Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. decembar 2017.

Skoro polovina osnovanih ženskih biznisa nakon izvesnog vremena se ugasi, a ženama koje poslovno traju trebalo je, u proseku, 10 godina da dođu do osetnijeg uspeha, tri puta duže nego muškarcima

Žene mlađe od 32 godine koje pokreću sopstveni biznis, u Srbiji su više izuzetak, nego pravilo. U našoj zemlji žene, u proseku, u svet preduzetništva "ulaze" izmedu 36 i 55 godina starosti, ankete pokazuju – uglavnom iz nužde. Jer, 66 odsto preduzetnica priznalo je da su ih ka biznisu pokrenuli tek prelomni događaji u životu, otkazi, razvodi, porodični problemi. Skoro duplo manji je procenat žena koje su u privatnoj inicijativi videle svoju šansu.

Žensko preduzetništvo u razvijenijim zemljama odavno je značajan pokretač ekonomskog razvoja. Udeo "ženskih preduzeća" u ukupnom broju malih i srednjih preduzeća u Srbiji je 31,7 odsto, što je gotovo na nivou evropskog proseka (34 odsto), ali – u Evropi ženski biznisi traju, a kod nas se gasi skoro svaka druga ženska preduzetnička priča (47 odsto). Stopa gašenja „muških“ preduzeća daleko je manja (38 odsto).. Ženski biznisi su u 90 odsto slučajeva mikro- biznisi, pa su i mproblem nelikvidnost, teži pristup tržištu i lancima dobavljača, nedostaju podsticajne mere i poboljšanje uslova finansiranja.

U Udruženju poslovnih žena Srbije kažu da državi ne treba da bude cilj samo da podstiče žene da osnivaju firme, koje se vrlo često nađu u „nebranom grožđu“, naročito kada dođe do problema plasmana i naplate. Cilj su, navode, mere koje će i tim malim biznisima omogući da porastu i da jednom, žene koje su same sebe zaposlile, budu u prilici da zaposle druge. 

Žene se, logično, najčešće okreću poslovima u sferi usluga, i to onih čije pružanje zahteva najmanje ulaganja (kozmetički i frizerski saloni, poslovi u oblasti trgovine, ljudskih resursa, u oblasti prerađivačke i tekstilne industrije). Profil prosečne preduzetnice kaže da je to žena srednjih godina, koja ima završenu srednju školu, udata je i ima decu.  Za više od dve trećine žena koje su u Srbiji danas preduztenice, nije bilo drugog načina da sebi obezbede zaposlenje, osim pokretanjem svog biznisa.

Preduzetnicama je mnogo teže nego muškim kolegama i zbog toga što im je, kako se procenjuje, za postizanje osetnijeg uspeha u poslu potrebna bar jedna decenija. Jer, tek svaka osma preduzetnica u Srbiji vlasnica je neke nekretnine. One koje nekretnine nemaju teže dolaze do kredita. Nedostaje im i podrška, naročito na početku posla.

Ana Marinković Milosavljević, jedna od suvlasnica turističke agencije „Pangea“ u Kraljevu, čiji biznis opstaje već sedam godina, ističe da je ovo, ipak, svet muškaraca i da je u Srbiji „sve lakše ako ste dečak“.

- Verovatno svi roditelji žele da im kćerka ima „normalan“ posao, nijedan ne želi da se njihovo žensko dete muči zbog problema koje neminovno donosi privatan biznis, ali sjajno je što smo moja prijateljica, koja je suvlasnica agencije i ja, svima dokazale da umemo da radimo i trajemo – kaže Ana.

Srpsko društvo i dalje robuje predrasudama po kojima je ženama mesto u kući, pa one moraju da ulože mnogo više napora da bi bile priznate i ozbiljno shvaćene. Osim toga, zaista ih ograničava i „duplo“ radno vreme, jer poslovne žene sve obaveze posle radnog dana čekaju kod kuće.

Prošle godine u Srbiji je izdvojeno oko dva miliona evra podrške preduzetnicama, a projekat "Uvođenje rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou", treba da obezbedi bolju saradnju preduzetnica sa lokalnim samoupravama. Problemi su i nedovoljna informisanost žena i promocija ženskog preduzetništva u Srbiji. Većina onih koje su se okušale u privatnom biznisu kaže da taj posao, koji god bio u pitanju, nije ni malo lak. Cilj, uložena energija, snaga, volja i vera, za upeh mogu, ali nažalsot, ponekad i ne moraju da budu dobitna kombinacija.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments