Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 17. april 2018.

Evropska banka za obnovu i razvoj predstavila je u Kraljevu program zelenih inovativnih vaučera za firme koje žele da unaprede proizvodnju ili usluge, iz kojeg mogu dobiti do 20.000 evra

Uslov da mala i srednja preduzeća iz Raškog i Moravičkog okruga (koja žele da unaprede proizvodnju ili usluge kako bi smanjile potrošnju resursa i uticaj na klimatske promene) konkurišu za vaučere jeste većinsko privatno i domaće vlasništvo, da posluju više od dve godine, da imaju od 10 do 249 zaposlenih, i godišnji promet do 50 miliona evra. Uz to, treba da obezbede i 10 odsto novca za projekat.

Ako ispunjavaju sve te kriterijume, rečeno je danas, mala i srednja preduzeća iz Raškog i Moravičkog okruga treba da - u saradnji sa nekim fakultetom ili institutom - osmisle novu mašinu, prototip ili novi sistem proizvodnje, odnosno pružanja usluga. Ceniće se koliko to smanjuje potrošnju resursa, da li može da se primeni i u drugim preduzećima i da li je inovativno na tržištu Srbije.

Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog okruga, koja je i jedan od organizatora, na sastanak je pozvala petnaestak preduzeća koja su, kako kažu, okrenuta inovacijama.

"To je očigledno praksa razvijenih država, razvoj uvek sa sobom nosi i velike rizike nekad i neuspehe, ali je ovo način da se tim firmama pomogne i da na pravi način dođemo do zapošljavanja", kaže Slobodan Spasović, vlasnik čačanskog preduzeća "Cini".

Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga, smatra da će od petnaestak preduzeća koja prisustvuju edukaciji, barem polovina ispunjavati kriterijume i moći da konkuriše za bespovratna sredstva.

Drugi poziv za prijavu za zelene inovacione vučere traje od 13. marta do 30. aprila, a najavljeno je da će biti i trećeg. Za tri poziva, Evropka banka za obnovu i razvoj opredelila je pola miliona evra.

U prvom pozivu konkurisalo je 78 preduzeća, a devet je dobilo u proseku po 16.000 evra. Kako treba da izgleda inovacija, objasnio je rukovodilac programa na primeru poljoprivrednog gazdinstva u Vojvodini koje je dobilo novac da unapredi sistem navodnjavanja, smanji potrošnju vode i poveća prinose.

"Oni će koristiti satelitske snimke kao i realne podatke sa senzora koji će biti instalirani na polju, tipa merenje temperature, kao i vremenskih uslova. Koristiće vremensku prognozu u naredna tri, četiri dana i na osnovu toga predložiti kada treba uključiti ili isključiti sistem za navodnjavanje ", objašnjava dr Dragoljub Gajić, rukovodilac Programa zelenih inovacionih vaučera iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Foto: Pixabay

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (night), 10 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
74%     1.8 m/s     33.119 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 7 °C High: 21 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 16 °C
PON Low: 5 °C High: 11 °C
UTO Low: 3 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 15 °C
ČET Low: 7 °C High: 15 °C
PET Low: 2 °C High: 15 °C
SUB Low: 2 °C High: 15 °C