano.

- Volim da kuvam, spremam, mesim, a ideja da bih to mogla da radim i za druge rodila se prilikom jednog razgovora sa savetnikom u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Dok mi je čitao spisak delatnosti, meni je „kliknulo“. Došla sam kući i saopštila suprugu da ćemo da počnemo da pravimo „najlepšu zimnicu u Srbiji“. Od maja naovamo, kako je šta stizalo od voća, počeli smo da kuvamo džemove, slatko, a na kraju godine već imamo neke male količine proizvoda kojima su kupci, inače oduševljeni. Na početku jeseni neki su kupovali po 10 tegli ajvara, sve dok ih nismo ubedili da ćemo mi to imati tokom čitave zime – prepričavaju dogodovštine iz svoje dve radnje u kojima prodaju voće i povrće prerađeno na tradicionalan način, Zorica i Goran.

Maksimalno se, kažu, trude, da sve što prave bude sa što manje dodataka, konzervanasa, veštačkih boja i aditiva, da ono što prodaju ne liči na industrijske proizvode.

- Svaku teglicu punimo sa velikom pažnjom i sa puno ljubavi. Takav nam je ceo proces: od pranja voćke, njenog detaljnog čišćenja, do kuvanja, sterilizacije tegli i njihovog pakovanja, do ukrašavanja kanapčićima. Ljude neki proizvod najpre privuče lepim izgledom,a onda treba i ukusom. Koristimo, od voća:  trešnje, jagode i šumske jagode, kupine i divlje kupine, breskve, kajsije, smokve, šljive, bundeve, a od povrća pravili smo sok od paradajza, lovačku, šarenu i salatu od paradajza, voma traženi ajvar, turšiju, kisele krastavčiće, cveklu, sve po receptima iz davnina – otkriva nam Zorica kojoj u poslu pomaže ćitava porodica, od supruga koji se fantastično razume u kvalitet sirovog voća i povrća koje kupuju za preradu, do dece koja se u posao uključuju onoliko koliko ima obaveze dozvoljavaju.

Zadovoljni su obimom posla koji su uspeli da razviju za sedam meseci, nadaju se širenju tržišta i veruju da će jednog dana njihova deca imati pravi privatni biznis u svojim rukama.

- Ne treba osuđivati one koji ne smeju da „zagrizu“ i da urade nešto slično ovom što smo mi uradili, zato što nema svako „srce za biznis“ – smatra Zorica, prisećajući se koliko je bilo teško na početku posla o kojem nisu znali gotovo ništa. Ona je u „Gibnjari“  radila kao mašinski tehničar, ali je, kaže, imala želju i volju da uči i znala da „što se mora – nije teško“ kad nema previše izbora. U sezoni radi i po dvadesetak sati, ali se ne žali jer, kaže, ima slobodu u tome da sama sebi odredi radno vreme.

Jednu od lepših pohvala dobila je nedavno, kada je u gradu srela školskog druga koji joj je ispričao za oduševljenje supruge kada joj je kod Zorice u radnji kapuio slatko kakvo, kaže, nije jela otkada više nema njene bake koja ga je po starinskom receptu spremala.

- Pohvale od prijatelja i mušterija su podstrek da idete dalje, da zadržite kvalitet proizvodnje po kojem ste poznati, ali i da se trudite da stalno budete još bolji. Naravno, morate da pratite i trendove, da se prilagođavate osluškujući šta je to što kupci traže – iskrena je Zorica i dodaje da se, u svom privatnom poslu, nije osećala manje uspešnom ili uvaženom u svetu muškaraca.

Kada Zorica i Goran zamišljaju sebe i svoj biznis za pet godinu, kažu da veruju u uspeh svoje priče koju su ove godine započeli sa ulaganjem onoliko novca koliko su, uz sredstva za samozapošljavanje (180.000 dinara dobijenih od Nacionalne službe za samozapošljavanje) – imali i mogli. Posao kojim se bave zahteva puno ulaganja, kako u opremu (mašine za seckanje, mlevenje, mešenje, multipraktike), tako i u kvalitetne velike šerpe, kvalitetno voće i povrće, ambalažu, pa su sredstva NSZ-a za to iskoristili.

- Planiramo da napravimo ozbiljnu proizvodnu radionicu u kojoj ćemo i dalje praviti lepe i ukusne proizvode, trudeći se da dobijaju na kvalitetu. Brend „Ukusi Šumadije“ treba da raste, da naša deca ozbiljan privatni posao rade na svom imanju i da ne moraju da razmišljaju o egzistenciji, jer je danas teško naći dobrog poslodavca i imati dovoljno novca za život. Kad verujete u ono što radite, to vam se i ostvari – poručuje Zorica.

Kažu da nijedan posao nema budućnost, već da budućnost ima čovek koji dobro radi svoj posao. Zorica ga radi odlično, pa zato strpljivo sačekajte neku novu priču o njoj i brendu „Ukusi Šumadije“. A do tada – probajte neki od proizvoda koji će starijima vratiti miris bakine kuhinje i divnih uspomena iz detinjstva. Mi jesmo, gotovo svaki i – sve je fantastično, verujte nam na reč!

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Veka

    Gost - Veka

    Sve pohvale za ovu hrabru i sposobnu ženu.Želim joj još mnogo ukusnih proizvoda na naše i njeno zadovoljstvo.
    • Ime: Veka

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (day), 27 °C
Current Conditions
Sunrise: 5:11 am   |   Sunset: 8:16 pm
40%     3.1 m/s     32.916 bar
Forecast
PON Low: 16 °C High: 27 °C
UTO Low: 17 °C High: 24 °C
SRE Low: 16 °C High: 25 °C
ČET Low: 18 °C High: 23 °C
PET Low: 17 °C High: 26 °C
SUB Low: 16 °C High: 27 °C
NED Low: 17 °C High: 26 °C
PON Low: 17 °C High: 22 °C
UTO Low: 15 °C High: 23 °C
SRE Low: 17 °C High: 22 °C